Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τελετή παράδοσης και παραλαβής Διοικήσεως στην 5η Α/Μ ΤΑΞ “V Μεραρχίας Κρητών”

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στο στρατόπεδο “Στεφανάκη” στον Βλητέ Σούδας η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοικήσεως με απερχόμενο τον υποστράτηγο Μιχάλη Πλουμή και παραλαμβάνοντα τον ταξίαρχο Νικόλαο Κωστάκη. 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν – μεταξύ άλλων – ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, διοικητές όλων των όπλων, του ΚΕΝΑΠ, του Ναυστάθμου, των βάσεων Αμερικανικής ευκολίας, Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών ε.α. ανωτέρων αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων κομμάτων, των δημάρχων Χανίων, Σφακίων και Ρεθύμνης, πολλών άλλων αυτοδιοικητικών, κλήρου, μελών του συλλόγου διατήρησης  παλαιών οχημάτων τα οποία κοσμούσαν το στρατόπεδο και αρκετού κόσμου.  

Η τελετή άρχισε με τον διαγγελέα αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Γεώργιο Ακιλίδη να γνωστοποιεί την άφιξη του Ιερού Ευαγγελίου, της Πολεμικής Σημαίας και την τελεση δοξολογίας. 

Στις ομιλίες που απηύθυναν τόσο ο απερχόμενος όσο και ο νέος διοικητής, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων τα εξής: “ Με διαταγή της ηγεσίας, παραδίδω σήμερα τη διοίκηση και απέρχομαι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στη νεοσύστατη θέση του διευθυντή στρατιωτικής εκπαίδευσης” τόνισε ο κ. Πλουμής και συνεχίζοντας επεσήμανε: “Ως μέγιστο καθήκον μου, αισθάνομαι την ανάγκη να αποδώσω φόρο τιμής στην Πολεμική Σημαία της Μεραρχίας Κρητών και να ανακαλέσω στη μνήμη μου την αυτοθυσία των ηρωικών νεκρών μας, στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία και στους πολέμους 40-41. Ο κατάλογος των αθανάτων της Μεραρχίας με κρητικά ονοματεπώνυμα είναι πολύ μακρύς”. 

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε ότι “ με τη βοήθεια του Θεού και όλων εσάς που είστε εδώ σήμερα έπραξα το χρέος μου, διακονώντας την Μεραρχία με ευκαμψία ως προς τα μέσα και τους τρόπους, αλλά με εμμονή στον σκοπό, πάντα όμως σε συμφωνία με τον νόμο… Επιζήτησα την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα, με την πυξίδα μου προσανατολισμένη στο στρατιωτικό ήθος στα θεσμικά κείμενα, και στα εγχειρίδια εκστρατείας. Αποδέχθηκα σταθμισμένους κινδύνους και αντιμετώπισα τα λάθη, ως γέφυρες προς την ωριμότητα…”. 

“ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ” 

Από μεριάς του ο νέος διοικητής κ. Νικόλαος Κωστάκης τόνισε: “ Αναλαμβάνω σήμερα κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα καθήκοντα του διοικητού της Ταξιαρχίας διαδεχόμενος τον υποστράτηγο κ. Μιχαήλ Πλούμη. Ως πρώτιστο καθήκον αποτίω σεβασμό στην Πολεμική Σημαία της Ταξιαρχίας και στη μνήμη των ηρωικών νεκρών της πατρίδος μας. Μόνο τιμή και υπερηφάνεια μπορεί να αισθανθεί ένας αξιωματικός όταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφασίζει να του εμπιστευτεί τη διοίκηση ενός μάχιμου σχηματισμού στον τόπο καταγωγής του και ιδιαίτερα της 5ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, τη φυσική συνέχεια της 5ης Μεραρχίας Κρητών που έγραψε την δική της ιστορία στα πεδία των μαχών του έθνους  μας. Πλέον στη σύγχρονη εποχή μας, στην αστάθεια και προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πατρίδας μας η 5η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία με την διασπορά και ετοιμότητα των μονάδων της σε όλη την Κρήτη αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο προβολής αλλά και θανάσιμης ισχύος στα χέρια των προϊσταμένων μας. Για την εκπλήρωση της αποστολής μας θα απαιτηθεί επίπονη και ρεαλιστική εκπαίδευση, πειθαρχία, φιλοπατρία και κυρίως προσήλωση στις αξίες και τις Αρχές του Έθνους μας όπως αυτές περνούν από τη μία γενιά στην άλλη” για να επισημάνει ότι “ έχοντας επίγνωση των ευθυνών που απορρέουν από την ανάληψη της διοικήσεως επικαλούμενος τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει, σάς καλώ όλους να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητος της Ταξιαρχίας…”. 

Η τελετή τελείωσε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από και προς τον απερχόμενο υποστράτηγο κ. Μιχάλη Πλουμή και κέρασμα για όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com