Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΡΑΛΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ – Ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος λειτούργησε στο χωριό που κατάγεται (Και βίντεο)


eparxiakofos0000

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον ασφυκτικά γεμάτο κεντρικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στα Μαράλια Ανατολικού Σελίνου, πολιούχο του χωριού αρχιερατική θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, ενώ στο αναλόγιο έψαλλαν οι καλλικέλαδοι ιεροψάλτες Εμμανουήλ Περογιάννης, Ανδρέας Σπανουδάκης και Ιωσήφ Τσιχλάκης.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ

Εκ μέρους του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου πού απουσίαζε στην Κύπρο, αναγνώσθηκε καλωσόρισμα από τον αρχιερατικό επίτροπο ανατολικού Σελίνου π. Παναγιώτη Ανδρουλάκη ως εξής: «Ο επίσκοπός μας δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Κρήτης.

Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό και αγάπη στον τόπο καταγωγή σας. Η Μητρόπολή μας χαίρεται που ένα δικό της παιδί εξελέγη μητροπολίτης. Γνωρίζουμε την τιμιότητά σας, την εργατικότητά σας, τον ακέραιο χαρακτήρα σας και είμαστε βέβαιοι ότι η ποιμαντορία σας θα είναι επιτυχημένη, συνεπή και σεμνή.

Σας ευχαριστούμε για τη Θεία Λειτουργία και την ευλογητική παρουσία που μας χαρίσατε. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός, ο Άγιος Σπυρίδων ο οποίος είναι πολιούχος και προστάτης της ενορίας του χωριού σας να σας χαρίζει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση να ορθοτομείτε τον λόγο της αληθείας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ

Για το νέο μητροπολίτη αναφέρθηκε ως εκπρόσωπος  της μεγάλης οικογένειας των Μαρματάκηδων ο Σπύρος Μαρματάκης επισημαίνοντας τα εξής: « Οι απανταχού Μαρματάκηδες – οικογένεια ιστορική, της οποίας – μεγάλη μας τιμή , είστε επίλεκτο μέλος της – οι κάτοικοι των Μαραλίων όλοι, ολάκερο το Σέλινο, τα Χανιά και η Κρήτη μας, σεμνυνόμαστε για το Όνομα, την ευλογημένη πορεία και προσφορά σας, για το έργο σας ευρύτερα στην Ιερά Μονή Αγκαράθου από τα παλαιότερα μοναστήρια της Μεγαλονήσου μας, από την ώρα που αποφασίσατε –φώτιση Θεο΄που και ασφαλώς οικογενειακή κατεύθυνση – να ακολουθήσετε τον Ιερό και τιμημένο Μοναχικό βίο και την από 8 Δεκεμβρίου 2015 εκλογή σας ως μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου».

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: «Τα πατρογονικά σας Μαράλια σεβασμιώτατε έχουν δώσει στην εκκλησία μας Ιερείς, Μοναχούς, Αναγνωστάδες. Έδωσαν επίσης στην πατρίδα από το ολιγάριθμο των ανδρών τους τέσσερις ήρωες μάρτυρες. Έδωσαν στην πολιτεία. Καθηγητή πανεπιστημίου και καθηγητές Φιλολόγους, Θεολόγους, Δασκάλους, Γιατρούς, Αξιωματικό Χωροφυλακής, Βουλευτή και Προέδρους στην Κοινότητά μας. Επίσκοπο, όμως, δεν είχαμε αξιωθεί να έχομε μέχρι την 8 Δεκεμβρίου 2015 οποτε μας αξίωσε ο Θεός και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης φωτισθείσα εξέλεξε εσάς σεβασμιώτατε, την αγιότητα σας…», ενώ τελειώνοντας προσέφερε στον συγγενή μητροπολίτη το εικόνισμα του Αγίου Γερασίμου.

