Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Βραβεύσεις μαθητών σε διαγωνισμό δοκιμίου και αναγόρευση εταίρων Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Και βίντεο)

DSC04152wtmk

Οι ετήσιες απονομές βραβείων σε μαθητές που συμμετείχαν στον ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η αναγόρευση εταίρων του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 18ης Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, στην καθιερωμένη εκδήλωση που οργάνωσε το προαναφερόμενο Ίδρυμα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» ιδρύθηκε το 2000 και ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών της κοινωνίας των Χανίων για να δημιουργηθεί στην πόλη από την οποία καταγόταν ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 20ού αιώνα ένας φορέας έρευνας και μελέτης του έργου και της εποχής του.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος κ. Νίκος Βούτσης, τον οποίο διάβασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σήφης Μαρκάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ως Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”   συγχαίρω τόσο το  Ίδρυμα για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία που συνεχίζεται 15 έτη, όσο όμως και κυρίως εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες από Γυμνάσια όλης της χώρας και της ομογένειας για τη συμμετοχή σας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η συζήτηση γύρω από τη συνθήκη της Λωζάννης που αποτέλεσε το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι ίσως η πιο επίκαιρη από ποτέ, Σε μια εποχή που ο αναθεωρητισμός των συνόρων εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής σκηνής…». 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης τόνισε: « Είναι ξεχωριστή αυτή η βραδιά για το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, μια βραδιά που έχει γίνει πλέον θεσμός με Πανελλήνια απήχηση. Αυτό το μαρτυρούν οι συμμετοχές σχολείων και παιδιών από όλη τη χώρα και το εξωτερικό».

Για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τονίσθηκε εκ μέρους του Ιδρύματος ότι «μετράει φέτος 15 χρόνια. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2002-2003, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας. Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η θεματική προσέγγιση της ζωής, του έργου και της εποχής του Βενιζέλου με θέματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα του Έλληνα πολιτικού, την αποτίμηση της παρουσίας του στην Ελληνική πολιτική σκηνή και το διεθνές περιβάλλον, το έργο των κυβερνήσεων του, ενώ κατά περίπτωση το θέμα του διαγωνισμού συνδέεται και σχετίζεται με ιστορικές επετείους ή με την επικαιρότητα όπως είναι το φετινό. Τα δοκίμια αξιολογούνται από Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων, Φιλολόγων και Ιστορικών ως προς το περιεχόμενο, το ύφος, τη δομή του κειμένου, τη δυνατότητα σύνθεσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών».    

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μεταφέροντας το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης, αναφέρθηκε στην συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την καθοριστική του επίδραση σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

Στον μαθητικό διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου απ’ όλη την Ελλάδα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και είχε ως θέμα: “Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)” και βραβεύθηκαν σύμφωνα με την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού κατά σειρά: 1ο βραβείο στον Παναγιώτη Μυλωνά από το ιδιωτικό Γυμνάσιο «Ώθηση», 2ο βραβείο στην Κωνσταντίνα Βλάχου από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και 3ο βραβείο στην Μαρίνα Καλούση από τα εκπαιδευτήρια «Δούκα» στο Μαρούσι της Αθήνας.    

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ

Τα μαθητικά βραβεία συνοδευόταν με χρηματικά ποσά έχοντας τους παρακάτω χορηγούς:

Το 1ο βραβείο την οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του καπετάν Γιάννη Καλογερή, το οποίο εκ μέρους της οικογένειας, παρέδωσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής ο οποίος υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες ιστορικού αναθεωρητισμού που γίνονται με σκοπό να μειωθεί η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν “ξεθωριάζουν” το πολύτιμο έργο και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας».  

Το 2ο βραβείο την καθημερινή Εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» που παρέδωσε ο Διευθυντής της εφημερίδας Παρασκευάς Περάκης σημειώνοντας ότι «το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” προβάλει την ιστορία και το έργο ενός οραματιστή και μεταρρυθμιστή πολιτικού και για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσε η εφημερίδα να μην είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλει».

Το 3ο βραβείο την Φάλη Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη παρέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης λέγοντάς της «συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες να έχεις».  

Χορηγοί, επίσης, της εκδήλωσης που αποτελεί, πλέον, θεσμό, ήταν ο Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Αργυρώ Χανιωτάκη Σμυρλάκη, στη μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη και το ξενοδοχείο «ΑΚΑΛΗ». 

