Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

Γιορτάζουν τα Χανιά και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με την καθιερωμένη έπαρση της Σημαίας στις 06.30΄ το πρωί της Τρίτης στο ιστορικό φρούριο Φιρκά της παλιάς πόλης, ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλης των Χανίων, και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα μισή ώρα αργότερα στον σημαιοστολισμένο εορταζόμενο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τέλεσε αρχιερατικό συλλείτουργο τεσσάρων μητροπολιτών

Στις 10.45’ τελέστηκε επίσημη Δοξολογία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια   όπου, μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής: “ Η 21η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα λαμπρής γιορτής. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, Υπέρμαχου Στρατηγού. Σήμερα, επίσης γιορτάζουμε και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων… Στην εποχή όπου οι προκλήσεις ασφαλείας εξελίσσονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στοιχεία της εθνικής μας συγκρότησης. Αποτελούν σύμβολο Εθνικής παρουσίας και επιβίωσης. Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της Δικαιώματα. Να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων…”

Το παρών έδωσαν πολιτικές, στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν  οι βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και Σέβη Βολουδάκη, ενώ από την αυτοδιοίκηση επικεφαλής ήταν  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  

Με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι “ σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, μια διπλή γιορτή, των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα Χανιά τιμούν την Πολιούχο τους Παναγία. Μια σημαντική μέρα για την πόλη, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Εορτάζουμε, επίσης, την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, τιμώντας την προσφορά των ανθρώπων που με αυταπάρνηση, υποδειγματικό ήθος, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Στους ανθρώπους που φυλάττουν τα ελληνικά σύνορα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ με τη διαβεβαίωση ότι η σκέψη μας και οι ευχές μας είναι πάντα δίπλα τους.  Ο αγώνας τους αξίζει το σεβασμό όλων μας. Με πίστη στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και με αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Χανιώτες και σε όλα τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Χρόνια Πολλά σε όλους”.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε: “ Σήμερα γιορτάζει η πόλη των Χανίων, σήμερα γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, χρόνια πολλά στα Χανιά και χρόνια πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάττουν τα σύνορα της χώρας μας, φροντίζουν για την ακεραιότητα μας και μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε, να οραματιζόμαστε και να προχωράμε μπροστά ως κοινωνία…”.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής υπογράμμισε: “Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει η πόλη μας την Παναγία ένα άτομο που ευαισθητοποιεί και συγκινεί όλους τους χριστιανούς και στην οποία προσευχόμαστε όλοι όταν βρούμε κάποια δυσκολία στη ζωή μας. Επίσης θέλω να ευχηθώ και στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες επίσης γιορτάζουν σήμερα να είναι καλά και να συνεχίσουν να προστατεύουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την ελευθερία μας”.    

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη τόνισε: “ Χρόνια πολλά σε όλες τις Χανιώτισσες και σε όλους τους Χανιώτες για τη σημερινή μέρα που γιορτάζει η πόλη μας την πολιούχο της Θεοτόκο. Χρόνια πολλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες επίσης γιορτάζουν σήμερα, είναι έτοιμες και δυνατές για να μας προστατέψουν όποτε χρειαστεί…”. 

Ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε: “ Σήμερα είναι μια διπλή γιορτή, γιορτάζει η πόλη μας, μια μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία μας, γιορτάζουν και οι ένδοξες Ένοπλες Δυνάμεις, χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, να είμαστε γεροί κάθε χρόνο να τιμούμε και να γιορτάζουμε”.  

Αμέσως μετά άρχισε η λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ  

Στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης τελέστηκε στις 12.00 το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία για πρώτη φορά δεν συμμετείχαν τυμπανιστές γεγονός που σχολιάστηκε από πολλούς. 

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Το απόγευμα στις 19.30 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου πολιούχου της πόλης των Χανίων και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εκδήλωση άρχισε με ντοκιμαντέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ομιλία για τα Εισόδια της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ιστρατόγλου, συνταγματάρχη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “ Η Παναγία ευλογεί και στηρίζει, ξεκουράζει και γαληνεύει τον στρατιώτη, που φυλάει σκοπιά στην απομακρυσμένη βραχονησίδα, ή στο βορειότερο φυλάκιο της χώρας μας, δίνοντας το παρόν και τη μαρτυρία της φύλαξης των ορίων και των συνόρων της πατρίδας μας, σ’ αυτούς που τα επιβουλεύονται. Διώχνει τα κύματα των ταραγμένων σκέψεων και την σύγχυση των λογισμών και τον οδηγεί σε γαλήνιες θάλασσες, τον κυβερνήτη αλλά και τον τελευταίο ναυτοδίοπο, στη Φρεγάτα, στην Κανονιοφόρο, στην Τορπιλάκατο, στο Υποβρύχιο, που περιπολεί το Αιγαίο…” 

Συνεχίζοντας ο π. Αλέξιος επεσήμανε ότι “ η Παναγία με τη γλυκύτατη φωνή Της, μέσα από αυτή την γιορτή, μας καλεί να παραμείνουμε Έλληνες για πάντα, για τους Έλληνες και για την Ελλάδα με οδηγό μας σε αυτή την πορεία την πίστη…”. 

Αμέσως μετά έγινε απονομή ευαρεσκειών .από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και αποκορώνου στους διοικητές των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για να ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου της πόλης των Χανίων και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.        .   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

Χωρίς τυμπανιστές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com