Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024

ΣΤΗΝ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ -Πανηγύρι Αι Γιώργη, αποκαλυπτήρια Ανδριάντα Μιχαήλ Μελαδάκη και επέτειος μνήμης Λακωνομανιατών

 

Πλήθος κόσμου άρχισε να καταφθάνει από το πρωί της Παρασκευής στο ορεινό ηρωικό χωριό Ασή Γωνιά του Δήμου Αποκορώνου για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις και να προσευχηθεί στη χάρη του Αγίου Γεωργίου στο εορταζόμενο μικρό παλιό εκκλησάκι ανάβοντας ένα κεράκι, αλλά και να παραστεί στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Μιχαήλ Μελαδάκη, Ασηγωνιώτη ήρωα, τιμώντας παράλληλα την 157η επέτειο της εθελοντικής καθόδου των Λακωμανιατών πεσόντων και πολεμιστών, στις μεγάλες αιματοβαμμένες Κρητικές Επαναστάσεις της χρονικής περιόδου 1866 – 1869. 

Το παρών έδωσαν πολιτικές, στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές με αντιπροσωπείες από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, Άρτας, Μεσολογγίου καθώς επίσης εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων. 

Αμέσως μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Γεωργίου η οποία τελείται κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου συμπίπτουσα ημέρα σύμφωνα με την παράδοση, όπου δοκιμάζονται τα φετινά κρασιά, ακολούθησε το πατροπαράδοτο πανηγυρικό κέρασμα με τασιμάρια από βραστό κρέας, τυρί και καλό νέο αλλά και παλιό κρασί που πρόσφεραν στους προσκυνητές αρκετοί πανηγυράδες κάτοικοι του χωριού.  

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων περιλάμβανε την επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα Μιχαήλ Μελαδάκη που κοσμεί πλέον την πρώτη πλατεία του χωριού, καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμούς και ομιλία από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Σταυρουλάκη. 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι “ το όραμα του εξαίρετου τέκνου της Ασή Γωνιάς εκλιπόντος γιατρού Ιωάννη ΜΕΛΑΔΑΚΗ πραγματικότητα. Όταν αγνοείς μια τέτοια θυσία, όχι απλά δεν είναι δίκαιο ιστορικά, είναι βλαβερό για το έθνος, γιατί το δικαίωμα να αγνοεί κανείς ήρωες γενναίους δεν υπάρχει και δυστυχώς πάρα πολλοί έχουν ξεχαστεί στη λήθη του χρόνου… “, ενώ  συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης “ απέσπασε υπόσχεση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη για χρηματοδότηση έργου Πολιτιστικού Κέντρου Ασή Γωνιάς προϋπολογισμού 3.968.000 ευρώ”. 

ΟΜΙΛΙΑ 

Λεπτομερέστατη και ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία για τον τιμώμενο ήρωα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σταυρουλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: “ Ο Μιχαήλ Μελαδάκης γεννήθηκε στην Ασή Γωνιά Αποκορώνου το 1889. Το 1906 ο Μακεδονικός Αγώνας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και ο Μιχάλης Μελαδάκης, κοπέλι ακόμη – μόλι; 17 ετών – φεύγει από τη γενέτειρά του την Ασή Γωνιά και μαζί με άλλους 17 εντάσσεται στο σώμα του πρωτοκαπετάνιου Παύλου Γύπαρη που και αυτός ήταν γέννημα και θρέμμα της Ασή Γωνιάς. Σε ηλικία 23 ετών τον βρίσκομαι να συμμετέχει ως Εθελοντής στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1912-13 και στην μάχη στο χωριό Καλλιστράτη Κοζάνης να τραυματίζεται στο στήθος στις 19 Οκτωβρίου 1912. Προτού αναρρώσει από το διαμπερές τραύμα στο στήθος συμμετέχει ως υπαρχηγός στο εθελοντικό σώμα του οπλαρχηγού Ιωάννου Βρανά στην απελευθέρωση της Χίου 11-11 έως 21-12-1912.  Στον Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 16-6 έως 28-7-1913 συμμετέχει ως αρχηγός εθελοντικού σώματος υπό τον Γεώργιο Τσόντο Βάρδα. Στον βορειοηπειρώτικο αγώνα του 1914 σε ηλικία 25 ετών συμμετέχει ως αρχηγός εθελοντικού σώματος στην περιοχή Κορυτσάς. Δηλαδή ο οπλαρχηγός Μελαδάκης συμμετείχε εθελοντικά και στις 4 μεγάλες εθνικές εξορμήσεις στις αρχές του περασμένου αιώνα και αγωνίστηκε με μεγάλο πατριωτισμό, τραυματίστηκε και εν τέλει εφονεύθει υπέρ πατρίδος μαχόμενος ηρωικά την 24-4-1914 ηγούμενος εθελοντικού σώματος κατά την μάχη της Νικολίτσας, περιοχή Κορυτσάς, σε ηλικία μόλις 25 ετών”. 

