Τετάρτη , 21 Φεβ 2024

Το προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα σε κατακόμβη στο Αρώνι

Οι κατακόμβες έχουν την δική τους μεγάλη ιστορία από το μακρινό παρελθόν με διάφορες εκδοχές εκ των οποίων πολύ πιθανότερο ν’ αποτελούσαν υπόγεια νεκροταφεία και οστεοθήκες των Χριστιανών στον βαθύ και σκοτεινό επιμήκη και πολλές φορές με πατώματα υπόγειο χώρο τους.

Κατ’ εξαίρεση, όμως, στο χωριό Αρώνι του δήμου Χανίων σήμερα, υπάρχει ένας υπόγειος κάθετος λαξευτός χώρος με ξεχωριστή ιστορία η οποία αρχίζει από την περίοδο της ενετοκρατίας αμέσως μετά την οχύρωση της πόλης των Χανίων με πέτρες που εξορυχθηκαν από το χωριό και την γύρω περιοχή του Ακρωτηρίου, που έχτισαν επτανήσιοι τεχνίτες οι οποίοι ήταν Χριστιανοί. Αυτοί άνοιξαν και την κατακόμβη ως τόπο λατρείας τους για να προσεύχονται αφιερώνοντας την στον Άγιο Σπυρίδωνα. 

Στα μεταγενέστερα χρόνια αυτό το μνημείο χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους ως καταφύγιο, παρέχοντας προστασία σε όλους τους χωριανούς και με τη βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα, δεν έπαθε κανένας τίποτα από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών. 

Το Αρώνι πήρε την ονομασία του από το επώνυμο ενός Ενετού Ιππότη, που έμενε εκεί την περίοδο εκείνη.
Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο από το χωριό όσο και από το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα του ιστορικού προσκυνήματος της κατακόμβης του Αγίου Σπυρίδωνα.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

     

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com