Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο περικαλλής Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στον Αλικιανό (Και βίντεο)

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος ο περικαλλής Ενοριακός Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στην κωμόπολη του Δήμου Πλατανιά, τον Αλικιανό, προσελκύοντας τόσο την παραμονή όσο και σήμερα 14 Σεπτεμβρίου ημέρα της εορτής εκατοντάδες προσκυνητές. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της Ενορίας π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης με συλλειτουργούς αρκετούς ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το ιστορικό ανεγέρσεως του Ιερού Ναού το πληροφορηθήκαμε από τον εφημέριο της ενορίας π. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και από τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Σπανουδάκη. « Το σχέδιο του Ναού το έφτιαξε ο  αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λογοθέτης ο οποίος είχε φτιάξει επίσης τις μελέτες της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, της γέφυρας του Κερίτη και του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Χαλέπας. Ήταν παντρεμένος από τον Αλικιανό. Εκείνη την περίοδο εφημέριος στην ενορία μας ήταν ο αρχιμανδρίτης Αλύπιος  Πετράκης. Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1922 και το 1925 αποπερατώθηκε», σημείωσε ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Σπανουδάκης επεσήμανε για τη διακονία του αρχιμανδρίτη π. Αλυπίου που ήταν από το χωριό του τα Γερακιανά Κισάμου μεταβιβάζοντας μας κείμενο και παλιές φωτογραφίες με τον αείμνηστο εφημέριο, όταν κτιζόταν και όταν τελείωσε ο Ναός με συγκέντρωση μαθητών και αρκετού κόσμου: «Πρόκειται για περιληπτικά αποσπάσματα από τις  ομιλίες του Αιδεσιμολογιώτατου π. Γεωργίου ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ και του Θεολόγου-Φιλόλογου καθηγητού κ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ Στέφανου που εκφωνήθηκαν την 4-10-2008 στο μνημόσυνο που έγινε στον Αλικιανό  με την συμπλήρωση  40 ετών από την εκδημία του εις Κύριον» επεσήμανε ο κ. Σπανουδάκης για να καταλήξει: «Θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τους παραπάνω αναφερόμενους για την άδεια που μου έδωσαν για την αναδημοσίευση των».

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ MΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΛΥΠΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

[1879-1968]

ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ

ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

Παράλειψη οφειλόμενης ευγνωμοσύνης θα ήταν αν παρασιωπούσαμε και δεν φέρναμε στη μνήμη μας εμείς οι μεγαλύτεροι και δεν κάναμε εν συντομία γνωστή στους νεότερους   την μορφή του κοιμηθέντος εν Κυρίω  Εφημερίου της Ενορίας Αλικιανού Αρχιμανδρίτου πατρός Αλυπίου ΠΕΤΡΑΚΗ, καταγομένου εκ της επαρχίας μας, μιας μεγάλης μορφής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας.

Αφού αναφερθούμε στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και τα στοιχεία που περιέχει για τον γέροντα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες πληροφορίες για τη ζωή του. Το μοναχολόγιο της Μονής γράφει γι’  αυτόν τα εξής: Aλύπιος κατά κόσμο (Αντώνιος) Πετράκης.  Γεννήθηκε εις το χωριό Γερακιανά το έτος 1879. Προσήλθε εις την Μονή Γουβερνέτου εις τις 8 Σεπτεμβρίου 1900 εις ηλικία 21 ετών. Εκάρη μοναχός εις τις 12 Νοεμβρίου 1903.

Χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος εις την 14 Νοεμβρίου 1903. Χειροτονήθηκε Ιερέας εις τις 15 Νοεμβρίου 1906. Κοιμήθηκε εις τις 2 Φεβρουαρίου 1968.

