Τρίτη , 15 Οκτ 2024

Ημερίδα για διαχείριση βίο αποβλήτων στον Πλατανιά

Ο Κώστας Πατεράκης με τον Γιάννη Μαλανδράκη

Ημερίδα με θέμα την επεξεργασία των βίο αποβλήτων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα “Αθηνα Congress Hall” του κεντρικού κτηρίου Μinoa Palace Resort στον Πλατανια με διοργανωτή τον Δήμο Πλατανιά. 

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα εκ μέρους της ΚΙΝΣΕΠ η Μαρία Μαλανδράκη. 

Με δήλωση του στα “Χ.ν.” ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχοντας στο προηγούμενο διάστημα σε ένα πρόγραμμα και είχε πετύχει να  πάρει την χρηματοδότηση για τον κατάλληλο εξοπλισμό δηλαδή ειδικό απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα, καφέ κάδους για συλλογή βιοαποβλήτων και συγχρώνως το πρόγραμμα που γίνεται διαλογή στην πηγή δηλαδή αντίστοιχα με κάδους οι οποίοι είναι για την συλλογή καθαρού χαρτιού πρόκειται για μία συστοιχία τριών  κάδων που έχουμε τοποθετήσει σε όλα μας τα σχολεία και σε όλα τα δημόσια κτίρια του Δήμου Πλατανιά για να μπορούμε να πετύχουμε αφενός τη συλλογή των ακυρώσιμων υλικών στην πηγή σε καλή ποιότητα  για να μπορούν να ανακυκλωθούν και να προσφέρουν αντίστοιχα υλικό και την άνοιξη θα έχουν τοποθετηθεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια για να μπορούμε και από εκεί να συλλέγουμε τα οργανικά απόβλητα”.   

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Προγραμμάτων των ΕΤΠΑ-ΤΣ Γιώργος Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης.

“Το θέμα της διαχείρισης των βιο αποβλήτων είναι μείζων γιατί τα βιοαπόβλητα υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό στα αστικά στερεά απόβλητα και προσεγγίζουν το 40% κατά βάρος. Λέγοντας βιοαπόβλητα εννοούμε τα υπολείμματα κοινώς τα αποφάγια δηλαδή που παράγουμε στις κατοικίες και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε και σε αυτό το επίπεδο έχουμε τρεις προτάσεις, τρεις άξονες διαχείρισης. Ο πρώτος άξονας που ήδη κάνουμε από παλιά και συνεχίζουμε να το κάνουμε είναι να τα δίνουμε στα οικόσιτα όπου υπάρχουν για να μην οδηγούνται σε κάποιο κάδο, Ο δεύτερος άξονας είναι να κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση με ειδικούς κάδους οι οποίοι  πωλούνται στο εμπόριο και μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να κατασκευάσουμε και να παράγουμε το λεγόμενο κομπόστ το οποίο προσομοιάζει με την κοπριά άρα και σε αυτή την περίπτωση η διαχείριση είναι στο σπίτι και το τρίτο επίπεδο εφόσον κανείς δεν μπορεί να κάνει κομποστοποίηση είναι να το τοποθετήσει στους καφέ κάδους που τους επόμενους μήνες θα τους δούμε σε περισσότερους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όπου από εκεί θα οδηγούνται στη μονάδα κομποστοποίησης στο εργοστάσιο στο Ακρωτήρι προκειμένου να γίνει η διαδικασία της αερόβιας κομποστοποίησης και να παραχθεί  κομπόστ το οποίο έχουμε συσκευάσει…”.τόνισε ο κ. Πατεράκης

Από μεριάς του ο κ. Στεφανάκης σημείωσε: “Η εκδήλωση έχει να κάνει με την διαχείριση  οργανικών βιολογικών αποβλήτων και πως αυτό μπορεί να προωθηθεί σε Δήμους της Κρήτης και συγκεκριμένα στον Δήμο Πλατανιά όπως έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλους Δήμους. Αυτές οι δράσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί είναι και το πρώτο βήμα όπως θα πω και στην ομιλία μου για την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Βασική αρχή εκεί πέρα είναι ακριβώς ο διαχωρισμός μεταξύ των τεχνικών τεχνολογικών υλικών και των βιολογικών υλικών γιατί ακριβώς τα βιολογικά απόβλητα αν  θέλετε γιατί όρος απόβλητα στην κυκλική οικονομία δεν υπάρχει. Τα βιολογικά λοιπόν υλικά, τα οργανικά υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, μπορούν να επιστρέψουν στη φύση και η ίδια η φύση να τα ενσωματώσει  και να τα διαχειριστεί  η ίδια με τις φυσικές διεργασίες…”.      

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com