Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Γιορτάστηκαν τα εκατοντάχρονα της Ευαγγελίστριας στη Χαλέπα

Εκατό χρόνια πέρασαν από την επίσημη τελετή των εγκαινίων του περικαλούς Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας που κοσμεί την ιστορική συνοικία της Χαλέπας στην πόλη μας. 

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα επίσημης λειτουργίας του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής προεξάρχοντος του μητροπολίτη κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, εκδήλωση στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου, παράπλευρα της εκκλησίας με ομιλητές τον πολιτικό μηχανικό Αντώνη Μαρματάκη και τον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Νικολακάκη.  

Αμέσως μετά στην κλιματιζόμενη αίθουσα του ενοριακού κέντρου οι ομιλητές αναφέρθηκαν λεπτομερώς στο ιστορικό της εκκλησίας με τον κ. Νικολακάκη να κάνει λόγο στον 15ετή αγώνα των Χαλεπιανών για την ολοκλήρωση της κατασκευής του περικαλούς ναού της Ευαγγελίστριας. Ιδιαίτερη μνεία  έκανε στον Γεώργιο Παπαδογιαννάκη, ο οποίος, όταν πια όλα τα χρήματα  της  ενορίας είχαν εξαντληθεί  και απαιτούνταν αρκετά ποσά  ακόμα, πρότεινε οι έρανοι να επεκταθούν σε Ευρώπη και Αμερική.Την πρόταση αυτή διεκπεραίωσε ο ίδιος με πολύ μεγάλη επιτυχία.  Όσον αφορά την προσωπικότητά του, ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής : «…Ήταν προσωπικότητα με μεγάλη ευφράδεια λόγου, εύστροφος, δραστήριος, οραματιστής, θαρραλέος, ικανός να ξεπερνά όλα τα εμπόδια της ζωής και να φέρνει σε πέρας με επιτυχία τους στόχους του… Όμως, το έργο του δεν έχει ως τώρα αναγνωριστεί από κανένα τοπικό φορέα».  

Από μεριάς του τώρα ο κ. Μαρματάκης αναφέρθηκε σε δύο θέματα, πως ήταν αρχικά το κτίριο όταν κατασκευάστηκε και πως κατασκευάστηκε αλλά  και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα που έχει πολλά προβλήματα τα οποία δυστυχώς έχουν ξεπεράσει τον τομέα συντήρησης και χρειάζονται βαρύτατες παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής: 

                    Α.- Η κατασκευή του ναού στις αρχές τού περασμένου αιώνα

Πρόκειται γιά σταυροειδή μετά τρούλου με ιδιαίτερα έντονα νεοκλασικά στοιχεία διαστάσεων 28 x 25,5 m περίπου και εκτός αυτού περιστύλιο στο δυτικό τμήμα διαστάσεων 4,3 x 10,3 m και ύψη από 9 – 31 μέτρα / για την χρηματοδότηση «από συνδρομές ντόπιων αλλά κυρίως απο το 1908 ο Γεώργιος Παπαδογιαννάκης περιοδεύει σε Κρήτη, Ελλάδα, Ρωσία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αμερική κλπ διεξάγοντας έρανο γιά χρήματα (δραχμές, ρούβλια, δολάρια κλπ ) και σκεύη γιά την ανοικοδόμηση του καταστραφέντος Βυζαντινού ναού της Χαλέπας με συστάσεις από τον Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο, τον Επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου και της προς τούτο συσταθείσας επιτροπής (26/02/1908 ), τον δήμαρχο Χανίων Σειραδάκη, την Μητρόπολη Κρήτης, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κα .»

08/10/1908 – Θεμελίωση της Εκκλησίας παρουσία τού Αλέξανδρου Ζαΐμη . Σε πρώτη φάση κατασκευάστηκαν οι περιμετρικές λιθοδομές πάχους 80-90 cm. Το 1915 ξεκινά η κατασκευή της επικάλυψης με τον μηχανικό Αν. Λογοθέτη με τεχνολογία κατασκευής των θόλων ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της. Οι θόλοι καλύπτονται από προκατασκευασμένες καμπύλες πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος ( beton ) πού πατάνε σε πλέγμα δοκών και δοκίδων από σκυρόδεμα.

                 Β.- ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα στοιχείο τού ναού χωρίς προβλήματα: ΣΤΕΓΑΣΗ ΘΟΛΩΝ, ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ (παρά τήν σχετικά πρόσφατη ανακατασκευή τους) , ΛΙΘΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΕΣ , ΚΟΡΝΙΖΕΣ , ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ , ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ, ΠΡΟΣΤΩΟ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΕΡΟΝΤΑ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ , ΥΓΡΑΣΙΕΣ και πολλά άλλα όπως ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΥΕΛΑΊΩΝ κλπ κλπ

04/01/2018 – Κατέρρευσε τμήμα ( περ. 6,5×2 m ) στην νότια περιοχή της στέγης του ανατολικού θόλου

Έχει γίνει αίτημα χρηματοδότησης γιά μιά συνολική μελέτη από την Περιφέρεια Κρήτης η οποία και παλαιότερα είχε προχωρήσει σέ δύο χρηματοδοτήσεις μικρής κλίμακας για την αντιμετώπιση προβλημάτων μέ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας .

Μέχρι σήμερα και παρ΄ ότι υπάρχει πρόταση τού Πολυτεχνείου Κρήτης δεν κατέστη δυνατή ή χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν υπό του μακαριστού μητροπολίτου Αγαθάγγελου Νινολάκη στις 13 Αυγούστου του 1913 ενώ ο θεμέλιος λίθος είχε τεθεί δεκαεπτά χρόνια προγενεστέρως και συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου του 1906. 

Να σημειωθεί ακόμα ότι από το 1923 μέχρι και σήμερα έχουν διακονήσει ως εφημέριοι του Ναού δεκαέξι κληρικοί με τελευταίο τον σημερινό Βασίλειο Γκάτση ο οποίος κατά την Θεία Λειτουργία ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός προέβη σε χειροθεσία και ευχή αποδίδοντας στον τιμώμενο εφημέριο το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου. 

Ηλίας Ι. Κάκανος

Ο Παντοκράτορας αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο της εποχής Γεώργιο Πολάκη από το Κεφάλι των Εννιά Χωριών

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com