Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ – Στιγμιότυπα από την εκδήλωση με θέμα: “Μνήμες από τη Μικρασιατική γη”

 

 

Μια υπέροχη πολιτιστική βραδιά συνύπαρξης ήχων και χορών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία παράπλευρα στο Γιαλί Τζαμισί του Ενετικού λιμανιού των Χανίων με τα Λύκεια Ελληνίδων Χανίων και Βόλου, σε μια εκδήλωση με θέμα “ Όταν οι μνήμες μιλούν με γράμματα – 100 χρόνια μνήμες από τη Μικρασιατική γη”.

Συγκινητικές στιγμές ξεδιπλώθηκαν σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης σαν να… ζωντάνεψαν τα γνήσια στοιχεία από την Μικρασιατική παράδοση και τον αυθεντικό λόγο μέσα από τα γράμματα των Ελλήνων στρατιωτών. 

Την εκδήλωση παρουσίασε η καταξιωμένη συντοπίτισσα μας, δημοσιογράφος Άννα Μακράκη – Καρέλλα η οποία μετά το καλωσόρισμα του φιλοξενούμενου Λυκείου Ελληνίδων, των τοπικών Αρχών και του κόσμου, κάλεσε για έναν σύντομο χαιρετισμό αμφότερες τις προέδρους των δύο ιστορικών συλλόγων, Τατιάνα Κουράκη των Χανίων και Μαρία Σπανού του Βόλου, την περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη και τον αντιδήμαρχο Χανίων Νίκο Χαζιράκη.   

Συνεχίζοντας η κα Μακράκη, αναφέρθηκε στην ιστορία των δύο συλλόγων καθώς και στο θέμα της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η φετινή χρόνια 2022 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμφορά του Νεότερου Ελληνισμού. Σήμερα τιμούμε την ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους στα μέτωπα της Μικράς Ασίας, αλλά αναγνωρίζουμε και την τεράστια προσφορά και συμβολή των αδελφών Μικρασιατών προσφύγων σε κάθε επίπεδο της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα.  

Και ο Βόλος όπως και τα Χανιά ήταν πόλεις που δέχτηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων,  ενσωματώθηκαν στις τοπικές κοινωνίες και μετέφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τις παραδόσεις , την κουλτούρα, τα έθιμα τους. Στην πόλη μας (στα Χανιά) έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που ήταν 18.000 ή σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κρήτης 17.000, ενώ στο Βόλο ξεπέρασαν τις 11.000. Στον Βόλο δημιουργήθηκαν περιοχές όπως η Νέα Ιωνία από τους  πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και Εγγλεζονησιώτες, ενώ υπάρχει μεγάλη συνοικία από Καππαδόκες.

Το 1915 με  ιδέα της Καλλιρρόης Παρρέν και τη μεσολάβηση της ζωγράφου Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση ιδρύεται το Λύκειο Ελληνίδων στα Χανιά με πρώτη πρόεδρο την Κλεοπάτρα Σκουλούδη, καθορίζονται οι στόχοι και θεμελιώνονται οι αρχές μιας μεγάλης πορείας με κεντρικό άξονα την αναγέννηση, την διατήρηση της παράδοσης αλλά  και την εθνική δράση σε ταραγμένες ιστορικά περιόδους. Οι γυναίκες  με συνέπεια συμβάλλουν στους αγώνες της Κρήτης, της Ελλάδας και αναλαμβάνουν βαρύ έργο.Στο Λύκειο Ελληνίδων Χανίων την περίοδο 1921-1922 απευθύνονται οι Έλληνες στρατιώτες του Μικρασιατικού μετώπου και μέσα από τα γράμματα τους κάνουν έκκληση για βοήθεια” για να κάνει μνεία αμέσως μετά στην αείμνηστη πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Ζωής Μητσοτάκη όπου μέσα από το βιβλίο της στο Φως του λύχνου μια έκδοση του Λυκείου το 1990: “ Βρέθηκε ένα δέμα τυλιγμένο σε μια παλιά εφημερίδα και δεμένο με σπάγκο περιείχε κιτρινισμένα ανακατεμένα χαρτοφάκελα που απευθυνόταν στο Λύκειο. Είχαν στρατιωτικές διευθύνσεις και χρονολογίες από τον Δεκέμβριο του 1921 μέχρι τον Μάιο του 1922. Ήταν περίπου 160 γράμματα στρατιωτών μας από το Μικρασιατικό μέτωπο με ζωντανές μαρτυρίες. Η σκόνη τους είναι χώμα φερμένο από τη Μικρασιατική γη, τα κείμενα τάχει υπαγορεύσει η Ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας και η παρουσία του προαιώνιου Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αποτελούν τους εθνικούς θησαυρούς του Λυκείου. Στο φως του λύχνου εργάζονταν οι κυρίες του Λυκείου για ν’ απαντήσουν στις εκκλήσεις των στρατιωτών μας. Θα πλέξουν μάλλινες φανέλες, το ζουνάρι, τα τσουράπια. Κάθε πόντος και μια ευχή και μια προσευχή για κείνους. Μα δεν είναι μόνο το κρύο και οι κακουχίες που δοκιμάζουν τους στρατιώτες μας. Δεν είναι μόνο τα είδη θερμάνσεως που έχουν ανάγκη. Η παγωνιά και η μοναξιά της ψυχής τους είναι το ίδιο δεινή. Η μελαγχολία και η πλήξη είναι εξίσου οδυνηρή. Χρειάζονται ενίσχυση. Ζητούν βιβλία, την ιστορία της πατρίδας τους, αλφαβητάρια, συντροφιά. Ζητούν στήριγμα ζωής. Οι γυναίκες της Κρήτης θ’ απαντήσουν μ ΄όλη τη ζεστασιά που διαθέτουν θα αλληλογραφήσουν μαζί τους και μέσα από τις γραμμές τους θα στηρίξουν την ελπίδα της ζωής”.  

