Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Απόψεις Χανιωτών για το Δήμο Χανίων και τον Καλλικράτη

Κι ενώ οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν, εν τούτοις το πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει στους δημότες-πολίτες να αισιοδοξούν σε καλύτερες μέρες με την εφαρμογή του Καλλικράτη από την 1η  Ιανουαρίου 2011. Με το παρακάτω ερώτημα απευθυνθήκαμε σε πολλούς Χανιώτες στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις απαντήσεις από δύο ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Ερώτηση:  “Ποια είναι η γνώμη σας για τα σημερινά προβλήματα του Δήμου της πόλης και ποια για τη νομοθεσία του Καλλικράτη στον αυριανό μεγάλο Δήμο των Χανίων”.

   

Αντώνιος Τεκάκης: “Συνταξιούχος του δημοσίου είμαι και στην ηλικία των 73 ετών σήμερα προβληματίζομαι αρκετά με τα διαδραματιζόμενα στο πολιτικό προσκήνιο. Δεν είμαι ευχαριστημένος από κανένα κόμμα. Η πόλη μας τώρα, όπως άλλωστε κι όλες οι πόλεις της Ελλάδας, έχει προβλήματα με το κυκλοφοριακό. Συνηθισμένοι είμαστε στον κίνδυνο και όταν περπατάμε, αλλά και όταν κρατάμε το τιμόνι. Όλοι έχουμε ευθύνες γι’ αυτό οφείλουμε να συμβάλλουμε στο κυκλοφοριακό. Από καθαριότητα καλά πάμε και είμαι ευχαριστημένος. Η πόλη μας η αρχόντισσα, το λέω αυτό γιατί ήταν και μένει πανέμορφη, πριν από πενήντα χρόνια εκεί που τελειώνουν τα όρια της σήμερα, υπήρχαν χωράφια. Τα χρόνια όμως περνούσαν και η πόλη επεκτεινόταν χωρίς να γίνονται αλλαγές με αποτέλεσμα σήμερα τα εδαφικά όρια του Δήμου Χανίων να μπλέκονται με τα όρια περί-αστικών Δήμων. Ο Καλλικράτης τώρα, με τη μορφή που έχει, ενώ δίνει επεκτάσεις θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα αφού μελετήθηκε πολύ βιαστικά. Γνώμη μου είναι πώς έπρεπε να επανερχόταν ο θεσμός των επαρχιών μ’ ένα ισχυρό Δήμο στην κάθε επαρχία που θα χρησιμοποιούσε όλα τα υπό κατάργηση δημαρχεία ως προεκτάσεις γραφείων του. Σε κάθε ένα από αυτά μπορούσε να ήταν επικεφαλής ένας αντιδήμαρχος. Ο κόσμος, οι δημότες επιβάλλεται να εξυπηρετούνται άμεσα. Τέτοιες νομοθεσίες να ψηφίζονται από τα 2/3 του Κοινοβουλίου. Αν, λέω, ο Καποδίστριας είχε μελετηθεί σωστά και είχε ψηφιστεί όπως προαναφέρω και το επαναλαμβάνω με τα 2/3 των βουλευτών, δεν θα χρειαζόταν τώρα ο Καλλικράτης”.

 

Ηρακλής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων του ΙΚΑ Χανίων: “Τα Χανιά μας, η άλλοτε πρωτεύουσα της Κρήτης συνεχίζει να είναι αδικημένη από όλες τις κυβερνήσεις. Παρά ταύτα γίνονται προσπάθειες από όλους μας να διατηρήσουμε την  πόλη μας σε καλό επίπεδο. Χρειάζεται όμως ακόμα πολύ δουλειά για να λέμε μπράβο σε θέματα για παράδειγμα που αφορούν την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. Για τον Καλλικράτη είναι νωρίς να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αλλά είμαι αντίθετος με τους υποψήφιους βουλευτές που κατεβάζουν τα κόμματα για να διεκδικήσουν Δήμους και Περιφέρειες. Δεν χρειάζονται πολιτικοί, αλλά γνωστοί ανθρωπιστές, αγωνιστές που έχουν δώσει δείγματα γραφής και όχι άγνωστοι. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να μην είναι πολιτικοί. Μας ενδιαφέρουν οι σωστοί άνθρωποι”.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκαν οι περισσότεροι που ρωτήσαμε. Πολλοί τάσσονταν υπέρ της αποχής, ορισμένοι δεν είχαν αποφασίσει ακόμα και άλλοι επικροτούσαν τους υποψήφιους, επιρρίπτοντας οι πιο πολλοί, ευθύνες στους πολιτικούς όλων των κομμάτων από τη Μεταπολίτευση και μετά για τα δεινά που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια όλοι τους, κυρίως όμως, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι με αποκορύφωμα, αυτά που συμβαίνουν τη φετινή χρονιά.     

 

 Μπροστά από τη νότια είσοδο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων ο κ. Αντώνιος Τεκάκης.

 


  Στην πλατεία Κοτζάμπαση μπροστά από το άγαλμα του Δασκαλογιάννη ο κ. Ηρακλής Αναγνωστόπουλος με τη σύζυγό του. 



Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com