Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ : Αφιέρωμα σε τρεις Χανιώτες ποιητές στη «γειτονιά των Αγγέλων».

Αφιερωμένη στη μνήμη τριών ανθρώπων του πνεύματος από τα Χανιά, που δεν βρίσκονται πια κοντά μας, ήταν η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αμφιθεατρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, ανθρώπων των γραμμάτων και της ποίησης, εκπαιδευτικών, του αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστόλου Βουλγαράκη και πολλών άλλων που παρέστησαν για να τιμήσουν τη  Μαρία Πριπάκη, τον Νικόλαο Τωμαδάκη και τον Γιώργο Φαλελάκη, που έχουν φύγει για τη «γειτονιά των αγγέλων».

Για την εκδήλωση, μας μίλησαν οι παρακάτω καθηγήτριες φιλόλογοι, ως εξής:

Βαρβάρα Περάκη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων: “Πιστοί σε αυτό που εδώ και χρόνια έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης δηλαδή την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για μια ακόμα φορά διοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Αύριο είναι η εαρινή ισημερία και νομίζω ότι η είσοδος της άνοιξης που ταιριάζει απόλυτα με το αίτημα μας και την επιμονή μας να διατηρούμε την ποίηση στη ζωή μας. Στην αποψινή εκδήλωση αποφασίσαμε για μια ακόμα φορά να τιμήσουμε Χανιώτες ποιητές. Αυτή την φορά, όμως, τιμάμε Χανιώτες ποιητές που δεν βρίσκονται πια κοντά μας ως φυσικές παρουσίες, αλλά νομίζω μας συνοδεύουν στη ζωή μας με το έργο τους. Έτσι, απόψε συνάδελφοι από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων θα μιλήσουν για το έργο της Μαρίας Πριπάκη, για το έργο του Νικόλαου Τωμαδάκη, ως διαπρεπή βυζαντινολόγο και για το έργο του Γιώργο Φαλελάκη, ενός ανθρώπου ο οποίος νοσηλεύθηκε στο ψυχιατρείο Χανίων και νομίζω τα βιώματα τις ανησυχίες τους καημούς του τους μεταποίησε σε ποίηση. Εμείς κάνουμε αυτή την εκδήλωση για μια  ακόμα φορά γιατί πιστεύουμε ότι στην ποίηση μπορούμε να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό. Οι ποιητές μιλάνε για μας με λέξεις τις οποίες και μας κάνουν να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε προς τα πάνω και προς τα μέσα μας. Έχω την αίσθηση ότι ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης των πάντων, αβεβαιότητας, ανασφάλειας ότι η ποίηση μπορεί να γίνει για μας ένα καταφύγιο κι ένα αποκούμπι, είναι η άλλη πρόταση ζωής, είναι αυτή που μας κρατάει μέσα από τα όνειρά μας σε μια πραγματικότητα λίγο δυσβάστακτη”.

Αμέσως μετά η κα Μαρία Πατρελάκη, φιλόλογος, μίλησε για την ποίηση του Νικολάου Τωμαδάκη τονίζοντας ότι: “Ο Νικολαος Τωμαδάκης εκτός από διαπρεπής επιστήμονας βυζαντινολόγος, νεοελληνιστής, γλωσσολόγος, ιστορικός και λαογράφος υπήρξε ένας ευαίσθητος ποιητής και δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποιητικό του έργο. Είναι μια ευκαιρία σήμερα να το γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι..”

Για την Μαρία Πριπάκη αναφέρθηκε η κα Κούλα Γιομελάκη Ψαρουδάκη, καθηγήτρια φιλόλογος επισημαίνοντας: “Η Μαρία η Πριπάκη μια αξιόλογος φιλόλογος και άνθρωπος χάθηκε δυστυχώς πολύ νωρίς, αλλά πρόλαβε και έγραψε δύο ποιητικές συλλογές. Η πρώτη έχει τίτλο, «Αφιερώνεται» και η δεύτερη το «ανάλγητον της επιθυμίας»”.

Εξάλλου ο λαϊκός ποιητής κ. Ηλίας Σταματάκης αφιέρωσε για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης το παρακάτω δίστιχο:  

“Με μαντινάδα θα το πω και δεν θα μετανιώσω, 

το άρωμα των λουλουδιών στην ποίηση θα νιώσω” 

 

 Αριστερά είναι η κα Μαρία Πατρελάκη και δίπλα της η κα Κούλα Γιομελάκη.

 




 

  Χανιώτικα νέα 21 Μαρτίου 2011 σελίδα 35. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com