Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

Μελτέμια, μπονάτσες και βιολογικός καθαρισμός…

Πλατανιάς 1

Με παρέα ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων ενός μικρού λιμανιού της δυτικής ακτογραμμής του Βόρειου Οδικού Άξονα του νομού μας, απολαμβάναμε προ ημερών την απόλυτη ηρεμία (μπονάτσα) της θάλασσας.

«Αν ήταν έτσι τα καλοκαίρια θα ευχαριστιόμασταν καθημερινά τα μπάνια και θα είχαμε περισσότερο τουρισμό», σχολιάσαμε, όμως η απάντηση της παρέας ήταν αντίθετη, με το εξής σκεπτικό:

« Ευλογία Θεού είναι τα μελτέμια όπως και οι φουρτούνες και οι μπονάτσες. Με τα μελτέμια και τις φουρτούνες γίνεται αναπαραγωγή του θαλάσσιου βασιλείου και με τις μπονάτσες μπορούν να βγαίνουν τα καΐκια στο πέλαγος για αλιεία. Όμως, το πρόβλημα είναι με τους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς δεν είναι συνδεδεμένοι με αυτούς εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ και αρκετοί τουριστικοί οικισμοί στερούνται τέτοιας υποδομής. Αν, λοιπόν, τα καλοκαίρια είχαμε μόνο μπονάτσες θα υπήρχε υπεραλίευση, ενώ οι παραλίες με ανύπαρκτο ή προβληματικό βιολογικό και με πολλούς να χρησιμοποιούν ακόμη τους παραδοσιακούς βόθρους, θα είχαν τα μαύρα τους τα χάλια. Γράψε τα αυτά μήπως και υλοποιηθούν τα αυτονόητα».

Με την άποψή αυτή, συμφώνησαν όλα τα μέλη της παρέας.

Ελάχιστο χρέος απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα τούτης της κατάστασης το άρθρο αυτό, το οποίο συνοδεύεται με αρκετές φωτογραφίες από το Κολυμπάρι μέχρι τα Χανιά καθώς επίσης και από άλλες παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφερειακής ενότητας (νομού) Χανίων.  

Όπως γίνεται κατανοητό οφείλουν οι δημοτικές Αρχές, κυρίως των Χανίων και του Πλατανιά, να ενσκύψουν  στο πρόβλημα και να επισπεύσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το έργο του Βιολογικού του Βόρειου Άξονα, ώστε πλέον, να χαιρόμαστε τις παραλίες μας χωρίς λήμματα. 

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από το ηλεκτρονικό μας αρχείο.

Γιάννης Η. Κάκανος 

Αγία Μαρίνα
Παλαιόχωρα
Χώρα Σφακίων
Πανόραμα – Σταλός

 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com