Καταλήγοντας ο κ. Σταυρουλάκης επεσήμανε ότι “ το 2013 ήταν η εκατονταετηρίδα από την  21 Φεβρουαρίου 1913 απελευθέρωση των Ιωαννίνων πρωτεύουσα της Ηπείρου. Όλα ετοιμάστηκαν και το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 με κάθε επισημότητα και συμμετοχή όλων των Αρχών θρησκευτικών, στρατιωτικών, πολιτικών, του συλλόγου Κρητών Ηπείρου και πλήθος κόσμου από Κρήτη, Μάνη και Ήπειρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα οπλαρχηγού  Μελαδάκη με ομοβροντία κανονιοβολισμών, καταθέσεις στεφάνων, ριζίτικα τραγούδια και σχετικών ομιλιών. Ο ίδιος γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος καλλιτέχνησε και τον ανδριάντα του οποίου τα αποκαλυπτήρια τελέσαμε σήμερα…”.  

Η τελετή τελείωσε με ριζίτικα τραγούδια και κέρασμα. 

Στο Μνημείο Πεσόντων στην κεντρική πλατεία του χωριού ακολούθησε το καλωσόρισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, επιμνημόσυνη δέηση,  χαιρετισμοί, ομιλία από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα  έγιναν καταθέσεις στεφάνων και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς Κρήτης και Άρτας. 

Στην ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης τόνισε:

 “ Κρήτη και Μάνη, αποτελούν κοιτίδες πατριωτισμού και αυτοθυσίας της Ελλάδας αναφερόμενος στους πολύχρονους κοινούς αγώνες για την Ελευθερία Κρητικών και Μανιατών και την εθελοντική παρουσία των Λακωνομανιατών στις μεγάλες κρητικές Επαναστάσεις.

«Μάνη και Κρήτη εκάμανε το αίμα τους μελάνι, σφραγίδες για τη Λευτεριά κι υπογραφές να βάνει”, σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης εξηγώντας πως “με αυτόν τον τρόπο η λαϊκή μούσα υμνεί τον άρρηκτο δεσμό που ενώνει αυτούς τους δύο τόπους της Πατρίδας μας, τους ανθρώπους τους, με το Αδούλωτο Πνεύμα και την Απόλυτη Αγάπη για την Λευτεριά”. 

Από μεριάς του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης σημείωσε ότι “ ακόμη ένας Νοέμβρης μας βρίσκει μαζί στα τιμημένα χώματα της Κρήτης, στα χώματα αυτά που ήρωες πρόγονοί μας επέλεξαν να χύσουν έως την τελευταία ρανίδα του αίματος τους αγωνιζόμενοι για την ελευθερία ‘ολης της πατρίδας. Θα μου επιτρέψετε να πως πώς αποτελεί ιερή στιγμή τόσο για μένα όσο και για όλους τους Μανιάτες το αντάμωμα μας στην Ασή Γωνιά. Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος εκτίμησης που μας ενώνουν έχουν βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες. Η προσήλωσή μας σε κοινές αρχές και αξίες και το ιστορικό συναπάντημα μας σε όλες τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του έθνους μάς έχουν κάνει ένα. Δεν είναι όμως μόνο το παρελθόν που μας ενώνει χάρις στον Γιάννη Φατσέα στον μπάρμπα Γιάννη μας αυτόν τον ξεχωριστό Κρητικό με τις Μανιάτικες ρίζες ανανεώσαμε τη βαθιά φιλία..”.  

Στην ορεινή πανοραμική τοποθεσία  Αγριμοκέρατο της Ασή Γωνιά που είναι το Μνημείο των Πεσόντων Μανιατών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ γυναίκες από τη Μάνη με την παραδοσιακή φορεσιά τους μοιρολόγησαν τους ήρωές τους. 

Τις εορταστικές εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασηγωνιωτών “Ο Άγιος Γεώργιο” η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Αποκορώνου και τελείωσαν με πλούσια περιποίηση στην πλατεία των εκδηλώσεων

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Τηλέφωνο: +30 6979 457191

Ένα σχόλιο

  1. Κωνσταντίνος

    Το έθιμο με την ρίψη άσκοπων πυροβολισμων αμαυρωνει την εκδήλωση…

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com