Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024

Γιόρτασαν τα Κουνουπιδιανά τον παλαιό Ιερό Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στο γενέσιον της Θεοτόκου (Και βίντεο)

Με αρκετούς προσκυνητές γιορτάστηκε τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής ο μικρός παλαιός Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου στα Κουνουπιδιανά έχοντας ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού. 

Η εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται από την περίοδο της βενετοκρατίας και ήταν ο Καθεδρικός Ναός για πολλές δεκαετίες του χωριού. Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες υποχρέωσαν τους ενορίτες να τον μεγαλώσουν προσθέτοντας αρχές της δεκαετίας του 1950 ένα δεύτερο κλίτος αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες. 

Τα Κουνουπιδιανά, όμως, εδώ και πολλά χρόνια δεν αποτελούν χωριό, αλλά κωμόπολη και σήμερα είναι προάστιο της πόλεως των Χανίων.  Για τον λόγο αυτό κτίστηκε νεότερος μεγαλοπρεπείς Ιερός Ναός ως Καθεδρικός των Κουνουπιδιανων αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο για να μπορεί να εξυπηρετεί τη μεγάλη πλέον σε έκταση και πληθυσμό Ενορία. 

Περιληπτικά η ιστορία του Ιερού Ναού. Σε επόμενο αφιέρωμα θα αναφερθούν περισσότερα στοιχεία.

Ο ΝΕΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ 

Στο σημείο που είναι κτισμένος ο νέος περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στα Κουνουπιδιανά, υπήρχε μια παλιά οικία στην οποία κατοικούσε ο εφημέριος της Ενορίας. Μετά από συσκέψεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ του τότε εκκλησιαστικού συμβουλίου και του παλιού εφημερίου πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Γεωργίου Αλεξανδράκη αποφασίστηκε να γκρεμιστεί η οικία και με δαπάνες του Ιερού Ναού της Παναγίας να κτιστεί ο σημερινός Ιερός Ναός. Η θεμελίωση του έγινε το 2000 και πολύ σύντομα στα μέσα του 2002 λειτουργήθηκε με πολλές ελλείψεις οι οποίες  εξάλειψαν στα αμέσως επόμενα χρόνια με τον Ιερό Ναό να έχει τη σημερινή μορφή. Στον χώρο της αυλής έχει κτιστεί και μία οικία για να διαμένει ο εκάστοτε τακτικός  εφημέριος. Για την ονομασία της νέας εκκλησίας που αφιερώθηκε στον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο συνετέλεσε το περιστατικό με τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου που σώθηκε η ζωή του πέφτοντας από τον γυναικωνίτη σε ώρα εργασίας και ονομαζόταν Δημήτρης. 

Στην Ενορία των Κουνουπιδιανών διακόνησε επί 58,5 έτη ο παλιός εφημέριος τοποθετηθείς την 14η Αυγούστου 1961, παραμονή της Παναγίας έως και τον Ιανουάριο του 2019. Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 11 -8- 1935 στη Ραμνή Αποκορώνου και σε ηλικία 26 ετών χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά διάκονος από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Νικηφόρο Συντζανάκη, ενώ  3 ημέρες αργότερα εις πρεσβύτερον στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου, από τον ίδιο μητροπολίτη. 

Κι ενώ ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στολίδι των Κουνουπιδιανών συμπλήρωσε από την θεμελίωση του 20 χρόνια, τα εγκαίνια του δεν έχουν τελεστεί ακόμα.

Παραθέτουμε πανοραμικές όψεις του πανέμορφου προαστίου των Χανίων καθώς επίσης αρκετά στιγμιότυπα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποια προεξήρχε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 


KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com