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Μυλωνάς επεσήμανε: «Επιτρέψτε μου να πω πώς στη σημερινή βράβευση, αντανακλά η προσπάθεια του Ιδρύματος για την κατάκτηση της γνώσης και της σύνδεσης της ιστορίας μας με το παρόν, αξίες που συνεισφέρουν στην προοπτική του μέλλοντος. Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, από τη στάση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος, σε δύσκολες στιγμές για το Έθνος πρόταξε το συλλογικό αντί του ατομικού. Τη διπλωματία με επιχειρήματα αντί της αποδοχής. Την εθνική υπερηφάνεια αντί της υποταγής». 

Η Κωνσταντίνα Βλάχου σημείωσε ότι « Το ίδρυμα μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέσα από το έργο του που απασχολεί ακόμα και στις μέρες μας. Ακουγόταν πολύ έντονα η αμφισβήτηση αυτής της Συνθήκης και αυτό που ήθελα να μάθω εγώ γενικότερα ήτανε για ποιο λόγο αμφισβητούταν αυτή η Συνθήκη που υπήρξε πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο».

Η Μαρίνα Καλούση τόνισε ότι « αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι στην πατρίδα ενός ανθρώπου που γνώρισα μέσα από την ενασχόληση μου στον διαγωνισμό αυτό. Με συγκίνησε η αγάπη του για την Ελλάδα και θέλησα να τον γνωρίσω καλύτερα ως πολιτικό όσο και ως άνθρωπο.  Φυσικά για όλα αυτά δεν θα είχα δεχτεί αν δεν είχα την στήριξη των γονέων μου και εν γένει της οικογενείας μου και χωρίς την καθοδήγηση των καθηγητών μου από τα εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑ»..

 ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Με την καθιερωμένη αναγόρευση εταίρων του Ιδρύματος ο κ. Παπαδάκης σημείωσε: «Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορά την αναγόρευση εταίρων, θεσμοί, πρόσωπα φυσικά που έχουν προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες προς το Ίδρυμα και στην Ιστορική Μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι και αυτός θεσμός της ίδιας ηλικίας με τα βραβεία των μαθητών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερίσου, επανάσταση 1905. Είναι αυτονόητη η σημασία αυτής της βράβευσης εφόσον ο Βενιζέλος συνδέεται άρρηκτα με αυτόν τον τόπο…

Ο δεύτερος που αναγορεύεται εταίρος του Ιδρύματος είναι ένας νέος άνθρωπος που υπηρετεί αυτή την ώρα σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Αυστραλίας και πρόκειται για τον Πολυχρόνη τον Κουτσάκη του οποίου η προσφορά προς το Ίδρυμα είναι και προς την μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου σημαντικότατη εκτός του ότι έχει βραβευθεί για ένα έργο που αφορά τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον τίτλο “ Όταν ήταν ευτυχισμένος” με θέμα τη ζωή του Βενιζέλου, επί πλέον αυτή την ώρα που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο έχει μια συνεχή επικοινωνία με το Ίδρυμα και έχει αναλάβει μία δράση προβολής  της βιογραφίας που εξέδωσε πρόσφατα το Ίδρυμα στα Αγγλικά…  

Τρίτος εταίρος του Ιδρύματος είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτριος Ποντικάκης ο οποίος ως Πρόεδρος αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, όμως, η κατ’ επανάληψη  εκλογή του αποδεικνύει την αποδοχή που είχε από τους δικηγόρους του Πρωτοδικείου Χανίων, ενώ δίνοντας στη συνέχεια το βήμα να αναφερθεί  στον κ. Ποντικάκη ο σημερινός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης, εκείνος υπογράμμισε: «Είναι εξαιρετική τιμή για τον Δικηγορικό Σύλλογο που τιμάται ένα εκλεκτό μέλος του ο κ. Δημήτριος Ποντικάκης δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κι έχει προσφέρει την εργασία του με το έργο του μεγάλη προσφορά και εις τον Σύλλογο τον Δικηγορικό και εις την κοινωνία μας”.

Τέταρτος εταίρος του Ιδρύματος είναι ο Νικόλαος Σοϊλεντάκης που κατάγεται από την Αγία Μαρίνα Χανίων και είναι συνδεδεμένος με αυτό τον τόπο στενά αν και μένει στην Αθήνα. Είναι επί τιμή Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, διδάκτωρ Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συγγράψει πλειάδα βιβλίων που είτε αφορούν την διοικητική οικονομία, είτε είναι βιβλία ιστορικής φύσεως όπως η ιστορία  του Θρακικού ελληνισμού, Η αγωγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, το Δυστυχώς επτωχεύσαμε, πρόσφατα ένα βιβλίο Ο Βολάνης από την Κρήτη στη Μακεδονία για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, που παρουσιάσαμε πέρυσι εδώ στα Χανιά και που τα συγγραφικά του δικαιώματα τα έχει εκχωρήσει στο Ίδρυμά μας», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

