Πέμπτη , 2 Μάϊος 2024

Πανηγυρικός εσπερινός στο σπηλαιώδη εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στον Βόθωνα

Σε μια πλαγιά της πιο εύφορης γης του Ακρωτηρίου που αποτελούσε η κοιλάδα του Βόθωνα στην ανατολική πλευρά των Κουνουπιδιανών βρίσκεται το μικρό σπηλαιώδη εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο, όπου νωρίς το απόγευμα της Τρίτης τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός με αρκετούς προσκυνητές.

  

O Βόθωνας υπήρξε τα πολύ παλιά χρόνια ένας μεγάλος οικισμός με τα σπίτια να είναι χτισμένα στις πλαγιές της λαγκαδιάς επειδή κάθε Χειμώνα ο κάμπος πλημμύριζε και πολλές φορές έμοιαζε με λίμνη. Η περιοχή αυτή του Ακρωτηρίου με τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή τα υπόγεια νερά, για πολλά χρόνια ακόμα και μετά τη γερμανική κατοχή τον καλλιεργούσαν. Στ’ ανατολικά του Ακρωτηρίου, στην περιοχή της Περβολίτσας υπήρχε μόνο νερό τρεχούμενο από πηγή. Έτσι, λοιπόν, από τον Βόθωνα με τα πηγάδια του όπως και από την Περβολίτσα, οι άνθρωποι των κοντινών χωριών γέμιζαν τις κανίστρες τους με νερό τις οποίες μετέφεραν με τα γαϊδουράκια για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Στον Βόθωνα είναι χτισμένη και η πρώτη εκκλησιά του Ακρωτηρίου η οποία παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας της μέριμνας που δείχνει η Αρχαιολογία και είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Υπάρχει επίσης και της Παναγίας που γιορτάζει του Ευαγγελισμού. Σε όλες τις εκκλησιές όπως και στου Αγίου Αντωνίου, παλιό μοναστήρι, λειτουργούνται πανηγυρικά. Τα κελιά στον Άγιο Αντώνιο υπάρχουν αλλά παραμένουν σε πολύ κακή κατάσταση. 

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στην έρημο και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 356 μ.Χ. οπότε και εορτάζεται η μνήμη του.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση επεμβάσεων είχε ως αποτέλεσμα το γκρέμισμα της οροφής του ιστορικού παλιού μοναστηριού…

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com