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ  

Ο εφημέριος της ενορίας Μαραλίων π. Γρηγόριος Πετράκης στον χαιρετισμό του σημείωσε: «Ως επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης σας καλωσορίζουμε στην ενορία Μαραλίων τόπου καταγωγής του κατά σάρκα πατρός σας και σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και έτη πολλά. Να ποιμαίνετε τον λαό του Θεού στην ιστορική και ευλογημένη μητρόπολη που σας έταξε η χάρη Του και σας παρακαλούμε να συμπεριλαμβάνετε στις αρχιερατικές ευχές και προσευχές σας την ταπεινή ενορία μας και τους ευσεβείς χριστιανούς της. Ως ενθύμιο εδώ της επισκέψεώς σας σάς προσφέρουμε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο».      

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ  

 Από τον Σύλλογο Επιστημόνων Σελίνου ο πρόεδρος του κ. Λουκάς Μπασιάς υπογράμμισε: « Σας καλωσορίζουμε στην πατρογονική εστία και σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια και τις ευχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου για μια ευδόκιμη πορεία στα νέα σας καθήκοντα. Ευλογημένα σεβασμιώτατε τα χώματα του Σελίνου ακόμα και όταν αυτά είναι γεμάτα από πέτρες και κακοτράχαλα μονοπάτια όπως και το μονοπάτι που ο Θεός όρισε να διαβείτε. Το ξέρετε πολύ καλά ότι στη φωτιά λάμπει ο χρυσός και στις δοκιμασίες ο άγιος.

Σεβασμιώτατε, το Σέλινο έχει γράψει τη δική του ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, μια ιστορία   γεμάτη αίμα και αγώνες, μια ιστορία από δάφνες και αρετές την οποία ο Σύλλογός μας πασχίζει να αναδείξει αλλά πρωτίστως να την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές…».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραλίων “Ο Άγιος Σπυρίδων” οι απανταχού Μαραλιώτες καθώς και όλο το Σέλινο, χαιρόμαστε ολόψυχα για την σημερινή τιμητική περιεκτική ημέρα ευλογημένη για τον τόπο μας.

Αξιωνόμαστε, κάτω από την ιερή σκέπη του θαυματουργού μας Αγίου Σπυρίδωνα να υποδεχόμεθα στην σημερινή αρχιερατική θεία λειτουργία τον συγχωριανό μας στην καταγωγή σεβασμιώτατο μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο (κατά κόσμο Γεώργιο Μαρματάκη), να ασπαστούμε την δεξιά του, να λειτουργηθούμε υπό τις ευλογίες του και να του ευχηθούμε όλοι από τα βάθη της ψυχής μας υγεία, έτη πολλά και παρά Θεού ευλογημένη ποιμαντορία».

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία των Ιερών Μητροπόλεων Πέτρας και Χερρονήσου για να καταλήξει στα Μαράλια τη γη της ρίζας του μητροπολίτη επισημαίνοντας ότι « Και τα Μαράλια σεβασμιώτατε ευχαριστούν τον Θεό για τη μεγάλη δωρεά, ν’ αξιωθούν μητροπολίτη Μαρματάκη. Μάλιστα δε, όχι μόνον τα Μαράλια, αλλά και όλο το Σέλινο και όλος ο νομός μας. Ας είναι ευλογημένο το Όνομά Του και η χάρη Του, να σας ενισχύει στο δύσκολο θεάρεστο επισκοπικό σας λειτούργημα. Άξιος!».

 

ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σε όλους τους προσκυνητές που ήρθαν να χαιρετίσουν και να ευχηθούν το “άξιος” στο νέο μητροπολίτη ακούγοντας τα καλωσορίσματα που του απηύθυναν με σύντομους χαιρετισμούς, αλλά και την πλούσια ομιλία του Σελινιώτη συνταξιούχου δασκάλου και λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη. Μεταξύ των παρευρισκομένων ο δήμαρχος Σελίνου κ. Αντώνιος Περάκης με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, οι οποίοι στον χαιρετισμό τους υπογράμμισαν: «Από την πλευρά του Δήμου ευχόμαστε και προσευχόμαστε η παρουσία του σεβασμιωτάτου να στεφθεί από ένα έργο τίμιο, συνεπές και άξιο της καταγωγής και λόγου του Θεού», επεσήμανε ο κ. Περάκης, ενώ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής τόνισε: «Σας ευχόμαστε μαζί με όλους εδώ να είσαστε γερός, να έχετε πάντα περίσσια πίστη ώστε να μπορείτε να ακολουθείτε με συνέπεια αυτό τον δύσκολο μοναχικό δρόμο που έχετε επιλέξει».  

