Τετάρτη , 27 Σεπτέμβριος 2023

Υπεράσπιση κατηγορουμένων σε ποινικές δίκες…


Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων όπως και των θυμάτων ΑμεΑ σε ποινικές δίκες απαιτεί υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων.

Στην υπεράσπιση όμως των θυμάτων αυτών που οι οικογένειες τους δεν έχουν οικονομική ευμάρεια, αδυνατούν ν’ απευθυνθούν σε διακεκριμένους νομικούς. 

Αυτή, βέβαια, η αναγκαία προτίμηση επιλογής νομικού  συντελεί αρκετές φορές στο να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ενίοτε δε και αδικίες δικαστικών αποφάσεων. Στο σημείο αυτό ταιριάζει η λαική παροιμία: “ Όπου φτωχός και η μοίρα του”. 

Από μεριάς τους τώρα  τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ως κατηγορούμενοι στη δικογραφία που έχουν οικονομική δυνατότητα, απευθύνονται σε γνωστούς ανά την επικράτεια νομικούς προς υποστήριξή τους.

Είναι δηλαδή – σε παράφραση βέβαια – αυτό που εννοεί μία άλλη λαϊκή παροιμία: “ Πες μου τον φίλο σου να σου πω τι άνθρωπος είσαι”, ενώ στις περιπτώσεις των κατηγορουμένων, προφανώς εννοούν: “Πες μου τον δικηγόρο σου να σου πω αν είσαι αθώος”.  

Πολυσυζητημένη και πολύμηνη άλλωστε υπήρξε η υπόθεση του άτυχου ΑμεΑ Γιάννη από χωριό του Δήμου Πλατανιά που κακοποιούνταν σεξουαλικά καθόσον ο νομικός που τον υπερασπίστηκε διορίστηκε από την Δομή όπου φιλοξενείται το άτυχο παιδί και στάθηκε μόνος του απέναντι στους διακεκριμένους νομικούς των κατηγορουμένων.  

Περισσότερα εδώ: 

3 σχόλια

  1. Κωνσταντίνος

    Δικαιούχοι νομικής βοήθειας ως προς τις τυχόν ποινικές και αστικές αξιώσεις τους είναι και τα θύματα των εγκληματικών πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 187Α, 187Β, 323Α, 324, 339, 342, 348 παρ. 2 εδάφιο πρώτο, 348Α, 351Α Π.Κ. και στα άρθρα 29 παρ. 5 και 6 και 30 του ν. 4251/2014, καθώς και τα ανήλικα θύματα των πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 336, 338, 343, 345, 348, 348Β, 348Γ και 349 Π.Κ.. Στις περιπτώσεις αυτές, το εκάστοτε αρμόδιο όργανο, κατά τις διατάξεις του παρόντος, για παροχή νομικής βοήθειας μπορεί, αν κριθεί αναγκαίο, να διορίσει συνήγορο αυτεπαγγέλτως από τις καταστάσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3.

    • Ευχαριστώ για την κριτική σας αλλά ελάχιστοι θα καταλάβουν…. Πριν από λίγο έλαβα τηλεφωνικά και μία πολύ ανησυχητική πληροφορία για τον νομικό που υπερασπίστηκε το άτυχο παιδί ΑμεΑ. Ο δικηγόρος αυτός που διορίστηκε είναι συγγενικό πρόσωπο με παράγοντα της Δομής και ακόμα ότι τυγχάνει παιδί κληρικού. Αν αληθεύουν αυτά που μου είπαν, τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα καλά. Πως είναι δυνατόν να υπερασπιζόταν ο γιος κληρικού, τον Γιάννη που κακοποιούσαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο και δύο κληρικοί μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους;

  2. Ευτυχης Μανιουδάκης

    Αυτή η Χώρα μπάζει από ΠΑΝΤΟΥ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com