Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα κάστανα στην Κίσαμο

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του κάστανου, ένα εξαιρετικό προϊόν που παράγει η Δημοτική Κοινότητα Ινναχωρίου, είναι τριήμερες και πραγματοποιούνται από τον Δήμο Κισάμου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του σε συνεργασία με τις τοπικές Κοινότητες Έλους και Βλάτους, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Έλους και Λίμνης “Η Αναγέννηση”, και Βλάτους “Οι Νέοι Ορίζοντες”. 

Πρώτη ημέρα των ενημερωτικών αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ήταν η απογευματινή εσπερίδα της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου στο Ενοριακό Κέντρο του Βλάτους. Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πρώην δημοτικό σχολείο της Λίμνης. Στην εκδήλωση μαζί με αρκετό κόσμο παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιδήμαρχος Κισάμου Γιάννης Κελαϊδής, ο πρώην δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης κ.ά.  

Για το κάστανο και την παραγωγή του στα χωριά της  Κισάμου μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” και το “Επαρχιακό φως” ο δάσκαλος και πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου, Μιχαήλ Μουντάκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Το κάστανο ανήκει στα γεωργικά προιόντα. Είναι προϊόν της μάνας γης και κατατάσσεται στις πλήρεις τροφές αφού περιέχει σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου για να έχει καλή υγεία. Δηλαδή, ενώ ανήκει στις αμυλούχες τροφές, περιέχει και μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, όπως το κρέας καθώς επίσης και βιταμίνης C.  Μαζί, όμως, με τον εορταστικό χαρακτήρα που έχουν τα κάστανα πρέπει να παρουσιάσουμε και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καστανιές στην περιοχή και στο νομό μας γενικότερα καθόσον εξαιτίας των ασθενειών μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος για φύτευση νέων καστανεώνων.  Σήμερα δεν γιορτάζει μόνο το Έλος αλλά απ’ άκρη σ’ άκρη των ορεινών περιοχών του δήμου Κισάμου, την Μελισσιά, τον Κάμπο, το Συρικάρι, τον Αερινό, τα Περβόλια, το Λούχι, την Λίμνη που βρισκόμαστε απόψε και χθες στο Βλάτος, ενώ  και από την συνορεύουσα πρώην επαρχία Σελίνου οι Στροβλές, οι Αλιγοί, οι Μυλωνές, το Σάσαλο και άλλα χωριά. Το Έλος, όμως, υπήρξε το μεγαλύτερο καστανοχώρι της πρώην επαρχίας Κισάμου αλλά και του νομού μας. Το αδικεί βέβαια η ονομασία του, αφού το Έλος παραπέμπει σε στάσιμα και ακάθαρτα νερά, ενώ στην πραγματικότητα αυτό το όμορφο χωριό έχει μόνο πολλά κατάκρυα και τρεχούμενα νερά όπου πολύ σύντομα μέρος αυτών των καθάριων νερών θα γεμίζει την υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή της περιοχής μας για να αρδεύσει νέες περιοχές και νέες καλλιέργειες. Ελπίζουμε και νέες φυτείες καστανιάς”. 

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τιμητική καθιέρωση εορτασμού αυτού του προϊόντος επισημαίνοντας ότι “ η ιστορία της γιορτής του καστάνου εδώ στο Έλος ξεκίνησε πριν από 55 περίπου χρόνια με πρωτεργάτη και εμπνευστή τον αείμνηστο παπά Αντώνη Μπαντουράκη, αλλά και όλους όσοι συνεργαστήκαμε τότε μαζί του στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους, με την ονομασία “Η Αναγέννηση”. Το εισόδημα από το κάστανο για το νομό Χανίων είναι πολύ βασικό. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια, δεν απαιτεί πολλές φροντίδες, μαζεύεται μια συγκεκριμένη εποχή και μέσα σε ένα μήνα. Παρά ταύτα υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους αγρότες για να στραφούν σε νέες καλλιέργειες καστανιάς. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να δημιουργηθούν κίνητρα. Να επιδοτηθούν τα νέα δένδρα που θα φυτεύονται. Αξίζει να επισημάνω ότι οι Ενετοί κατακτητές έδιναν κίνητρα για κάθε νέο δέντρο καστανιάς που φυτευόταν από τους υπόδουλους Κρητικούς ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παράγουν μεγαλύτερο εισόδημα και αυτοί να εισπράττουν μεγαλύτερο φόρο. Γι’ αυτό βλέπουμε τις παλιές καστανιές να είναι σχεδόν κολλητά φυτεμένες η μια με την άλλη. Το ίδιο γινόταν και με τις τσουνάτες ελιές. Ας σκεφτούμε λοιπόν και το δικό μας χρέος σήμερα, πεντακόσια χρόνια μετά με τόσες ευκολίες που μας προσφέρουν τα μηχανικά μέσα για φύτεμα και πότισμα. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι στα παλαιότερα χρόνια η τοπική κοινότητα Έλους μάζευε περίπου επτακόσιους τόνους κάστανα και φέτος δεν έχει μαζέψει ούτε τέσσερις τόνους”. 

