Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

ΥΡΤΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΙΑ: Μια αρχαία πόλη κι ένα χωριό σ’ εγκατάλειψη.. “Συνέντευξη μ’ ένα πρώην Κοινοτάρχη “


 

Άποψη του χωριού με τις τρεις γειτονιές του από τον αγροτικό δρόμο προς την αρχαία πόλη Υρτακίνα.
 
Το οδοιπορικό μας αφορά μία από τις αρχαίες πόλεις της πρώην επαρχίας Σελίνου, την Υρτακίνα που ήταν κτισμένη σ’ ένα πανοραμικό ύψωμα 900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πολύ κοντά, γύρω στα δύο χιλιόμετρα με αγροτικό δρόμο από το γνωστό για τα ιαματικά νερά του χωριό Τεμένια, της δημοτικής περιφέρειας του Ανατολικού Σελίνου.

 

 Στο καφενείο και την πλατεία του χωριού με τις κατά μήκος τεχνικές εργασίες του δρόμου που έμειναν χωρίς ασφαλτόστρωση. 

 


 

“Τα Τεμένια μέχρι και την υποχρεωτική συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων ήταν έδρα Κοινότητας με δύο ακόμα οικισμούς και στα όρια της ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Υρτακίνα που υπήρξε μια ισχυρή μεσόγεια ανεξάρτητη δύναμη έχοντας ιδρυθεί σύμφωνα με στοιχεία από έγγραφες αναφορές αρχαιολόγων, κατά την αρχαϊκή περίοδο με την μεγαλύτερη ακμή της στους ελληνιστικούς χρόνους. Μαζί με την άλλη κοντινή πόλη, τη Λισό στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. έβαλαν τις βάσεις για τη σύσταση της Ομοσπονδίας των Ορείων, δημιουργώντας έτσι τον
πρώτο κοινό μεταξύ τους νομισματικό τύπο και ακόμα ότι μέσα από την Ομοσπονδία των Ορείων, μαζί με την Έλυρο, τη Λισό, την Ποικιλασσό και την Τάρρα αντιμετώπισαν από κοινού την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του νησιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ συγχρόνως διατηρούσαν την αυτονομία τους” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην κοινοτάρχης Γεώργιος Κοτζαμπασάκης πού ευγενώς μας ξενάγησε στο χωριό και την περιοχή, για να συνεχίσει επισημαίνοντας ακόμα τα εξής:
“Με τα κοινά έχω ασχοληθεί δώδεκα χρόνια εκ των οποίων τα τέσσερα ήμουν πρόεδρος της Κοινότητας Τεμενίων και ο τελευταίος μάλιστα, αφού μετά από εμένα, το χωριό μας και οι δύο άλλοι οικισμοί που ήταν στη δικαιοδοσία
μας, οι Στράτοι και τα Παπαδιανά συμπεριληφθήκαμε στο Δήμο Ανατολικού Σελίνου που έχει έδρα τον Καμπανό. Είμαι 53 ετών και θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια όπου στο χωριό μας ζούσαν πολλές οικογένειες. Τελείωσα το δημοτικό σχολείο και είμαστε πάνω από 60 παιδιά. Καλά κρατιόμαστε σαν ορεινό χωριό μέχρι και το 1975 αφού από την ευλογημένη γη μας αναβλύζουν ιαματικά νερά. Είμαστε το πρώτο χωριό στο νομό που προσέλκυσε τόσο πολύ εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας των νερών και ερχόταν πάρα πολλοί άνθρωποι μένοντας στον Κοινοτικό ξενώνα για να καταναλώνουν νερό που θα τους διέλυε τις πέτρες. Ο ξενώνας λειτουργεί και σήμερα, είναι δημοτικός και έχει μισθωθεί σε ιδιώτη χωριανό μας που τον λειτουργεί όλο το χρόνο διαθέτοντας τέσσερα πολύ ωραία και σύγχρονα διαμερίσματα και ταβέρνα. Θέλουμε όμως υποστήριξη από το κράτος γιατί μέρα με τη μέρα λιγοστεύουμε. Απομείναμε μια σαρανταριά μόνιμοι κάτοικοι και στις τρεις γειτονιές του χωριού, την κεντρική που λέγεται Τζανουδιανά και έχει τους πιο πολλούς, τη δική μας στο Μέσα Χωριό με την δεύτερη πηγή, τον ξενώνα και τα Λαζοπουλιανά. Αν δεν κάνουν κάτι για τον αγροτικό πληθυσμό και συνεχιστεί η αντί-αγροτική πολιτική των τελευταίων 50 ετών θ’ αφανιστούμε σε λίγα χρόνια. Γάμοι δεν γίνονται παρά μόνο κηδείες. Ο τελευταίος ντόπιος που παντρεύτηκε και έμεινε εδώ είναι ο εφημέριος μας ο Παπά Παναγιώτης Ανδρουλάκης που έχει και τρία μικρά παιδάκια. Πώς να μείνουν νέοι και να κάνουν δικά τους σπίτια αφού για να κτίσεις δικό σου σπίτι, πληρώνεις ένα σωρό χρήματα στην άδεια, στο ΙΚΑ και στα μεταφορικά λόγω απόστασης που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος σε σχέση μ’ ένα κάτοικο της πόλης. Αγαπάμε όμως τον τόπο μας και κάνουμε ότι μπορούμε. Είναι μεγάλη υπόθεση για το χωριό και την επαρχία που έχουμε το εργοστάσιο αναψυκτικών της οικογένειας Γαροφαλάκη εδώ, όπως, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικό που λειτουργεί ο ξενώνας που διαθέτει και ταβέρνα. Στα Τεμένια βέβαια έχουμε κι άλλη μια πολύ καλή ταβέρνα, του Προκόπη Μαρκετάκη στον κεντρικό δρόμο που προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και πολλούς περαστικούς. Από καφενεία τώρα μείναμε μ’ ένα, του μπάρμπα Μανώλη Φραγκάκη και θα πάμε σε λίγο. Ας είναι καλά ο άνθρωπος που το διατηρεί ακόμα παρά την ηλικία του. Η απόσταση από τα Χανιά από όποιο δρόμο και να έρθει κανένας είναι γύρω στα
67 χιλιόμετρα. Όσοι
δεν γνωρίζουν τα Τεμένια, να έρθουν…”    
Στο μοναδικό καφενείο του χωριού ο καφετζής Εμμανουήλ Φραγκάκης απάντησε στο ερώτημα μας, λέγοντας ότι: “Αυτό το καφενείο μαζί με τον πατέρα μου και τον αδελφό μου έχει ζωή 110 χρονών. Τα Τεμένια είχαν μεγάλη κίνηση ακόμα και πριν την κατοχή μέχρι και το 1965. Τα ιαματικά νερά βοήθησαν το χωριό αλλά τι να πω πού σήμερα, μείναμε σχεδόν μια σαρανταριά όλοι κι όλοι. Έστω και αργά ας κάνουν κάτι για τους αγρότες…

