Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Χρυσοπηγή

 

 

Ενημέρωση για το επόμενο συλλεκτικό τεύχος…

 

Χιλιάδες και φέτος οι προσκυνητές πηγαινοέρχονταν από την παραμονή – παρά την κακοκαιρία με τόση βροχή αυτή την περίοδο – στην εορταζόμενη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Χρυσοπηγής, ιστορικό μνημείο του 16ου αιώνα έχοντας κτήτορα τον Χανιώτη Ιωάννη Χαρτοφύλακα, διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, εξέχων πρόσωπο της εποχής του με σπουδαία δράση στον τόπο. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί αύριο στα «Χανιώτικα νέα» και θ’ αναρτηθεί κι εδώ στο Επαρχιακό φως.  

 
Στολίδι της πόλης το μοναστήρι, το οποίο αποτελεί ιστορικό μνημείο του 16ου αιώνα έχοντας κτήτορα τον Χανιώτη Ιωάννη Χαρτοφύλακα, διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, με σπουδαία δράση στον τόπο. Πολυσήμαντη η προσφορά του μοναστηριού ανά τους αιώνες με την περίοδο της Βενετοκρατίας να είναι πνευματικό κέντρο για την Κρήτη έχοντας πολλούς μοναχούς και μια σπάνια βιβλιοθήκη. Η πνευματική παράδοση συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας με το μοναστήρι να έχει μετατραπεί σε πατριαρχικό σταυροπήγιο ενώ οι μοναχοί  συμμετείχαν στους ιστορικούς αγώνες, αιτία, προφανώς να υποφέρει πολλά δεινά από τους Τούρκους για να καταστραφεί το 1821 στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Αναστηλώθηκε όμως τον 19ο αιώνα και επανδρώθηκε. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί μετέτρεψαν τη Μονή σε διοικητήριο υποχρεώνοντας τους μοναχούς να απομακρυνθούν. Λίγες δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το έτος 1976 η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και η αδελφότητα της την αναστήλωσε από τα θεμέλια. Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης οδηγούνται τα βήματα πολλών προσκυνητών από το νησί μας και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, οι οποίοι ανακαλύπτουν τη γνησιότητα της ζωής στη λατρεία και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Τα μοναστήρια, ζώντας μέσα στη χάρη και την ευλογία του Θεού, μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της αφιερωμένης στον Χριστό ζωής, η οποία μπορεί και μεταμορφώνει τη θλίψη και την απόγνωση του σύγχρονου ανθρώπου σε αναστάσιμη χαρά και ελπίδα.      

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος σε δήλωσή του στο «Επαρχιακό φως» και στα «Χανιώτικα νέα» επισημαίνει ότι «το μοναστήρι είναι κόσμημα για την περιοχή και το παραδέχονται όχι μόνο σε όλη την Κρήτη αλλά σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανταπόκριση χιλιάδων πιστών που συρρέουν ως προσκυνητές όλο τον χρόνο και ειδικά όταν πανηγυρίζει. Η γιορτή συνεχίζεται παραδοσιακά, είναι κάτι το εκπληκτικό και θεωρώ ότι ο τόπος εδώ πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για αυτό το μέρος. Μας τίμησε και μια ξένη αποστολή 50 περίπου ανθρώπων με συνοδεία  ιερέων από το Έσπo της Φινλανδίας εκ  των οποίων πολλά μέλη αποτελούν δύο θαυμάσιες χορωδίες μικρών και μεγάλων, που μας εντυπωσίασαν, και ήρθαν εδώ να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν μαζί μας”. 

 

Χανιώτικα νέα Σάββατο 11 Μαΐου 2013 σελίδα 26 

 

Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ: 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com