Τετάρτη , 22 Μάϊος 2024

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο ομιλία για τη συμβολή της χημείας στη συντήρηση αρχαιοτήτων

Η συμβολή της χημείας στη συντήρηση των αρχαιοτήτων ήταν το θέμα της επιστημονικής ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη.

Για την επιστημονική ημερίδα μίλησαν στα “Χ.ν.” η καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Δρ. Παγώνα (Νόνη) Μαραβελάκη. Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η προϊσταμένη Ελένη Παπαδοπούλου, ενώ από την Ένωση Ελλήνων Χημικών η Νεκταρία Αρχοντάκη που είπαν: “ Έχω την τιμή και τη χαρά μετά από την πρόσκληση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών” επισημαίνει η κα Μαραβελάκη “ να μιλήσω σήμερα για την συμβολή της Χημείας στη συντήρηση των Αρχαιοτήτων. Η ομιλία μου περιλαμβάνει την ιστορία της αρχαιομετρίας στην Ελλάδα και της συντήρησης, τα αίτια των φθορών τα οποία παρατηρούνται στα Μνημεία καθώς και οι μέθοδοι και υλικά τα οποία προτείνονται για τη συντήρηση των Μνημείων. Θα δώσουμε κάποια ιδιαίτερη σημασία σε καινοτόμους μεθόδους και υλικά που στηρίζονται σήμερα στην αμμο τεχνολογία και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη συντήρηση των Μνημείων και θα καταλήξουμε στο τέλος με την έννοια της αειφόρου συντήρησης η οποία συμβάλλει στο να προστατευθεί και το Μνημείο και το περιβάλλον με ένα τρόπο φιλικό και πράσινο και οικολογικό ζητούμενο σήμερα και κάτω από τις πολύ μεγάλες έτσι αρχές της μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης και της βιωσιμότητας που όλοι κοιτάμε και θέλουμε να εφαρμόσουμε”. 

Η Νεκταρία Αρχοντάκη από το Περιφερειακό Παράρτημα της Κρήτης της Ένωσης Χημικών Ελλάδας σημείωσε ότι “ έχουμε την τιμή και τη χαρά να διοργανώνουμε μια επιστημονική ομιλία για τη Χημεία μας από μία ιδιαίτερη εκπαιδευτικό και ερευνήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης την κυρία Μαραβελάκη η οποία θα μας μιλήσει για την εφαρμογή της Χημείας όσον αφορά τη συντήρηση των Μνημείων. Η επιστημονική αυτή ομιλία διοργανώνεται στο πλαίσιο εορτασμού της ημέρας της Χημείας που από το 1995 η Ένωση Ελλήνων Χημικών αποφάσισε να την υιοθετήσει και να δηλώσει στους πολίτες ότι η Χημεία είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, ότι η Χημεία είναι ζωή και η ζωή είναι Χημεία και επίσης να  επισημάνει την προσευχή σε όλους εμάς τους ερευνητές χημικούς και εκπαιδευτικούς να έχουμε ένα μόνο στόχο που είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων”. 

Τέλος, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Χανίων κα Ελένη Παπαδοπούλου τόνισε: “ Η σημερινή επιστημονική συνδιοργάνωση είναι πολύ σημαντική για εμάς επειδή η κα Μαραβελάκη ήταν πολύ αγαπημένη πρώην συνάδελφος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και παραμένει βέβαια μία πολύ αγαπημένη συνεργάτης όλα αυτά τα χρόνια. Πολύτιμη για εμάς γιατί πραγματικά μας ανοίγει στην κυριολεξία νέους δρόμους και προοπτικές στο θέμα της συντήρησης των αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των κινητών Μνημείων στην έκθεση αντικειμένων αλλά και των Μνημείων όπως πολύ πρόσφατα είναι εξαιρετική και καίρια η συμβολή της στη μελέτη της αποκατάστασης του συγκροτήματος των επτά Ενετικών Νεωρίων που δεσπόζουν στην παλιά πόλη των Χανίων  

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com