Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Εγκαίνια πρώτης Έκθεσης Κρητικού Τύπου

 
Με επιτυχία και ενδιαφέρον παρακολούθησαν σήμερα αρκετοί φίλοι του Κρητικού Τύπου την ημερίδα με την πρώτη  Έκθεση των εγκαινίων που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της διαδρομής του στο νησί μας. Την Έκθεση διοργάνωσε η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μ.Μ.Ε., ο  Τύπος Κρήτης ( typoskritis.gr ) με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης,  της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, και την ευγενική χορηγία του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης. Το «Παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφειάρχης Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης, οι πρώην βουλευτές Στυλιανός Μαντζαπετάκης, Εμμανουήλ Στρατάκης, Δημήτρης Σαρρής ο οποίος διετέλεσε και νομάρχης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, ο πρώην πλοίαρχος των Μινωϊκών γραμμών Μανώλης Χρονάκης και πολλοί άλλοι.  

 

 Με τον πρόεδρο της ΠΑ.Δ.Ε.  Μ.Μ.Ε. Γεώργιο Μοσκοβίτη.

 


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε.  Μ.Μ.Ε.  Γιώργος Μοσκοβίτης επεσήμανε τα εξής: “Καλώς ήλθατε στην Α’  Έκθεση Κρητικού Τύπου την οποία διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ο ΤΥΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.GR  

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται η ιστορία της Μεγαλονήσου μέσα από το πέρασμα των χρόνων, όπως έχει καταγραφεί στις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στην προσπάθεια μας αυτή από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά μας στηρίζοντας την ιδέα μας η Περιφέρεια Κρήτης και ο Περιφερειάρχης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, που την επικρότησε, αλλά και ο Δήμος Ηρακλείου που μας παραχώρησε την Βασιλική του Αγίου Μάρκου καθώς επίσης ,και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης  και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά, οι οποίοι  ευγενικά μας παραχώρησαν αυτό το μοναδικό θησαυρό που σήμερα θαυμάζετε στην αίθουσα αυτή.

Η  Α’  Έκθεση Κρητικού Τύπου θα παραμείνει στο Ηράκλειο έως και τις 24 Φεβρουαρίου για να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφτούν μαθητές, φοιτητές αλλά και όλος ο κόσμος που θέλει να ενημερωθεί για την ιστορία του Κρητικού Τύπου.

Αργότερα η έκθεση αυτή θα συμπληρωθεί και με άλλα έντυπα που δεν προλάβαμε να τα έχουμε εδώ σήμερα, και  θα μεταφερθεί στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Σητεία και την Ιεράπετρα. Υπάρχει δε, έντονο ενδιαφέρον και από τους Κρήτες της διασποράς ώστε να μεταφερθεί και εκτός Κρήτης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού για να την θαυμάσουν όλοι οι Κρητικοί και οι φίλοι της Κρήτης.

Στο σημείο αυτό  να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ομιλητές που θα μας ξεναγήσουν στα μονοπάτια του έντυπου Κρητικού Τύπου, δίνοντάς μας, μοναδικές πληροφορίες που θα ακουστούν για πρώτη φορά.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης Χανίων καθώς επίσης και το Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης και τον διευθυντή του κύριο Γιάννη Γιακουμάκη που στήριξαν την προσπάθεια μας αυτή από την πρώτη στιγμή.

Θα ήθελα ακόμα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ  στο μέλος της Ένωσης μας και Πρόεδρο του Αρχείου Κρήτης κύριο Γιώργο Σγουράκη, την κυρία Ηρώ Σγουράκη καθώς και την ΕΡΤ, για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας από τη σειρά «Αυτή είναι η Κρήτη» με τίτλο «Ιστορική επισκόπηση του Κρητικού Τύπου».

Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας δημοσιογραφικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, η οποία συμπληρώνει το 2013 δέκα χρόνια παρουσίας, όλους τους συνεργάτες μας που δούλεψαν με πείσμα και ξενύχτισαν αφιερώνοντας  πολλές ώρες δουλειάς για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε επίσης όλους εσάς που με την παρουσία σας  τιμάτε, την ιστορία του Κρητικού Τύπου, τους εκλιπόντες συναδέλφους δημοσιογράφους που σε πολύ δύσκολους καιρούς κράτησαν ψηλά τον Τύπο της Κρήτης , και την Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.Τέλος ευχαριστούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πρόβαλαν την προσπάθεια μας αυτή”.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Για την Έκθεση του Κρητικού Τύπου την οποία στήριξε η Περιφέρεια ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για αυτή την προσπάθεια που η Ένωση Κρητικών Δημοσιογράφων Τύπου ανέλαβε για να υποστηρίξουμε εμείς από τη δική μας την πλευρά και να δούμε πως θα αναδείξουμε τον Κρητικό Τύπο από το 1881 μέχρι σήμερα. Αξίζουν συγχαρητήρια αγαπητέ πρόεδρε σε σένα, σε όλους εσάς που ξεκινήσατε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι όλοι μας από όποια θέση και αν βρισκόμαστε έχουμε την υποχρέωση να αναδεικνύουμε όλους αυτούς που για τόσα χρόνια έχουν προσπαθήσει για να αναδείξουν την Κρήτη, για να αναδειχθεί η Κρήτη μέσα από τον Τύπο και πρέπει να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που για πολλά χρόνια έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αναδείξουν όλα τα κορυφαία γεγονότα της Κρήτης από τα πολιτικά, τα κοινωνικά από τα τοπικά. Σήμερα βλέπουμε μια καταπληκτική Έκθεση που πρέπει να περάσει όλη την Κρήτη αλλά πρέπει να πάει και σε άλλες μεγάλες πόλεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να δούμε όλοι εμείς οι νεότεροι τις προσπάθειες που είχαν καταβάλλει όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τον Τύπο, δημοσιογράφοι για να αναδείξουν αυτά τα κορυφαία γεγονότα. Από την Περιφέρεια Κρήτης τα συγχαρητήριά μου και να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας και για το λεύκωμα και για όποια άλλη προσπάθεια χρειαστεί για να μπορεί να αναδειχτεί αυτό το σπουδαίο έργο των δημοσιογράφων της Κρήτης”.

 
Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου: “Είναι μια εξαιρετική δουλειά που αναδεικνύει την ιστορία του τοπικού Τύπου και ταυτόχρονα την ιστορία του τόπου. Χρειάζεται να συνεχιστεί, να βελτιωθεί και να αναδειχτεί περισσότερο. Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε και με αφορμή του εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα”.


Από την πλευρά της η ΠΑ.Δ.Ε. Μ.Μ.Ε. θέλοντας να ευχαριστήσει όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της Έκθεσης, τους απένειμε τιμητικές πλακέτες. Για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά την απονομή έκανε ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Στυλιανός Μαντζαπετάκης. Την πλακέτα, λόγω απουσίας του προέδρου του Αρχείου Κρήτης και μέλους της Ένωσης, παρέλαβε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κάκανος για να την μεταφέρει στα Χανιά.

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στην Έκθεση:

 

 

 

Περισσότερα θα δείτε στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Η βασιλόπιτα για το 2013 της ΠΑ.Δ.Ε. Μ.Μ.Ε.

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com