Κυριακή , 14 Ιούλιος 2024

ΒΟΘΩΝΑΣ: Η πιο γόνιμη περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων

Η γονιμότερη περιοχή του Ακρωτηρίου είναι ο Βόθωνας με τα πολλά υπόγεια νερά, επισημαίνουν αρκετοί άνθρωποι – μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι – οι οποίοι για πολλά ακόμα χρόνια μετά τη γερμανική κατοχή συνέχιζαν να καλλιεργούν την τεράστια κοιλάδα με το άφθονο νερό, που τους παρείχαν τα πηγάδια της και υδρευόταν τα περισσότερα χωριά του Ακρωτηρίου.

Χαρακτηριστικές άλλωστε, είναι οι δηλώσεις ανθρώπων διαφόρων ηλικιών που καταγράψαμε για τον τόπο αυτό, ο οποίος ενώ μπορούσε να ξαναγίνει παράδεισος οι αντιξοότητες που μαστίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους – με την ακρίβεια της αγοράς από τη μια και με την φτηνή τιμή πώλησης των προϊόντων που θα μπορούσαν να παράγουν εν αφθονία – τους καταδικάζει να ζούνε μονάχα για την καθημερινή διαβίωση. Καταγράψαμε το ιστορικό της περιοχής, όπως μας το εξιστόρησε ο κ. Αντώνης Λυχνάκης, ως εξής: “Στα Κουνουπιδιανά μένω αλλά απ’ ό,τι ξέρω, αυτή η αληθινή όαση, ο παράδεισος, όπως τον έλεγαν οι γονείς και οι παππούδες μας ύδρευε όλα σχεδόν τα χωριά του Ακρωτηρίου γιατί μόνο εδώ υπήρχε νερό και στην Περβολίτσα. Με τα γαϊδουράκια έρχονταν οι άνθρωποι και γέμιζαν τις στάμνες και τις κανίστρες για να πορευτούν στις ανάγκες των νοικοκυριών τους. Δύσκολα χρόνια, τα οποία δεν πρόλαβα, παρά του ότι είμαι 52 χρονών αλλά φαντάζομαι την κούραση τους. Εδώ, παλιά, ήταν αμπελώνες και έβγαινε το φημισμένο κρασί του Ακρωτηρίου μα τα μετέπειτα χρόνια έγιναν αλλαγές στην καλλιέργεια και οι αμπελώνες άρχισαν να ξεριζώνονται για να φυτεύονται πορτοκαλιές. Τα πρώτα χρόνια της παραγωγής είχαν καλή τιμή τα εσπεριδοειδή και οικονόμησαν αρκετά χρήματα οι παραγωγοί. Τώρα και λίγα χρόνια, όμως, τα
πράγματα δυσκόλεψαν για τα καλά σε βάρος των αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγουν. Τέλος πάντων, αυτά είναι ένα θέματα που θέλουν πολύ συζήτηση… Ο Βόθωνας μια φορά κι έναν καιρό ήταν  οικισμός και η πρώτη εκκλησιά του Ακρωτηρίου υπήρχε και παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας της μέριμνας που δείχνει η Αρχαιολογία. Είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Έχουμε άλλες δύο παλιές εκκλησίες, η μια της Παναγίας που γιορτάζει του Ευαγγελισμού και η άλλη του Αγίου Αντωνίου που ήταν πολύ παλιά μοναστήρι. Τα κελιά υπάρχουν ακόμα, αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί θα γκρεμιστούν και είναι κρίμα. Ο κάμπος αυτός σε μεγάλες κακοκαιρίες μετατρέπεται σε λίμνη και γι’ αυτό θα δείτε ότι τα γκρεμισμένα σπίτια του οικισμού ήταν στις πλαγιές του λεκανοπεδίου κτισμένα. Οι δυσκολίες εκείνης της εποχής, προφανώς, υποχρέωσαν τους κατοίκους του οικισμού να διασκορπιστούν σε άλλες περιοχές. Άλλοι πήγαν και έκτισαν στα Κουνουπιδιανά και άλλοι στον Αργουλιδέ, ενώ ορισμένοι άλλοι, όπως λένε ηλικιωμένοι συγχωριανοί μας, πήγαν σε παλιά χωριά του Ακρωτηρίου”.
Εξάλλου, για τον Βόθωνα καταγράψαμε συμπληρωματικά στοιχεία από τον ηλικιωμένο κ. Στέφανο Τζιγκουνάκη που συναντήσαμε στα Κουνουπιδιανά και μας είπε ότι: “Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου δεν το πρόλαβε ούτε ο μακαρίτης ο πατέρας μου που γεννήθηκε το 1899. Έπρεπε, βέβαια, από χρόνια να το είχαν αναστυλώσει διότι είναι μνημείο και έχει ξεχωριστή ιστορία. Στο κάμπο του Βόθωνα, αφού ξεπατώσαμε τ’ αμπέλια βάλαμε πορτοκαλιές και είχαμε καλό εισόδημα για τη μετέπειτα περίοδο αλλά τώρα και δέκα χρόνια κάθε χρόνο χειροτερεύουν τα πράγματα για την αγροτιά. Φέτος, οι περισσότεροι δεν θα πάμε να τα μαζέψουμε αφού δεν έχουν καλή τιμή ενώ είναι πολύ νόστιμα”. 

 


  Όψεις του Βόθωνα με τον απέραντο πορτοκαλεώνα του και τα κηπευτικά του. 

 


 Η Παναγία


Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι η πρώτη εκκλησιά που κτίστηκε στο Ακρωτήρι  

 


Ο Άγιος Αντώνιος που γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες συγκεντρώνοντας αρκετούς προσκυνητές. Διακρίνονται οι καμάρες με τα κελιά που έμεναν οι καλόγεροι και αργότερα οι καλόγριες.


 

Ο κ. Γιάννης Νευράκης με το αγροτικό του όχημα και ο κ. Κώστας Λουράκης, είναι κτηνοτρόφοι στον Βόθωνα.


 Ο κ. Αντώνης Λυχνάκης στην είσοδο της παλιάς εκκλησιάς του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.


Ο κ. Στέφανος Τζιγκουνάκης στα Κουνουπιδιανά.  


Απομεινάρια από τον παλιό οικισμό.
 Ορισμένα από τα πολλά πηγάδια που υπάρχουν στην πεδιάδα αυτή.

Ένα σχόλιο

  1. xaralampos tzigkoynakis

    Μπραβο Γιαννη αριστο ρεπορταζ.Συγχαρτηρια.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com