Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εορτάσθηκε η 106η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα (και βίντεο)Με λαμπρότητα ξεκίνησε ο εορτασμός των 106 ετών από την Ένωση της Κρήτης με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά.

 
Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο  υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος καλογερής μ’ εκπροσώπους  των τοπικών Αρχών. 
Μετά το τέλος της Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, σχηματίστηκε  πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά όπου έγινε η επίσημη τελετή έπαρσης. 

 
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια έγινε έπαρση της Σημαίας από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπιο Παυλόπουλο.
Ακολούθησε η εντυπωσιακή διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης demo flight από α/φ F-16 BLK 52+ πάνω από το χώρο της εκδήλωσης από τον ιπτάμενο Γιώργο Παπαδάκη που έχει πάνω από 1.500 ώρες πτήσης και ανήκει στην ομάδα «Ζεύς».

Στιγμιότυπα από την ιστορική επέτειο θα συμπεριληφθούν στο πολιτιστικό μας περιοδικό που θα κυκλοφορήσει στις 20 Δεκεμβρίου.  Σελίδες ελεύθερες υπάρχουν ακόμα για εκδηλώσεις που σας ενδιαφέρουν καθώς και διαφημίσεις με φιλικές τιμές που μας βοηθούν στην κάλυψη των εξόδων του περιοδικού το οποίο διανέμεται δωρεάν με οκτώ χιλιάδες τεύχη.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Από το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης)

Ο Πρόεδρος της Βουλής στον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μετέβη στα Χανιά, όπου παρευρέθη στην εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για τον εορτασμό της 106ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο κ. Τασούλας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ως Πρόεδρος του Ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία για τον ιστορικό ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου και τα διδάγματα που μπορούμε σήμερα να αντλήσουμε από την πολιτική κληρονομιά του.

Αναφερόμενος στην προσφορά του μεγάλου ηγέτη, που άλλαξε και σφράγισε το ελληνικό κράτος υπερδιπλασιάζοντας την επικράτειά του και αναβαθμίζοντάς το με σπουδαία νομοθετικά, διοικητικά και πολιτιστικά έργα, ο κ. Τασούλας επεσήμανε: «Τρία πράγματα μας εμπνέουν κυρίως από τη μνήμη του Βενιζέλου: Πρώτον, το χρέος μας να επιλέγουμε άξιους για την πολιτική, ασκώντας γόνιμα την κυριαρχία μας. Δεύτερον, το γεγονός ότι η χώρα οφείλει να εμπεδώσει μία νέα κανονικότητα, η οποία έχει ρίζες στη φιλοδοξία του Βενιζέλου να βρει μια διάδοχη κατάσταση στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας και, τέλος, να τιθασεύσουμε με τη δική μας ευθύνη τον παράγοντα εκείνον ο οποίος θέλει να μας πείθει ότι τάχα δεν ορίζουμε τη μοίρα μας».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τασούλας τόνισε: «Στο χέρι μας είναι να επιλέγουμε σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους και να τους φέρουμε στην πολιτική, αντί σήμερα αυτοί οι άνθρωποι να ακούν πολιτική και να τρέχουν να κρυφτούν. Στο χέρι μας απολύτως».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα Χανιά, ενόψει του εορτασμού της 106ης επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα. Θα έχω μία συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος“, την εξαίρετη δράση του οποίου η Βουλή στήριξε και στηρίζει, αλλά θα στηρίξει ακόμη πιο αποφασιστικά στο μέλλον. Γιατί πρέπει αυτή η δράση, η μνήμη και η γνώση όλων εκείνων των δεδομένων τα οποία οδήγησαν και στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά και στο μεγάλωμα της Ελλάδος, να γίνουν κτήμα του κάθε ενός Έλληνα και η συμβολή του Ιδρύματος γι’ αυτή τη γνώση είναι αποφασιστική.

Πολλοί διερωτώνται γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος απεφάσισε να μεταφράσει Θουκυδίδη. Οι ερμηνείες είναι πολλές. Εγώ θεωρώ ταπεινά ότι απεφάσισε να μεταφράσει τον Θουκυδίδη γιατί θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι αξίζει να γνωρίζουμε την Ιστορία. Είναι εξαιρετικό αυτό το μήνυμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λοιπόν, μέσω αυτού του Ιδρύματός μας μάς ξαναμαθαίνει την Ιστορία μας, μας μαθαίνει τους ξεπεσμούς μας και τα ψηλώματά μας, ειδικά τώρα που τα ψηλώματα έχουν μεγάλη ανάγκη να επαναληφθούν, ώστε ενωμένοι και προκομμένοι να ατενίσουμε το μέλλον.

Τώρα, ειδικά, που και πάλι ο εξ ανατολών γείτονας, η εξ ανατολών απειλή, κρούει τη θύρα μας και πρέπει αποφασιστικά, αποτελεσματικά και ενωμένα να απαντήσουμε σε αυτή την κρούση».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το σύμφωνο που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και άλλα πράγματα που έκανε η Τουρκία ήταν ανιστόρητα και εκτός Διεθνούς Δικαίου, και εντούτοις, με βάση το “μακάριοι οι κατέχοντες”, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του Ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε κάθε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρώπη».

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com