Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ Τιμήθηκε και στα Χανιά από Βρετανούς η ημέρα της ανακωχής

 

 

Εκατοντάδες Βρετανοί, κάτοικοι της Κρήτης μαζί με αντιπροσωπία βετεράνων αγωνιστών που ήρθαν στα Χανιά, τέλεσαν προχθές το πρωί την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας για τα θύματα των Συμμαχικών Δυνάμεων που έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης, με την ευκαιρία της ημέρας ανακωχής ή ημέρα εκεχειρίας (Armistice Day) όπως έχει χαρακτηριστεί.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων. Το “παρών” έδωσε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημαντηράκης, η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περάκη, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων κ.ά.

Στην είσοδο του Συμμαχικού νεκροταφείου υπάρχουν πινακίδες που αναφέρουν ιστο4ρικά στοιχεία, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι «το νεκροταφείο χτίστηκε και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων και η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε μετά τον πόλεμο από τις 21η και 22η Αυστραλιανές Μονάδες και την 1η Νεοζηλανδή Μονάδα αναζητήσεως Στρατιωτικών Τάφων. Βρίσκονται εδώ 1.527 νεκροί από τα τέσσερα κοιμητήρια που είχαν δημιουργηθεί από τις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, αλλά και από τον Γαλατά καθώς επίσης και από απομονωμένες τοποθεσίες και νεκροταφεία».

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τους ύμνους που έψαλαν οι παρευρισκόμενοι ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη ως εκπροσώπου της Περιφέρειας Κρήτης, την αντιδήμαρχο Χανίων εκ μέρους του Δήμου Χανίων και από αντιπροσωπίες των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Δηλώσεις στα “Χ.Ν.” έκαναν ο βουλευτής Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, η αντιδήμαρχος Χανίων κα Βαρβάρα Περάκη και ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης, «τελετές σαν τη σημερινή δεν τιμούν μόνο αυτούς οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν ένα δυνατό και ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, “ποτέ πια πόλεμος”».

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημαντηράκης τόνισε ότι: «Σ’ αυτή την ξεχωριστή τελετή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ευρώπη έχει μια κοινή ιστορία με κοινούς αγώνες, αγώνες που εξασφαλίζουν τις προσπάθειες όλων για τη διαφύλαξη της ειρήνης».

Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε: «Διπλή τιμή και δόξα σε όλους εκείνους που άφησαν πατρίδες, οικογένειες και έδωσαν ελευθερία σε άλλους λαούς αγωνιζόμενοι για υψηλά ιδανικά και αξίες. Εμείς οι Αποκορωνιώτες είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι διότι ευρωπαίοι πολίτες επισκέπτονται τον τόπο μας αναγνωρίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά, αλλά και τις φυσικές ομορφιές, γεγονός που το αποδεικνύει ο αριθμός των 3.500 και άνω ευρωπαίων πολιτών μαζί με πολίτες άλλων χωρών, που μένουν και ζουν στον Αποκόρωνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Τέλος η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περάκη δήλωσε ότι «ζήσαμε μία τελετή μεγάλης συγκίνησης και επειδή μία τελετή δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον, να μάθουμε για μία ακόμη φορά από εδώ ότι ο διάλογος, η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η ανθρωπότητα να πάει καλά». 

31-20141110

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com