Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ – Δοξολογία, αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας

SONY DSC

 

Με την ευκαιρία της εορτής της Πρωτοχρονιάς για το νέο έτος 2016 τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου επίσημη δοξολογία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο αγιασμός και η κοπή της βασιλόπιτας στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Στην δοξολογία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ στον αγιασμό ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, αυτοδιοικητικοί μ’ επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καθώς επίσης εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων του τόπου κ. ά.

????????

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός τόνισε: « Eύχομαι χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ειρήνη, ευλογία, αγάπη και βεβαίως η χάρη του Θεού είναι εκείνη η οποία μπορεί να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε τόσο εμείς αλλά και τόσοι άνθρωποι οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται σε πολύ δεινή κατάσταση, χειρότερη από εμάς με αποτέλεσμα να πνίγονται ακόμα και μικρά παιδιά μέσα στη θάλασσα». Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε  ότι « όλα αυτά είναι μια μεγάλη και ζωντανή εικόνα της σημερινής ανθρώπινης καταστάσεως της σκληρότητας των ανθρώπων. Εκείνο το οποίο χρειάζεται λοιπόν είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στον Χριστό ο οποίος είναι ο μόνος που δεν έχει προδώσει τον άνθρωπο και είναι ο μόνος που του συμπαραστέκεται και τον βοηθά. Χρειάζεται να έχουμε πίστη και ελπίδα και ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης θα δώσει σε όλους εμάς όλα εκείνα τα οποία  έχουμε ανάγκη».

O μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μετά την τέλεση του αγιασμού στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας ευχήθηκε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η υποδοχή του νέου έτους σηματοδοτεί την Άνοιξη της ελπίδας και της προσδοκίας και νομίζω είναι γεγονός πως η εποχή μας έχει ανάγκη από πολύ ελπίδα και από πολύ προσδοκία καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των καιρών μας χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα, το ζόφο και ένα ομιχλώδες τοπίο το οποίο όλους μας θλίβει και μας συνθλίβει. Ευχή μας είναι το νέο έτος το 2016 να είναι ένα έτος υπέρβασης, υπέρβασης του ψήφου της μοναξιάς, του τοίχου της ατομικότητας, της ένδειας των πνευματικών προσώπων και προτύπων. Να είναι ένα έτος μέσα από το οποίο θα μπορέσει να ζήσει ο τόπος μας και οι άνθρωποι του την ειρήνη, την αλληλεγγύη, το μοίρασμα, το άνοιγμα από το εγώ στο εμείς, ένα έτος από το οποίο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι ύπαρξη σημαίνει συνύπαρξη, λόγος, διάλογος και επιβίωση, συμβίωση καθώς ο κάθε άλλος και διαφορετικός δεν μπορεί να είναι εικόνα φίρμα αλλά να είναι ο φίλος και ο αδερφός μας» για να καταλήξει με ευχές για τη νέα τη χρονιά λέγοντας ότι « ευχόμεθα καλή χρονιά, δύναμη και υγεία, φως ελπίδα, χαρά, αγάπη, πίστη και κυρίως Χριστό και Ελλάδα που τόσο πολύ νομίζω έχουμε όλοι μας ανάγκη. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, καλή δύναμη στον τόπο μας στους ανθρώπους του στο νησί μας στην πατρίδα μας στην οικουμένη όλη».  

ΕΥΧΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης αμέσως μετά τον αγιασμό και την κοπή της βασιλόπιτας, υπογράμμισε: «Μια δύσκολη χρονιά έχει φύγει και ήρθε μια νέα χρονιά για την οποία εμείς από την πλευρά της Περιφέρειας ευχόμαστε σε όλους και όλες υγεία, δύναμη, αισιοδοξία, ελπίδα, αγάπη. Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία πάνω απ’ όλα που έχουμε πετύχει όλο το διάστημα μπορούμε να αισιοδοξούμε, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτός ο χρόνος και τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα γιατί μέσα από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την αλληλεγγύη, για την κοινωνική συνοχή πάντα με τη βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ο ίδιος στη συνέχεια επεσήμανε ότι «στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπουργό τον κ. Γιώργο Σταθάκη γιατί έναν χρόνο που συνεργαζόμαστε πάντα υπήρχε εξαίρετη σχέση συνεργασίας προς όφελος της Κρήτης» για να καταλήξει καλώντας όλους τους παράγοντες και φορείς σε συνεργασία, τονίζοντας: « Η Κρήτη μπορεί γιατί έχει μια Περιφερειακή Αρχή που έχει σχεδιάσει, οραματίζεται, που διεκδικεί, αλλά συγχρόνως και υλοποιεί. Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε  ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά κι εμείς καλά να είμαστε να υπηρετούμε αυτόν τον τόπο τον οποίο νομίζω ότι τον υπηρετούμε ισότιμα και ισόνομα  σε όλη την Κρήτη», ενώ αστειευόμενος προς τους μητροπολίτες κ. Αμφιλόχιο και Δαμασκηνό είπε « ε, τώρα αν και κάποιες μητροπόλεις πάρουν λίγο παραπάνω, αυτό είναι άλλο θέμα» για να γελάσουν όλοι.    