Μ’ ένα σύντομο βιογραφικό του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου συνέχισε η κα Μακράκη επισημαίνοντας ότι “ ιδρύθηκε το 1920 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της πόλης του Βόλου και της Θεσσαλίας με τεράστια προσφορά και πολυδιάστατο έργο σε εκπαιδευτικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένας ζωντανός φορέας πολιτισμού που σέβεται την ιστορία του τόπου, δίνει προτεραιότητα στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά και με σεβασμό, μέτρο, αλληλεγγύη και γνώση προσφέρει στις νέες γενιές τον μίτο για να συνδεθούν με το νήμα και τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας .Για το έργο του τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, σε αναγνώριση της δράσης και προσφοράς του, της εθελοντικής βοήθειας των μελών του κατά τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες των δυο μεγάλων πολέμων, για τη συνδρομή του στην εκπαιδευτική και κοινωνική αποκατάσταση των προσφύγων, για τη συντήρηση της ελληνικής παράδοσης με σειρά εκδηλώσεων και προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τα Λύκεια Ελληνίδων αποτελούν κυψέλες δημιουργικότητας, εστίες φροντίδας για τη διατήρηση και διάδοση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. 

Απόψε σμίγουν δύο ιστορικά Λύκεια Ελληνίδων το Λ.Ε.Β. και το Λ.Ε.Χ.  αντιπροσωπευτικοί φορείς που βρίσκονται πάνω από έναν αιώνα στην υπηρεσία του ελληνικού πολιτισμού  και μετουσιώνουν μέσα από την τέχνη του χορού την μακραίωνη παράδοση της Μικράς Ασίας και την μάνας λεβεντογέννας Κρήτης.  Συνύπαρξη ήχων και χορών σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα”. 

Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα στιγμιότυπα από χορευτικές ομάδες των δύο ιστορικών Λυκείων που εντυπωσίασαν το πλήθος, Χανιωτών και ξένων που χειροκροτούσαν συνεχώς. Στο κρητικό συγκρότημα ήταν οι καλλιτέχνες μουσικοί Μανώλης Φαντάκης  και Κώστας Λυβιάκης. Να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση αναφέρθηκε στα αγγλικά εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων η κα Ειρήνη Κουράκη. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Αριστερά η πρόεδρος του Λ.Ε.Χ. Τατιάνα Κουράκη με την κα Άννα Μακράκη – Καρέλλα που παρουσίασε την εκδήλωση

Η πρόεδρος του Λ.Ε.Β. κα Μαρία Σπανού κατά τον χαιρετισμό της
Η χοροδιδάσκαλος του Λ.Ε.Χ. Στέλλα Αγιασμενάκη εμψυχώνει και καθοδηγεί τους μικρούς ταλαντούχους χορευτές
Το μουσικό συγκρότημα των Μανώλη Φαντάκη στο βιολί και Κώστα Λυβιάκη στο Λαγούτο
Το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων ιδρύθηκε το 1915 και από τότε μέχρι σήμερα διατηρεί, μεταδίδει και αναζωογονεί την ελληνική λαϊκή παράδοση

………………………………………………………………………………………………………..

Παραθεριστική απόλαυση στα studios Erotokritos αντικριστά με την ιστορική νησίδα Θοδωρού Αγίας Μαρίνας Χανίων 

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας τα μικρά πολυτελέστατα διαμερίσματα μας με την επωνυμία Ερωτόκριτος, Studios Erotokritos, στο όγδοο χιλιόμετρο του κεντρικού δρόμου Χανίων Πλατανιά, θα μας βρείτε στην αρχή της Αγίας Μαρίνας με την θαυμάσια αμμώδη και μεγάλη σε έκταση παραλία της έχοντας αντικριστά το ιστορικό νησάκι Θοδωρού. Οι τιμές μας, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, εξακολουθούν να παραμένουν φιλικές τόσο για την διαμονή σας όσο και στα είδη του καταστήματος μας με την ίδια ονομασία.  Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας. Καλές διακοπές. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Τηλ. 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com