Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Όργωμα και αλώνισμα με ζώα

Στα περισσότερα ορεινά χωριά της πατρίδας μας το όργωμα στη γη, το θέρισμα με το δρεπάνι και το αλώνισμα στ’ αλώνια με ζώα άρχισε σταδιακά να μειώνεται μετά τη δεκαετία του 1970 για να εκλείψει από τα περισσότερα αρχές του 21ου αιώνα, ενώ σε ελάχιστα ακόμα, ορισμένοι παλιοί αγρότες συνεχίζουν τον τρόπο αυτό.

Δύσκολα χρόνια, μα κάθε περίοδος έχει και τις ομορφιές της παρά την ολοήμερη κούραση. Κι ενώ σήμερα όλες οι αγροτικές εργασίες μπορούν να γίνονται με μηχανήματα, τα περισσότερα ορεινά χωριά δεν έχουν νέες οικογένειες.

Ποιος ή ποιοι, όμως, ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση, είναι ένα ζήτημα που θέλει πολύ συζήτηση αφού αφορά κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις του μακρινού κυρίως παρελθόντος μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό στάθηκε μία πολύ ωραία και πρόσφατη φωτογραφία που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook ένας καλός ηλεκτρονικός και πραγματικός φίλος από τη Σίφνο, ο Δημήτρης Γαϊτάνος.

Η φωτογραφία αυτή είναι από μια αγροτική γειτονιά στα Εξάμπελλα, χωριό του αείμνηστου αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ και ο αγρότης είναι ο Γιάννης Γεροντόπουλος.

Στο Τρουλάκι τώρα της Σίφνου ένα καθεαυτού αγροτοκτηνοτροφικό χωριό, ασχολιόταν πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής ο μακαριστός Γεώργιος Πατριάρχης για τον οποίο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν με αναλυτικό αφιέρωμα το οποίο θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://eparxiakofos.gr/etsi-orgone-therize-ke-tirokomouse-s/

Γιάννης Η. Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com