Από μεριάς του Δήμου Κισάμου η πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Άλκηστις Ξηρουχάκη σημείωσε: “Με πολύ χαρά βρισκόμαστε σήμερα στη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής της τριήμερης γιορτής κάστανου που πραγματοποιείται στη δημοτική ενότητα Ινναχωρίου. Την διοργάνωση την έχει ο Δήμος Κισάμου μαζί με την Κοινωφελή επιχείρηση και βέβαια πάντα με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάτους, Λίμνης και Έλους. Το τριήμερο μας ξεκίνησε χθες στο Βλάτος με ενημερωτικό χαρακτήρα από ομιλίες που αφορούσαν τους καστανο παραγωγούς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σήμερα το πρόγραμμα είναι διαφορετικό. Θα γευτούμε τα κάστανα από ομάδα μαγείρων του τόπου μας με επικεφαλής τους τον αρχιμάγειρα Γιάννη Κουφό που θα μας μαγειρέψουν διάφορες συνταγές με κάστανα.       

Δήλωση επίσης έκανε και ο αρχιμάγειρας της ομάδας των μαγείρων Γιάννης Κουφός τονίζοντας ότι “εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με κάστανα εμείς κάθε χρόνο επεξεργαζόμαστε το κάστανο και σε γλυκό και σαν επιδόρπιο και σε ένα κυρίως γεύμα με μικρές παραλλαγές”. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη αλλά βροχερή βραδιά της εκδήλωσης στο παλιό σχολείο της Λίμνης όπου μάγειρες και μαγείρισσες μαγείρεψαν διάφορες συνταγές με κάστανα και έφτιαξαν γλυκά και σαλάτες με αυτό το προϊόν. Η βραδιά περιέκλειε και λαϊκό πρόγραμμα με την συμμετοχή των Κισαμιτών Καλλιτεχνών Γιάννη και Κυριακου Χορευτάκη και Νίκου Μαργαριτάκη.    

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη αλλά βροχερή βραδιά της εκδήλωσης στο παλιό σχολείο της Λίμνης όπου μάγειρες μαγείρεψαν διάφορες συνταγές με κάστανα και έφτιαξαν γλυκά και σαλάτες με αυτό το προϊόν. Η βραδιά περιέκλειε και λαϊκό πρόγραμμα.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

Πάνω: Από την εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο παλιό δημοτικό σχολείο της Λίμνης

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Την Κυριακή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Έλος όπου και ξεκίνησε η γιορτή του καστάνου πριν από αρκετές δεκαετίες και ήταν η πρώτη φορά που τιμήθηκε παραγόμενο προϊόν στο νομό και σε ολόκληρη την Κρήτη, ίσως και σε όλη την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου, Μιχαήλ Μουντάκης. Ακολούθησε τραγούδι από μαθητές και εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου  Έλους και παραδοσιακό γλέντι από τον Νίκο Καρκάνη και το συγκρότημα του. Συμμετείχαν επίσης οι παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι του Γιάννη Αγιασμενάκη από τα Χανιά και της Άλκηστις Ξηρουχάκη από το Καστέλι, ενώ λειτούργησε υπαίθρια έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και προσφέρθηκαν εν αφθονία ψητά κάστανα, τσικουδιά και κρασί. 

Στιγμιότυπα από την εορταστική εκδήλωση του καστάνου την Κυριακή στο Έλος

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

    

Ερωτόκριτος διαμερίσματα Αγία Μαρίνα Χανίων 

Erotokritos apartments Agia Marina Chania 

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html?fbclid=IwAR3k_R4oOVe_ky8P2Gq-wajcmEgiB-Y4kw7vwC3sxmdf_nV8nIxetfXzSTo&activeTab=photosGallery

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

……………………………………………………………………………………………………………

https://www.airbnb.gr/rooms/44318385?source_impression_id=p3_1633064088_4Xk%2BnSHB8uSYNrtU&guests=1&adults=1

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com