Δευτέρα , 20 Μάϊος 2024

ΣΤΗ ΡΑΜΝΗ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ -Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης

Σημείωση: Κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν

Με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης άρχισε η εκδήλωση στις 18.30’ το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης με την παρουσία τοπικών Αρχών και φορέων της περιοχής καθώς επίσης και του προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη.  

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, ενώ τον Εθνικό Ύμνο μαζί με ριζίτικο τραγούδι απέδωσε ομάδα ριζιτών. 

Στη συνέχεια ένα μικρό κορίτσι διάβασε ένα ποίημα που είχε γράψει ο μακαριστός Παντελής Μαράκης πατέρας της καθηγήτριας Μαρίας Μαράκη και ήταν αφιερωμένο στον ήρωα Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Μιχελογιάννης. 

Ο δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά. Ο αγώνας για την ελευθερία σε τούτον εδώ τον τόπο ποτέ δεν είχε όρια. Τα όρια υπήρχαν μόνο για να ξεπερνιούνται. Κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν ένας μικρός άοπλος κατά βάση πληθυσμός αποτελούμενος από άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους, παιδιά και Ιερείς αντιστάθηκε με απαράμιλλο θάρρος, αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Άοπλοι εναντίον οπλισμένων και νίκησαν. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικράτησαν. Η σύγκριση όμως ήταν μόνο αριθμητική καθώς αυτό που δεν έλαβε το τρίτο Ράιχ υπόψη είναι η δύναμη που κατακλύζει έναν Κρητικό όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της απώλειας της ελευθερίας του και των ιερών του. Γιατί το χώμα αυτό που πατούμε είναι ιερό Είναι βαμμένο με το αίμα τον μόχθο και τον αγώναπου εδώ και αιώνες το έχουν ποτίσει οι πρόγονοί μας…”. 

Από μεριάς του ο κεντρικός ομιλητής κ. Σήφης Μιχελογιάννης αναφέρθηκε πρώτα σε ορισμένα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σε αυτή την πλατεία που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων που είχαν καταλήξει εδώ κάτοικοι της περιοχής μεταξύ αυτών και ο πατέρας του προσφέροντας βοήθεια σε αξιωματικούς που  τους περιέθαλψαν και  τους βοήθησαν να περάσουν τα Λευκά Όρη για να καταλήξουν στα Σφακιά στο Λυβικό πέλαγος. 

Περισσότερα θα διαβάσετε Παρακάτω στα “Χανιώτικα νέα”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com