Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μνήμη ηρώων στο Μνημείο πεσόντων Νέας Χώρας

Με τον προσήκοντα σεβασμό τιμήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μνημείο πεσόντων της Νέας Χώρας η μνήμη 105 ηρώων κατοίκων της συνοικίας κατά τη Μάχη της Κρήτης με άλλους να έχουν εκτελεστεί, άλλους να έχουν να έχουν εξαφανιστεί, άλλους να έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και μ’ έναν ακόμη να έχει σκοτωθεί από βόμβα σε στρατόπεδο της Αυστρίας,

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών Αρχών,  συλλόγων και άλλων φορέων καθώς επίσης ο πρέσβης της Αυστραλίας κ. Αθανάσιος Σπύρου εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας. 

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με κληρικούς της Ενορίας. Αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κι έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την φιλαρμονική του δήμου Χανίων. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι  “ η Νέα Χώρα έχει να καταθέσει την δική της ιστορία για το πως δημιθουργήθηκε, που δημιουργήθηκε μέσα από την προσφυγιά  και μέσα από τον πόνο  των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ανθρώπων που με δυσκολίες κατάφεραν και δημιούργησαν μία από τις πιο ενεργές συνοικίες του δήμου μας και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία τους και είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά τους. Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα για να εκφράσουμε αυτή την υπερηφάνεια και όλοι μαζί να αποτίσουμε τη μνήμη των θυμάτων να είναι αιωνία”. 

Η κεντρική ομιλία με τίτλο “Μάχη της Κρήτης – Σύμβολο Αντίστασης” έγινε από τον ιστορικό και Διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Σκαλιδάκη. Όπως τόνισε ο ομιλητής “η Μάχη της Κρήτης είναι ένα διακριτό επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη χώρα μας αλλά και στην πορεία του πολέμου πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα σηματοδοτεί τόσο την ολοκλήρωση της κατοχής της χώρας από τον φασιστικό Άξονα όσο και την ταυτόχρονη έναρξη της λαϊκής Αντίστασης ενάντια στην κατοχή αυτή. Για την Ευρώπη, η Μάχη της Κρήτης, τοποθετείται ανάμεσα στην κατάκτηση σχεδόν όλης της ηπείρου με χαρακτηριστική ευκολία από τις γερμανικές στρατιές και στην επικείμενη επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, που θα μετέτρεπε τον πόλεμο αυτό σε μια σχεδιασμένη γενοκτονική επιχείρηση άνευ προηγουμένου. Η γερμανική επίθεση στην Κρήτη στα τέλη Μαΐου 1941 αποτέλεσε ένα είδος εισαγωγής σε αυτήν την αλλαγή στο χαρακτήρα του πολέμου – η δε λαϊκή συμμετοχή στην υπεράσπιση του νησιού, προπομπός της λαϊκής ένοπλης αντίστασης. Για το λόγο αυτό ο Κρητικός λαός αντιμετωπίστηκε με ωμή βία κατά αμάχων και καταστροφές κατοικημένων τόπων, προεικονίζοντας τον “φυλετικό πόλεμο” που θα εξαπέλυε η Γερμανία λίγες εβδομάδες αργότερα…”.     

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Ο ομιλητής κ. Γιάννης Σκαλιδάκης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com