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑ «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»  ΚΑΙ ΣΤΟ «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ»

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα που βρίσκομαι στο Σέλινο, στον τόπο καταγωγής μου και με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του τοπικού επισκόπου του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου  κ. Αμφιλοχίου, τελέσαμε τη θεία λειτουργία στον προστάτη Άγιο μας τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη συμμετοχή των ιερέων του ανατολικού Σελίνου, των χωριανών και των ανθρώπων της περιοχής. Τα συναισθήματα είναι ποικίλα, σε αυτόν τον τόπο μεγαλώσαμε, οι μνήμες είναι πολλές από την παιδική μας ηλικία όταν ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι εδώ κοντά στον παππού, στη γιαγιά, στους συγγενείς, σ’ έναν τόπο που μας έμαθε πολλά. Μας έμαθε να ζούμε με αληθινή πίστη στο Θεό και με ιδανικά, με αγάπη για την πατρίδα και ήταν ένσαρκο το παράδειγμα το οποίο μας έδωσαν όλες αυτές οι γενεές τις οποίες ήρθαμε σήμερα να μνημονεύσουμε και να θυμηθούμε. Λυπούμαστε βέβαια για την ερήμωση που βλέπουμε στα χωριά αυτά όμως πιστεύουμε ότι η χάρη του Θεού θα ξαναδώσει πάλι το μήνυμα σε αυτή την περιοχή γιατί το Σέλινο έχει να δώσει πολλά γιατί είναι μια ένδοξη και ιστορική περιοχή».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για την κενή μητροπολιτική έδρα που άφησε ο μακαριστός μητροπολίτης Ευγένιος, υπογράμμισε: «Αιφνιδίως κοιμήθηκε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιεραπίτνης και Σητείας κυρός Ευγένιος  στα μέσα του Σεπτεμβρίου και είμαι τοποτηρητής στη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Στις 8 του μήνα θα συγκεντρωθούν όλοι οι επίσκοποι του νησιού, η Ιεραρχία της εκκλησίας της Κρήτης στη Νεάπολη όπου θα τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου μου  μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου. Εκεί θα γίνει και μία σύσκεψη για να δουν πότε θα γίνει η εκλογή για την πλήρωση της νέας Μητροπόλεως».       

Μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας Λειτουργίας παρατέθηκε στην ταβέρνα “Τεμένια” της οικογένειας Μαρκετάκη στο ομώνυμο χωριό του Σελίνου, πλουσιοπάροχο γεύμα από τον διοργανωτή της εκδήλωσης που ήταν ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραλίων “ O Άγιος Σπυρίδων”. Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκκλησία, τα Μαράλια σε πανοραμική όψη καθώς και από την ταβέρνα στα Τεμένια.      

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

eparxiakofos0005

eparxiakofos0002

eparxiakofos0011

eparxiakofos0007 eparxiakofos0008 eparxiakofos0009 eparxiakofos0010

eparxiakofos0033

eparxiakofos0031eparxiakofos0004

eparxiakofos0012 eparxiakofos0013 eparxiakofos0014 eparxiakofos0015 eparxiakofos0016 eparxiakofos0017 eparxiakofos0018 eparxiakofos0019

eparxiakofos0001

Στιγμιότυπα από την Εκκλησία και το χωριό 

eparxiakofos0120

eparxiakofos0118 eparxiakofos0119

eparxiakofos0024 eparxiakofos0025 eparxiakofos0026 eparxiakofos0027 eparxiakofos0028

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραλίων O Άγιος Σπυρίδων” παρέθεσε πλουσιοπάροχο γεύμα στην ταβέρνα  “Τεμένια” της οικογένειας Μαρκετάκη στα Τεμένια.  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2823 0 51590 – 2823 0 51081 και 6974145718. Περισσότερα για την ταβέρνα της άξιας καλοσυνάτης οικογένειας Μαρκετάκη, θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://eparxiakofos.gr/sta-omorfa-temenia-tou-selinou-mia-thavmasia-taverna-me-tin-onomasia-tou-choriou/ 

………………………………

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/ 

dsc0500410

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com