Οι τιμώμενοι αποδέχθηκαν με συγκίνηση τον τίτλο του εταίρου στηρίζοντας την πολύπλευρη προσφορά του στη διάδοση του έργου και της πολιτικής παρακαταθήκης αυτού του κορυφαίου Κρητικού πολιτικού που ανέδειξε ο 20ος αιώνας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι γονείς του νέου επιστήμονα, συγγραφέα και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο MURDOCH Αυστραλίας Πολυχρόνη Κουτσάκη, παραλάμβαναν την  αναγόρευση, ενώ ο γιος τους ήταν συνδεδεμένος μέσω Skype, κάνοντας αναφορά στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Λόγω της έντασης της δεκαετίας 1910-1920, με τις τεράστιες επιτυχίες του Βενιζέλου αλλά και τον εθνικό διχασμό, πολλοί βάζουν σε δεύτερη μοίρα την τετραετία 1928-1932. Για μένα, η τετραετία αυτή της διακυβέρνησης του Βενιζέλου, με την Ελλάδα διαλυμένη και την παγκόσμια οικονομία σε κρίση, είναι η σημαντικότερη σε πολιτικό έργο τετραετία που έχει ζήσει η χώρα τον τελευταίο αιώνα. Και καλό θα είναι τώρα μέσα στην κρίση οι σημερινοί μας πολιτικοί όλων των κομμάτων να μελετήσουν εκείνη την τετραετία, ώστε να διδαχθούν από αυτήν. Ο λαός έχει τεράστιες ευθύνες για το ποιους επιλέγει να τον κυβερνήσουν, αλλά έχει και την ανάγκη να αρθούν οι ηγέτες του πάνω από τους εαυτούς τους, για να τον καθοδηγήσουν. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε πράξη, στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του διαδρομής, αυτό που έγραψε ο Ελύτης: «κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».   

Η εκδήλωση έκλεισε με μια ευγενή χειρονομία από τον ερχόμενο εξ’ Αμερικής Δημήτριο Χαλιβελάκη, ο οποίος έχει διατελέσει Γ’ Αντιπρόεδρος της Παγκρητικής στην Αμερική και επί σειρά ετών πρόεδρος των Κρητών στο Μαϊάμι, παραδίδοντας στα χέρια του Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος κ. Νίκου Παπαδάκη μια επιταγή (7.000) επτά χιλιάδων δολαρίων από Κρητικούς της Αμερικής. Για την επιταγή αυτή,  ο κ. Χαλιβελάκης, σημείωσε: «Από τα λεφτά αυτά που έχω φέρει, τις 7 χιλιάδες δολάρια, τα 500 είναι από έναν Χανιώτη, τον Ευτύχιο Λιτσάκη που μένει στο Μόντρεαλ. Επίσης, και από έναν ηλικιωμένο 3ης γενιάς, του οποίου, όταν έκανα δώρο το βιβλίο του Βενιζέλου, είπε: “Είμαι συνταξιούχος και δεν έχω πολλά λεφτά,  αλλά 100 δολάρια  θέλω να προσφέρω στο Ίδρυμα».

Καταλήγοντας ο κ. Χαλιβελάκης, τόνισε: «Είναι τιμή μου να προσπαθώ να ενισχύω το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, διότι χάρις αυτού του οραματιστή υπερηφανεύομαι εκεί που ζω ότι λέγομαι Έλληνας και Κρητικός. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι διότι αυτό το Ίδρυμα πρέπει να διδάξει τις επερχόμενες γενιές την ιστορία μας. Αυτά είχα να σας πω και σας ευχαριστώ…».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δημήτριος Χαλιβελάκης πρωτοστάτησε για να στηθεί ο ανδριάντας του ήρωα Σπύρου Καγιαλέ στο Ακρωτήρι με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από Κρητικούς της Αμερικής.

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

 

DSC04117wtmk

 DSC04106wtmk

DSC04141wtmk

DSC04118wtmk

DSC04122wtmk

DSC04126wtmk

DSC04172wtmk

DSC04173wtmk

DSC04128wtmk

DSC04144wtmk

DSC04146wtmk

DSC04148wtmk

DSC04149wtmk DSC04150wtmk

DSC04163wtmk DSC04168wtmk

DSC04180wtmk

DSC04182wtmk

DSC04188wtmk

DSC04933wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα - Αντιγραφή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com