Ανακοίνωση

ΤΡΥΓΟΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΣΕ: Με τα πόδια στο πατητήρι όπως τον παλιό καιρό

 

Οι ευκολίες οι οποίες παρέχονται στον αγροτικό πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια με τη νέα τεχνολογία, διευκολύνουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες των κατοίκων της υπαίθρου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το εισόδημα τους με λιγότερη κούραση. 

 Έτσι, λοιπόν, αυτή την περίοδο που είναι τα τρυγοπατήματα, ελάχιστα νοικοκυριά εξακολουθούν να προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο, πατώντας στο πατητήρι τα σταφύλια με τα πόδια τους. Ορισμένοι προτιμούν μετά τον τρύγο να συνθλίβουν τη μεγαλύτερη ποσότητα  των σταφυλιών με τα ηλεκτρικά μηχανήματα κρατώντας μια μικρή ποσότητα από αυτά για να τα πατούν με τα πόδια στο παραδοσιακό ή αυτοσχέδιο ή και ακόμα πλαστικό πατητήρι τους. Τα «Χ.Ν.» περιδιαβαίνοντας τα χωριά του Νομού μας κατέγραψαν όμορφες εικόνες τόσο από τα Μεσαύλια όσο και από τον Πρασσέ, δύο όμορφα χωριά του Δήμου Πλατανιά σήμερα.

Μεσαύλια

Στο πλάι του κεντρικού δρόμου από και προς την Κάντανο, στα Μεσαύλια, είναι το σπίτι της οικογένειας του κ. Αντώνη Κουτουλάκη, ο οποίος μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του, φίλους και χωριανούς τρύγησαν τον αμπελώνα της οικογένειας για τη φετινή παραγωγή, η οποία πήγε πολύ καλά σε ποσότητα και ποιότητα. Στη συνέχεια προτίμησαν να πατήσουν τα σταφύλια όπως τον παλιό καλό καιρό μέσα στο παραδοσιακό πατητήρι με πολλά μικρά παιδιά να πατούν και να μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού καθώς και άλλων προϊόντων που φτιάχνονται με το μούστο, όπως πετιμέζι και μουσταλευριά.

33-20131001

image0058

image0071image0069image0070

image0075

image0074

Στιγμιότυπα από τη διαδικασία του πατήματος και το κέρασμα στα Μεσαύλια

 

 

Πρασσές

Στον δρόμο για τον ιστορικό Ομαλό συναντάμε τον Πρασσέ, ένα χωριό με πλούσια αγροτική συγκομιδή σε ελαιόλαδο, κάστανα και φημισμένο κρασί από τους αμπελώνες που διαθέτει, όπως αυτόν της οικογένειας του κ. Ευτυχίου Φραγκιουδάκη που έτυχε να συναντήσουμε, ενώ τρυγούσαν. Ο καιρός ήταν ευνοϊκός και η παρέα μεγάλη. Μετά την έκθλιψη της μεγαλύτερης ποσότητας των σταφυλιών με μηχανικό τρόπο, τίμησαν την παράδοση πατώντας τα σταφύλια μέσα στο πατητήρι με τα πόδια.

image0064

image0066

image0065

image0063

image0020

 Από τον τρύγο στον αμπελώνα και τη μεταφορά των σταφυλιών 

 

image0067

image0068

image0014

Στο μικρό πλαστικό πατητήρι χωρούσαν μόνο τρία άτομα 

 

Χανιώτικα νέα

Η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Κρήτης.
 http://www.haniotika-nea.gr
Και ραδιόφωνο εδώ: http://blog.haniotika-nea.gr/podcast/  
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» είναι. Για το δημοσιογραφικό τμήμα το  [email protected]
Και για διαφημίσεις – αγγελίες – κοινωνικά το  [email protected]

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com