Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

Ενημερωτική εκδήλωση δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων

 

Με αρκετό κόσμο να προσέρχεται από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Νεώριο Μόρο) πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση για τη διάδοση της ιδέας δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων, που σημαίνει δωρεά ζωής.

Η δράση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων “ΙΡΙΣ” και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών “Άγιος Ιωάννης” και ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Δέσποινα Ροδουσάκη υπογράμμισε ότι «στο Ηράκλειο υπάρχει δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων με την οποία ο Σύλλογός μας συνεργάζεται».

Η πρόεδρος του Συλλόγου “ΙΡΙΣ” Ζαχαρένια Σημανδηράκη, τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης και του τσαγιού αγάπης, ήταν η «ενημέρωση του κόσμου για τη δωρεά ομφαλικών βλαστοκυττάρων». Παράλληλα ο Σύλλογος δώρισε  «έργα των “ Ίριδων” για τους σκοπούς των εθελοντών αιμοδοτών».

Ο γιατρός ερευνητής εξωσωματικής γονιμοποίησης Ιωάννης Γιακουμάκης τόνισε ότι «η επιστήμη συνέχεια προοδεύει και όπως μπορούμε από το αίμα της μητέρας να κάνουμε χρωμοσωμιακό έλεγχο του εμβρύου και η αμνιοκέντηση έχει μπει στο “μουσείο”, έτσι τώρα παίρνουμε αίμα από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου και μπορούμε να βρούμε προγενέστερες σειρές ερυθροκυττάρων δηλαδή πρώτου, δεύτερου, τρίτου μήνα κύησης και όταν αυτά θα καλλιεργηθούν θα έχουν την ιδιότητα των βλαστοκυττάρων,  δηλαδή των αρχικών κυττάρων του εμβρύου, αυτά που περίπου μεταφέρονται στην εξωσωματική. Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες και σε χειρουργεία».

Η εθελόντρια–ψυχοδραματίστρια, Ελευθερία Ασημίνα, τόνισε: «Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση δίνουμε μια άλλη πλευρά και μια άλλη πτυχή ας πούμε της γυναίκας πέραν από την εορταστική, την δημιουργική όσον αφορά την καλλιτεχνική της φύση, όσον αφορά την εθελοντική της δράση και βέβαια πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης είναι η δημόσια Τράπεζα των ομφαλικών βλαστοκυττάρων όπου προσπαθούμε σήμερα να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τις εγκυμονούσες, τους συζύγους, τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες προκειμένου να ενημερωθούν για αυτή την Τράπεζα βλαστοκυττάρων και μέσα από αυτό να δώσει ζωή σε ανθρώπους με χρόνιες αιματολογικές παθήσεις οι οποίοι θα βοηθηθούν και θα έχουν ποιότητα ζωής».   

Τέλος η Μαία στο Κέντρο Υγείας Βάμου ΠΙΚΠΑ, Γιούλη Καρακούση σημείωσε ότι «στο ΠΙΚΠΑ γίνονται μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας γνωστά ως ανώδυνος τοκετός στις έγκυες γυναίκες και  ένα κομμάτι των μαθημάτων αφιερώνεται στην ενημέρωση για τα βλαστοκύτταρα και για τη δωρεά στην δημόσια Τράπεζα στο Ηράκλειο».

Γιάννης και Ηλίας  Κάκανος

DSC03668wtmk

DSC03658wtmk

DSC03674wtmk

Στιγμιότυπα από την αίθουσα της εκδήλωσης

DSC03659wtmk

Ο γιατρός Ιωάννης Γιακουμάκης με τη Δέσποινα Ροδουσάκη  πάνω και τη Ζαχαρένια Σημανδηράκη κάτω 

DSC03661wtmk

DSC03664wtmk

Η Ζαχαρένια Σημανδηράκη 

DSC03665wtmk

Δώρα των Ίριδων για τους εθελοντές

DSC03675wtmk

Αριστερά η Ελευθερία Ασημίνα και δεξιά η Γιούλη Καρακούση

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα - Αντιγραφή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com