 Το δημοτικό σχολείο έκλεισε το 1989 έχοντας ελάχιστα παιδιά. Χρηματοδοτήθηκε ως αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο « Αντώνης Λαζόπουλος» και εγκαινιάσθηκε την 27-6- 1993 από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη.   
     

 Ο δημοτικός ξενώνας και απέναντι η πηγή με την ηλικιωμένη γυναίκα να γεμίζει το πλαστικό με νερό, πατώντας μέσα στα νερά… Οι αρμόδιοι, επιβάλλεται να ενδιαφερθούν για τον ιστορικό αυτό τόπο που παραμένει σε εγκατάλειψη! 

 


 

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ξενώνα: 2823051180 και 6974470129. 

 

 

 


 

 Η ταβέρνα της οικογένειας Μαρκετάκη στο χωριό. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2823051590 – 51081 και κινητό 6974145718.  

 


 

Η κυρία Μαρία Κοτζαμπασάκη με την κόρη της που πηγαίνει στη Β΄ Λυκείου. “Οι γονείς μου έμειναν στο χωριό και είναι από τη γενιά των τελευταίων νέων που παντρευόταν και έμεναν. Εγώ, πως να μείνω εδώ, αφού τα χωριά είναι σ’ εγκατάλειψη;” επισημαίνει η Αναστασία.  

  

  


 

 

Ο πρώην κοινοτάρχης κ. Γεώργιος Κοτζαμπασάκης δηλώνει: “Η πιο παλιά εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χρονολογείται τον 14ο αιώνα, σώζονται οι τοιχογραφίες της και είναι στη γειτονιά Λαζοπουλιανά”.
 

 

 Από την περιοχή της αρχαίας πόλης Υρτακίνας. Ένας από τους επτά βράχους που είναι σκαλισμένοι άγνωστο με τη μέσον εκείνη την περίοδο!

 

  Το πετρόκτιστο εξωκλήσι της Υπαπαντής

Ένα σχόλιο

  1. Παντελής Βλαχάκης

    Αρτακίη (Κρήνη) = Aρτακίνα, Υρτακίνα υπάρχει στην Υρτακίνα νερό? Φυσικά υπάρχει, 10 μέτρα κάτω από το δρόμο εκεί έχει σφάκες και μιά απιδιά…

    Τεμένια = Γόνιμα Χωράφια….. της Θεάς Αθηνάς αλλά, και Τέμενος = Τέρμα το Μένος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com