Δευτέρα , 20 Μάϊος 2024

Ο ανδριάντας του Λεωνίδα σε ξυλόγλυπτο έργο τέχνης…

 

Συνηθέστερες μορφές έργων τέχνης συναντάμε σε μαρμάρινες προτομές και ανδριάντες όπως επίσης και σε κατασκευές από ορείχαλκο, ενώ πιο σπάνια είναι τα ξυλόγλυπτα έργα όπως συμβαίνει με τον ανδριάντα του Λεωνίδα της Σπάρτης που φιλοτέχνησε από κορμό δένδρου ο Χανιώτης ξυλογλύπτης Μάρκος Κήλης και έχει τοποθετήσει στην αυλή της επιχείρησής του στις Μουρνιές. 

Σε ανύποπτο χρόνο διερχόμενος από αυτή την περιοχή αντίκρισα τον τεράστιο ανδριάντα του αρχαίου Έλληνα τον οποίο θαύμασα ζητώντας από τον κατασκευαστή του να μάθω περισσότερα για την ωραία αλλά δύσκολη τέχνη της ξυλογλυπτικής.. 

Εκείνος περιχαρής με υποδέχτηκε για να μου πει τα εξής: “ Με λένε Μάρκο Κήλη και είμαι επαγγελματίας σκαλιστής ξύλων. Η ξυλογλυπτική είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη και την αποφεύγουν οι νέοι. Σε ηλικία 15 ετών πήγα στην ξυλογλυπτική επιχείρηση  δύο φημισμένων σκαλιστών ξύλου στα Χανιά και μετά από 10 χρόνια αποφάσισα να ανοίξω την δική μου επιχείρηση εδώ στην περιοχή των Μουρνιών που είμαι 12 περίπου χρόνια κατασκευάζοντας εκκλησιαστικά και παραδοσιακά ξυλόγλυπτα. Το συγκεκριμένο τώρα έργο με τον Βασιλιά της Σπάρτης τον Λεωνίδα τον είδα σε ένα μικρό αγαλματάκι και είπα να τον φτιάξω σκαλίζοντας το κατάλληλο ξύλο που είναι ο κορμός ενός Ευκάλυπτου για το σώμα του και από τον ίδιο κορμό προς τα χαμηλά που ήταν πιο χονδρός να φτιάξω την ασπίδα του. Το έργο ολοκληρώθηκε μετά από πέντε μήνες γιατί έχει πολύ εργασία και το έχω τοποθετήσει εδώ. Έχει φωτογραφηθεί εκατοντάδες φορές και τώρα με εσάς χαίρομαι πολύ που ο Λεωνίδας μου θα δημοσιευθεί στα “Χ.ν.”.

Για τον Μάρκο μίλησε με θαυμασμό ο δάσκαλος του στο δημοτικό σχολείο Γεώργιος Μανιαδάκης που έτυχε να είναι εκεί: “ Η χαρά μου είναι μεγάλη βλέποντας τους μαθητές μου να έχουν πετύχει στη ζωή με άλλους να ακολουθούν επιστημονικά επαγγέλματα, άλλους με τουριστικά, γεωργοκτηνοτροφικά, εμπόριο, τέχνες και τον Μάρκο εδώ να διαπρέπει ως επαγγελματίας τεχνίτης σκαλίσματος ξύλου”. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Διάφορα σκαλιστά έργα του ξυλογλύπτη Μάρκου Κήλη με τον ίδιο σε ώρα εργασίας και δίπλα στον ανδριάντα του Λεωνίδα που έχει ύψος μαζί με τη βάση του 3 μέτρα. 
Ο δάσκαλος που είχε στο δημοτικό σχολείο ο Μάρκος, Γεώργιος Μανιαδάκης 
Χανιώτικα νέα” Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 σελίδα 21


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com