Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Οι λίμνες στο νομό μας γέμισαν αλλά το φράγμα Βαλσαμιώτη απέδειξε την αποτυχία του (Και βίντεο)

Ο απολογισμός των τεράστιων καταστροφών που έπληξαν τον Νομό μας από τις έντονες βροχοπτώσεις προκαλώντας μεγάλες καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, είχαν και τα θετικά τους αφού ο υδροφόρος ορίζοντας μετά από πολλά χρόνια αποθήκευσε επαρκείς ποσότητες νερού και οι φυσικές όπως και οι τεχνικές λίμνες γέμισαν από τις μεγάλες ποσότητες νερών που δέχτηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με την λίμνη του Κουρνά στον Δήμο Αποκορώνου της οποίας, μάλιστα, η στάθμη των νερών σε ορισμένα σημεία κατέλαβε ακόμα και τμήματα του παραλιακού οδοστρώματος. Κι ενώ όλες οι λίμνες γέμισαν, δεν συνέβη το ίδιο με το φράγμα του Βαλσαμιώτη στον Δήμο Πλατανιά του οποίου η στάθμη είναι πολύ χαμηλή για τις ποσότητες των νερών που διοχετεύτηκαν στη λεκάνη του, απόδειξη ότι οι όποιες μετέπειτα τεχνικές επεμβάσεις έγιναν, δεν έφεραν το θεμιτό αποτέλεσμα.

«Ευλογία Θεού» χαρακτήρισε την υπερχείλιση της λίμνης του Κουρνά ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, ήρθε μια ευλογημένη χρονιά με τα πλούσια νερά που ναι μεν δημιούργησαν προβλήματα όσον αφορά δρόμους, υποδομές και περιουσίες συνδημοτών μας, αλλά έχουμε δημιουργήσει και συνθήκες τέτοιες ούτως ώστε οι υπόγειες πηγές να υπερχειλίζουν με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχαμε δει το περασμένο Καλοκαίρι την λίμνη του Κουρνά να γίνεται στην κυριολεξία μια “κολύμπα”. Εάν η φετινή χρόνια ήταν χρονιά ξηρασίας, το Καλοκαίρι θα είχαμε πρόβλημα όχι μόνο στις αρδεύσεις αλλά και στις υδρεύσεις αφού – όπως γνωρίζετε – ακόμα, δυστυχώς, από τη λίμνη του Κουρνά υδρεύεται η μεγαλύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης και το Ρέθυμνο. Επομένως, θεωρώ ότι είναι πράγματι μια ευλογημένη χρονιά». Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε: « Δεν θα πρέπει βέβαια να επαφιόμαστε στον Θεό ή στην φύση προκειμένου να προστατέψουμε φυσικά μνημεία όπως είναι η λίμνη του Κουρνά. Ο Δήμος Αποκόρωνα έχει ωριμάσει τη μελέτη, την έχει υποβάλει και έχει εντάξει έργο ύδρευσης της περιοχής από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις της Μάζας και με Φ. 160άρι αγωγό να οδεύσει ποιοτικό καθαρό νερό μέχρι την περιοχή του Καβρού ούτως ώστε να αποδεσμεύσει την άντληση νερών από τη λίμνη του Κουρνά για να μην υφίσταται την υπεράντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από την περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης, που από ότι γνωρίζουμε η δημοτική Αρχή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου και οι ίδιοι με έργα ύδρευσης από την περιοχή του φράγματος των ποταμών Αμαρίου να μην συνεχίσουν να αντλούν νερά από τη λίμνη του Κουρνά. Το έργο το οποίο έχουμε εντάξει είναι προϋπολογισμού 1.800 000 ευρώ» κατέληξε ο κ. Κουκιανάκης.

Παραθέτουμε όψεις όλων των λιμνών οι οποίες φιλοξενούν αρκετά πτηνά όπως Φαλαρίδες, Νερόκοτες, Βουτηχτάρια, Κυνηγόπαπιες, Καρινάκια και ήμερες πάπιες Νοτίου Αμερικής.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com