Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

Η ζωή στο χωριό τον παλιό φτωχό καιρό…

Μια φωτογραφία που τυχαία αντίκρισα στο διαδίκτυο με συγκίνησε αφάνταστα αφού με γύρισε πίσω σχεδόν έξι δεκαετίες, στα πρώτα χρόνια της ζωής μου που μεγάλωσα στο χωριό της μακαριστής μητέρας μου, το Κεφάλι στα Εννιά Χωριά Κισάμου. Όμορφα χρόνια και ας κυριαρχούσε η φτώχεια. Κανένα σπίτι εκείνη την περίοδο σε χωριό δεν είχε νερό, ρεύμα και τουαλέτα. 

Τον κρύο χειμώνα ζεσταινόμαστε στο πυρομάχι και στο μαγκάλι. Ραδιόφωνο με μπαταρία είχαν ελάχιστα νοικοκυριά. Παρά ταύτα όλα σχεδόν τα χωριά είχαν δημοτικά σχολεία με άλλα να είναι μονοθέσια και άλλα διθέσια με δάσκαλους και δασκάλες. Το δικό μας σχολείο του Αγίου Αθανασίου που εξυπηρετούσε μαθητές από πέντε ολόγυρα του χωριά, ήταν διθέσιο εξατάξιο μ’ έναν δάσκαλο και μία δασκάλα και ήταν κτισμένο με πολύ μεγάλο αγώνα έχοντας εμπνευστή έναν νεοδιόριστο ευφυέστατο δάσκαλο, που παρά την μικρή του ηλικία διέθετε τιτάνια υπομονή αντιμετωπίζοντας τα τεράστια προβλήματα εξαιτίας του άκρατου τοπικισμού κάθε χωριού. Με την επιμονή του, όμως, αυτή κατόρθωσε να κτιστεί το κτίριο και να ονομαστεί πρότυπο δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου επειδή δίπλα από αυτό ήταν το μικρό βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου κι έτσι να ηρεμήσει τους κατοίκους κάθε χωριού που διεκδικούσαν το σχολείο να φέρει την ονομασία του χωριού τους…  

Την ιστορία του σχολείου μας μάλιστα την δημοσιεύσαμε στην καθημερινή εφημερίδα των Χανίων τα “Χανιώτικα νέα”, στην 32 σελίδα, ημέρα Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010 ενώ περισσότερα ιστορικά στοιχεία θα διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο. 

Τα χωριά μας, δυστυχώς, και ιδιαίτερα τα ορεινά με την αντί αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων είχαν αρχίσει και συνέχιζαν σταδιακά να ερημώνουν. Σήμερα, στα περισσότερα οι μόνιμοι κάτοικοι τους είναι μεγάλοι σε ηλικία, ενώ πολλά έχουν μείνει χωρίς πληθυσμό. 

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν η σημερινή μη ευχάριστη κατάσταση που βιώνουμε για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοιού, αποτελέσει αναγκαίο κίνητρο για επιβίωση επιστρέφοντας στα χωριά τους  αρκετοί άνθρωποι εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας που θα επικρατήσει στις πόλεις.  

Γιάννης Η. Κάκανος 

https://eparxiakofos.gr/vitro-art-house-in-the-heart-of-chania/ 
Λειτουργούμε όλο τον χρόνο με τιμές φιλικές και είμαστε σχεδόν στο κέντρο της πόλης των Χανίων https://eparxiakofos.gr/ston-xilofourno-pachianon-i-piotita-ke-i-exipiretisi-ine-kanonas/  


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com