Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

Γνωριμία με την παλιά εγκαταλελειμμένη ελαιουργική μονάδα στο μετόχι Κουμαρές Ακρωτηρίου

Αμέσως μετά από την Ιερά Μονή “Αγίας Τριάδος” Τζαγκαρόλων Ακρωτηρίου καθ οδόν για την επόμενη Ιερά Μονή “Κυρίας των Αγγέλων” Γουβερνέτου, αρχίζει το μετόχι Κουμαρές, ένα από τα δέκα που έχει στην κυριότητα του το μοναστήρι Γουβερνέτου μ’ έναν τεράστιο ελαιώνα και το παλιό εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Το αρχικό κτιριακό συγκρότημα ανήκει στην ύστερη περίοδο της Βενετοκρατίας 16ος – 17ος αιώνας. Μεταγενέστερα κατά τον 19ο αιώνα υπέστη μια ανακαίνιση που του προσέδωσε τη σημερινή μορφή. Η συγκεκριμένη ελαιουργική μονάδα για την περίοδο της υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτική, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας στα μεταγενέστερα χρόνια ήταν αφορμή να σταματήσει την λειτουργία της με αποτέλεσμα να επέλθει η φυσική φθορά του χρόνου εξαιτίας της εγκατάλειψης αφήνοντας την στο έλεος…, όπως συμβαίνει με την μεγάλη μισογκρεμισμένη σήμερα κεραμοσκεπή.  

Η ΝΕΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου  άρχισε  πριν από λίγα χρόνια με ηγούμενο τον τότε αρχιμανδρίτη και σημερινό θεοφιλέστατο επίσκοπο Ευμενίας κ. Ειρηναίο και συνεχίζεται με αξιοθαύμαστο ρυθμό. Σχετικό αφιέρωμα υπήρξε στα “Χ.ν.” στις 13 Απριλίου 2013 με δύο σελίδες όπως και βιντεοσκόπηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Με αφορμή, λοιπόν, την πρόσφατη μετάβαση μας στο κτιριακό συγκρότημα “Μετόχιον Κουμαρέως” – όπως αναγράφει στην είσοδο του μια μικρή πληροφοριακή πινακίδα – καταγράψαμε αρκετά στιγμιότυπα με την άσχημη κατάσταση του ευελπιστώντας  έστω και αργά να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αναστήλωσης και ανάδειξής του σε μνημείο πολιτισμού. Το  οφείλουμε άλλωστε στις νεότερες γενιές ούτως ώστε να μαθαίνουν  το ιστορικό παρελθόν και τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων της παλιάς εποχής. 

Ο Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

Σχεδόν σε καλή κατάσταση μπορούμε να πούμε, τουλάχιστον για την εξωτερική της εμφάνιση, παραμένει η μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα, πλησίον του κτιριακού συγκροτήματος, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η μικρή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα με την είσοδο του μετοχιού με εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους που προκαλούν θλίψη εξαιτίας της σημερινής κατάστασης από την εγκατάλειψη του…    


 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com