Μαθητεύει στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Τριάδος το 1904. Στα 1913 υπηρετεί ως εφημέριος στο Σαλιχλή της Μικράς Ασίας. Στα 1916 στη Θεσσαλονίκη  για τρία χρόνια και μερικές φορές κατά αυτή την περίοδο θα μεταβεί προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Στα 1919 εφημερεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στα 1920 και εξής στον Αλικιανό Κυδωνίας. Για ένα μικρό διάστημα στα 1933 γίνεται εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αιγίνης -της μονής του Αγίου Νεκταρίου. Και πάλι επιστρέφει στον Αλικιανό μέχρι την έξοδο του από την ενεργό υπηρεσία λόγω ηλικίας.                               Γόνος φτωχής και ευσεβούς οικογενείας . Γονείς του γέροντα οι ευλαβείς χωρικοί Ιωάννης και Αλεξάνδρα. Είχε και άλλα τέσσερα αδέλφια τον Κωνσταντίνο, τον Πέτρο, τον Σπυρίδωνα και την Ειρήνη. Από μικρό παιδί ξεχώριζε για την σύνεση, την σεμνότητα, την καλοσύνη του και έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς το ράσο. Αγαπούσε με πάθος την ανάγνωση χριστιανικών βιβλίων και δεν έχανε ευκαιρία να παρακολουθεί τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας.                                                 Η καρδιά του έφηβου Αντώνιου φλέγεται από την αγάπη του Θεού. Σε ηλικία 21 ετών το Σεπτέμβριο του 1900 παίρνει την απόφαση να αφιερωθεί στο Θεό  και στις 8 Σεπτεμβρίου 1900 φθάνει στο ιστορικό μοναστήρι του Γουβερνέτου.                       Στη μετέπειτα ιερατική του πορεία ήδη αναφερθήκαμε.  Η εκκλησιαστική δράση του μακαριστού π. Αλυπίου στην Ενορία Αλικιανού αρχίζει από την πρώτη στιγμή της εκεί εγκατάστασης του το έτος 1920. Αμέσως αρχίζει τον αγώνα της ανεγέρσεως νέου Ιερού Ναού στη θέση του παλαιού μονόκλιτου ναΐσκου και της μεταφοράς του νεκροταφείου στη σημερινή του θέση. Με τους θερμούς του λόγους, τις προτροπές και το παράδειγμα του προχωρεί στη θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού  κατά το έτος 1922.                                                          

Σε σύντομο χρόνο και μετά από κοπιαστικό και επίμονο αγώνα, και συγκεκριμένα το έτος 1925 περατώνεται το έργο. Έτσι λοιπόν παραδίδεται ο Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού άρτιος και θαυμαστός ώστε να προκαλεί το δέος και τον σεβασμό ντόπιων και επισκεπτών. Ο Ναός αυτός καθίσταται το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής και το «στολίδι» του κάμπου.             Ο π. Αλύπιος βιώνοντας πλήρως το ιερατικό και μοναχικό του ιδεώδες, παρόλο που ζει μέσα στον κόσμο, τελεί καθημερινώς όλες τις εκκλησιαστικές ακολουθίες, τους Εσπερινούς, τα Απόδειπνα, τους  Όρθρους,  και τις Θείες Λειτουργίες.

Ευχαριστιόταν να παραμένει όσον το δυνατόν περισσότερο στον οίκο του Κυρίου του, και να τον υπηρετεί και ως απλός βοηθός.  Κατά το χρόνο της διακονίας του στην Ενορία Αλικιανού και στα γύρω χωριά ανορθώνεται η πνευματικότητα της κοινωνίας και τονώνεται το θρησκευτικό της συναίσθημα. Ως γνήσιος μοναχός εβίωνε τη νηστεία, την πτωχεία και την αφιλαργυρία.

Ο π. Αλύπιος, ο μεγάλος αυτός στην ψυχή Λευίτης ουδέποτε συγκινήθηκε από το χρήμα ή από άλλα υλικά αγαθά. Ότι ο ευσεβής λαός αυτοπροαιρέτως του προσέφερε, το έδιδε ξανά πίσω .Ως αφιλοχρήματος κληρικός, σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς θα αντιμετωπίσει προβλήματα επισιτισμού ενδεών και πτωχών ενοριτών του καθώς και άλλες βιοτικές τους ανάγκες. Πόσα ήταν τα έργα της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης του μόνο ο Θεός γνώριζε.

