Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

Ανάγκη παρεμβάσεων στο λιμενοβραχίονα του ενετικού λιμανιού Χανίων

eparxiakofos.gr_image0016

Για την ομορφιά του ενετικού λιμανιού με τον προστατευτικό λιμενοβραχίονα όπως και της παλιάς πόλης των Χανίων έχουν τραβηχτεί από Έλληνες και ξένους εκατομμύρια φωτογραφίες κι έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες ρεπορτάζ στον τοπικό και ξένο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, όπως και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. 

Καθημερινότητα, λοιπόν, για πολλούς Χανιώτες αποτελεί ο περίπατος στο λιμάνι όπως και στον λιμενοβραχίονα του. Χιλιάδες, επίσης επισκέπτες κάθε χρόνο περπατούν το “μονοπάτι” για τον φάρο – σύμβολο της πόλης μας. Τι συναντά όμως ο διαβάτης σε αυτό το σημείο;

Στο μέσον του λιμενοβραχίονα είναι η “Φορτέ-τζα” όπως ξέρουμε – σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία – τον άλλοτε προμαχώνα με τα πέτρινα θολωτά παράθυρα, τις μικρές επάλξεις που υπήρχαν και το κτήριο που χρησιμοποιήθηκε επαγγελματικά για πολλά χρόνια ως εστιατόριο – καφετέρια. Αυτό το κτήριο, λοιπόν, παρά του ότι επισκευάσθηκε επανειλημμένα από δολιοφθορές, εξακολουθεί να είναι στόχος ορισμένων έχοντας εμφανή τα σημάδια νέων φθορών. Φθορές ακόμα παρατηρήσαμε στους μικρούς κάδους απορριμμάτων που προκλήθηκαν προφανώς από αμέλεια. Τα χάλια τους όμως έχουν και τα γερασμένα προστατευτικά σιδερένια κάγκελα στο στενό άνοιγμα του λιμενοβραχίονα για να εξυπηρετούνται μικρά σκάφη. Ο χώρος στο καρνάγιο που επισκευαζόταν τα πλοία είναι καθαρός αλλά σ’ ένα τμήμα του παραμένει η άμμος ως εμπόδιο στους περιπατητές μέχρι τον φάρο. Εκεί βρίσκεται και το μικρό ξυλουργείο των καραβομαραγκών το οποίο μαζί με το κτήριο της Φορτέ-τζας και τη μικρή εκκλησιά του Αγίου Νικολάου πρέπει ν’ αξιοποιηθούν. Τελειώνοντας, θεωρούμε την από και προς τον φάρο διαδρομή ότι πρέπει να γίνει ελεγχόμενη για προστασία όλου αυτού του μνημειακού θησαυρού.

Ηλίας Κάκανος 

03

 Χανιώτικα νέα Τετάρτη 20 Απριλίου σελίδα 56 

56

eparxiakofos.gr_image0039

eparxiakofos.gr_image0018

eparxiakofos.gr_image0020

eparxiakofos.gr_image0023

eparxiakofos.gr_image0024

Ευχάριστες ώρες στον λιμενοβραχίονα περνούν και αρκετοί φίλοι του ψαρέματος όπως τον συγκεκριμένο κύριο με το παιδάκι του και τον αγαπημένο τους σκύλο. 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com