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε: «Να ευχηθώ με τη σειρά μου κι εγώ μια καλή χρονιά, το 2016 να είναι μια χρονιά καινούργια που να ξεχάσουμε τα παλιά κακά χρόνια που περάσαμε. Πρέπει όλοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση, οι φορείς όλοι ν’ ανασκουμπωθούμε, να κάνουμε ότι μπορούμε για το καλό των συμπολιτών μας των συμπατριωτών μας. Να ευχηθούμε τα προηγούμενα χρόνια να είναι περασμένα, να είναι και ξεχασμένα και να αντιμετωπίσουμε μια νέα χρονιά με αισιοδοξία, με αγάπη και ευχές για κάθε συμπολίτισσα για κάθε συμπολίτη μας. Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα θα κάνουμε ότι μπορούμε να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας που περνούν δυσκολίες και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν μια ώθηση στον Νομό μας»

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ευχόμενος τόνισε: « Απευθύνω στους συνδημότες μας τις θερμότερες ευχές για το νέο έτος, να έχουμε ένα καλύτερο χρόνο, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αλληλέγγυοι, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δημιουργικοί και αυτός είναι ο καλύτερος και ο ασφαλέστερος τρόπος για να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση και να πάμε μπροστά» Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε «το έχουμε αποδείξει πολλές φορές ως λαός ότι έχουμε αυτή την δυνατότητα και είναι βέβαιον ότι ήδη βρισκόμαστε στην τροχιά να το επιτύχουμε. Κατά τ’ άλλα πρέπει να βλέπουμε και να επιδιώκουμε πάντα την αισιόδοξη πλευρά της ζωής και αυτό νομίζω ότι μας δίνει δύναμη και μας βοηθάει στο να προχωράμε μπροστά».    

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε τις ευχές του αμέσως μετά την δοξολογία στη μητρόπολη ενώ απάντησε σε δηλώσεις δημοσιογράφων ως εξής: «Εύχομαι σε όλους να είναι μια χρονιά με ευημερία, με αλληλεγγύη, με δυνατότητα να λυθούν  τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και η περιοχή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να αντιμετωπιστούν μ’ έναν τρόπο αντάξιο των αρχών και των ιδεών της ισότητας και της δημοκρατίας» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά ένα οδικό χάρτη ο οποίος αφορά την συμφωνία με τους εταίρους και ο πρώτος μεγάλος κύκλος της κλείνει με την διαπραγμάτευση που επίκειται τώρα, ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος και το 2016 μετά τα δεδομένα που έχουμε για το 2015 την οριακή έως πολύ μικρή ύφεση υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι η χρονιά που θα γυρίσει η οικονομία προς θετικό πρόσημο διατηρώντας τον ισχυρό κανόνα που διατηρούμε σε όλη την πολιτική της κοινωνικής συνοχής».   

ΕΥΧΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Aπό την πλευρά του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης εξέφρασε τις ευχές του τονίζοντας: «Χρόνια πολλά εύχομαι και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλες και όλους. Καλή δύναμη και επιτυχίες στον ελληνικό λαό για τη χρονιά που μπήκε». 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και από το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Γιάννης Η. Κάκανος yanniskakanos@gmail.com 

29

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την επίσημη δοξολογία 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

SONY DSC

???????????????????????????????

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κυκλοφορία του πολυτελούς εντύπου μας είναι αποτέλεσμα επιθυμίας πολλών φίλων αναγνωστών που μας πρότειναν την ιδέα για να σωθούν ως πολιτισμική κληρονομιά όσο γίνεται περισσότερα ρεπορτάζ από διάφορες εκδηλώσεις. Εμείς από σεβασμό στην άποψη τους, η οποία μας τιμά, κυκλοφορήσαμε το έντυπο αυτό με πολυτελείας χαρτί για να μένουν πάντα καθαρές οι εκδηλώσεις που αναδημοσιεύονται και που έχουν επιλεγεί από ενδιαφερόμενους. Το Επαρχιακό φως με τα συλλεκτικά ρεπορτάζ διανέμεται δωρεάν με δέκα χιλιάδες τεύχη σε όλο τον Νομό και στις πόλεις του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Για τις δικές σας εκδηλώσεις σε κάποιο από τα έντυπά μας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μεταβιβάζοντας email.

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com