Πόσοι (;) ετράφησαν και βρήκαν οικονομική βοήθεια, χωρίς καλά-καλά να ξέρουν από πού προερχόταν δεν γνωρίζουμε, γιατί ο ίδιος απέφευγε να αποκαλύπτει τον εαυτόν του. Για πολλά χρόνια ο π. Αλύπιος διακόνησε με απίστευτη αυταπάρνηση τους «ελαχίστους αδελφούς» του Ιησού Χριστού και τους οδήγησε «εις νομάς σωτηρίας». Άνθρωπος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα. Πλημμυρισμένος από την αγάπη προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο.

Με τα θεολογικά και φλογερά του κηρύγματα  συνεχώς δίδασκε και νουθετούσε το ποίμνιο του στην  «κατά Χριστόν ζωήν». Με την ιερά εξομολόγηση τόνωνε  ψυχικά και κατεύθυνε  προσωπικά τους πιστούς της ενορίας του. Με τα Κατηχητικά του Σχολεία καθοδηγούσε στην ορθοπραξία και φώτιζε το νου και την ψυχή της νεολαίας. Η πνευματική ζωή του π. Αλυπίου, ο συμβουλευτικός και ορθόδοξος λόγος του θα επηρεάσουν και θα κατευθύνουν νέους ανθρώπους στην υπηρεσία της Εκκλησίας, στις ανθρωπιστικές σπουδές και στη μοναχική ζωή. Στολισμένος με όλες τις άγιες αρετές. Πράος, ταπεινός, σεμνός, ειρηνικός, υπομονετικός, ασκητικός, ελεήμονας, αφιλάργυρος , ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως. Γνήσιος ποιμένας και πνευματικός πατέρας. Αληθινός αγωνιστής που με τη χάρη του Θεού και την Αγία βιωτή του, ενδύθηκε το ένδυμα της Αγιότητας.

Αυτός υπήρξε σε γενικές γραμμές ο πατήρ Αλύπιος ως μοναχός, ως εκκλησιαστικός λειτουργός, ως πνευματικός πατέρας, ως αρωγός και συμπαραστάτης των ενοριτών του και ως κοινωνικός εργάτης. Ο πατήρ Αλύπιος ασκώντας σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο και την ορθόδοξη πνευματικότητα «την τέχνη της αλυπίας» και αναιρώντας την λύπη και τον πόνο, δικαίωνε πλήρως το όνομα του το ίδιο και την ιερατική του οντότητα.

Ευχή μας και προσευχή μας ας είναι η ζωή του μακαριστού γέροντα να είναι μια κραυγή αφύπνισης για τις εφησυχασμένες συνειδήσεις μας, ο Θεός να αναπαύει την ψυχήν του και η μνήμη του ας είναι αιώνια.

—————————————————————————————–

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

 --. --------------wtmk

             Ο π. Αλύπιος κατά κόσμο Αντώνιος Πετράκης

                                                                             21744814_1418386698282790_936901237_owtmk 21754599_1418387024949424_1498485292_nwtmk                                                       

                                                                   

_DSC4808wtmk

_DSC4752wtmk

_DSC4754wtmk

_DSC4774wtmk _DSC4775wtmk

_DSC4764wtmk

_DSC4757wtmk

_DSC4778wtmk

_DSC4777wtmk

_DSC4761wtmk

_DSC4786wtmk

_DSC4767wtmk

_DSC4782wtmk

_DSC4773wtmk

_DSC4766wtmk

_DSC4791wtmk

_DSC4789wtmk

_DSC4796wtmk

_DSC4760wtmk

_DSC4798wtmk _DSC4799wtmk _DSC4803wtmk

_DSC4819wtmk

_DSC4824wtmk

_DSC4826wtmk

_DSC4751wtmk

Στιγμιότυπα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την λιτανεία της Αγίας Εικόνας             

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com