Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Η παλιά σιδερένια γέφυρα στο Πατελάρι τοποθετήθηκε το 1973

Ο Γεώργιος Αγγελάκης στο σημείο που ήταν η γέφυρα 

Σαράντα επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που τοποθετήθηκε η σιδερένια γέφυρα σε αγροτική περιοχή του Πατελαρίου κοντά στο χωριό και όχι από την Κατοχή. 

Με αφορμή την επιθυμία των κατοίκων του Πατελαρίου να επισκευαστεί η παλαιά σιδερένια γέφυρα που εξυπηρετούσε το χωριό παραμένοντας στο ίδιο σημείο μεταβήκαμε χθες το απόγευμα στο Πατελάρι καταγράφοντας από δύο κατοίκους του χωριού το ιστορικό της. 

Στο σημείο του ποταμού που ήταν η γέφυρα και έχει μεταφερθεί για επισκευή στην αντιπέρα πλευρά ο Γεώργιος Αγγελάκης υπογράμμισε: “Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η σιδερένια γέφυρα εγκαταστάθηκε από τους Γερμανούς στην κατοχή. Για να μάθει η κοινή γνώμη το ιστορικό της τονίζω πως η γέφυρα φτιάχτηκε με πρωτεργάτη τον μακαρίτη τον πατέρα μου Γεώργιο το 1973 και άντεξε τόσους χειμώνες μέχρι που γκρεμίστηκε από την ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο του χειμώνα τον Φεβρουάριο του 2019. Χαιρόμαστε που βλέπουμε τα συνεργεία  να την επισκευάζουν και να την τοποθετήσουν ξανά στον καθαρισμένο ποταμό”. 

Την ακριβή ημερομηνία για την συγκεκριμένη γέφυρα καταγράψαμε και στο καφενείο του χωριού από τον Ιωάννη Αγγελάκη, που μας είπε: “ Άνοιξη ήταν το 1973 που έφεραν τμηματικά την γέφυρα από το Ηράκλειο και την τοποθέτησαν στο σημείο που ήταν μέχρι που έπεσε. Στην κυκλοφορία δόθηκε, αν θυμάμαι καλά, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και για το Πατελάρι και τα χωριά που μπορούσαν πλέον να εξυπηρετηθούν, αποτελούσε μεγάλη υπόθεση. Μέχρι τότε δεν είχαμε γέφυρα και διερχόμαστε με τα πόδια από το ποτάμι τα Καλοκαίρια”. 

Πατελάρι

Μικρό πεδινό και εύφορο χωριό ήταν πάντα το Πατελάρι της πρώην επαρχίας Κυδωνίας και σήμερα του δήμου Πλατανιά. Στον απέραντο κάμπο της περιοχής ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή τα οποία μαζί με τα ελαιόδεντρα και τους αμπελώνες, επιφέρουν το κύριο εισόδημα των κατοίκων του. 

Το χωριό απέχει μόνο 17 χιλιόμετρα από τα Χανιά και συμπεριλαμβάνεται στα προνομοιακά χωριά της ενδοχώρας. Στην είσοδο του για όσους έρχονται από βόρεια, βρίσκεται το μνημείο πεσόντων εξαιτίας του αγώνα που έκαναν οι Πατελαριανοί ενάντια στους Ναζί κατακτητές.    

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Πατελαρίου είναι αφιερωμένος στην Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε 8 Σεπτεμβρίου με τους κατοίκους να κάνουν μεγάλο πανηγύρι. Μεγάλα επίσης πανηγύρια κάνουν σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής όπως του Αγίου Γεωργίου του “Μεθυστή”, τον Νοέμβριο, αλλά και της πιο παλιάς εκκλησίας στο χωριό που είναι επίσης αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.  

Να σημειωθεί ότι το Πατελάρι απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικό σχολείο το 1933 με πρωτοδιόριστη μια 18χρονη δασκάλα, την μακαριστή εδώ και λίγα χρόνια  Χρυσούλα Λουκάκη – Ζερβουδάκη. 

Ο μεγάλος ποταμός Ιάρδανος ή Κερίτης μέχρι και το 1973 που δεν υπήρχε γέφυρα στερούσε την επικοινωνία από τα Πατελάρι για τα άλλα χωριά και αντίστροφα.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Ο Ιωάννης Αγγελάκης σε καφενείο του χωριού 
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com