Τετάρτη , 29 Μαρ 2023

Το βιβλίο του Αντώνη Πλυμάκη “Κούμοι – Μιτάτα και βοσκοί στα Λευκά Όρη και Ψηλορείτη”

 

Τιμητική διάκριση στον παλαίμαχο ορειβάτη φίλο των βουνών της Κρήτης Αντώνη Πλυμάκη από τον Δήμο Χανίων για το βιβλίο του με αναφορά στην παράδοση για τους ανθρώπους των βουνών της παλιάς εποχής που τυροκομούσαν στα μιτάτα.

Για την εκδήλωση αυτή δήλωσε στο «Επαρχιακό φως» ο κ. Αντώνης Πλυμάκης τα εξής: «Για πρώτη φορά ο Δήμος Χανίων  αποφάσισε την καθιερωμένη  Διεθνή Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου να την πραγματοποιήσει έξω από την πόλη δίνοντας έτσι σημασία και στην ύπαιθρο επιλέγοντας τα Κεραμιά. Βέβαια στην εκδήλωση αυτή εκτός από τον Δήμο Χανίων ήταν η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, τον ΕΟΣ Χανίων και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κεραμιών. Προς τιμή μου παρουσιάστηκε το βιβλίο μου με τίτλο: “Κούμοι – Μιτάτα και βοσκοί στα Λευκά Όρη και Ψηλορείτη” Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από επτά χρόνια με 630 σελίδες με 720 παλιές φωτογραφίες, το λεξιλόγιο του μιτάτου και της Μαδάρας, με σχέδια κούμων – κατασκευών, παραστατικά σχέδια, χάρτες και άλλα των οποίων η συγκέντρωση μέχρι την εκτύπωση του βιβλίου χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια. Αυτό το βιβλίο που είναι για την παράδοση  το αφιέρωσα στους ανθρώπους των παλιών μιτάτων της Χανιώτικης Μαδάρας, τους αετούς και αγρίμια μαζί, που, απομονωμένοι για μήνες κάθε χρόνο στις ερημιές των κακοτράχαλων βουνών μας κρατούσαν τα μετερίζια της ποιμενικής μας παράδοσης, Στους ανθρώπους που αγκάλιαζαν τους κυνηγημένους από κατακτητές και τυράννους, μα και υποδεχόταν με ανοιχτές αγκαλιές εμάς όλους τους περπατητές και λάτρεις του δικού τους και δικού μας ορεινού τόπου. Και ακόμη το αφιέρωμα σε έναν συγκεκριμένο από τους ανθρώπους των παλιών μιτάτων, τον παππού μου τον Μπλυμοσήφη, που αν και δεν τον γνώρισα, έμαθα τόσα πολλά για τον υπέροχο βουνίσιο χαρακτήρα του και τα μιτάτα που ‘ χε στελεχωμένα εκεί στο Κάτω Αόρι (Αγόρι) της Ασηγωνιάτικης Μαδάρας». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι « μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επισημανθεί να σώζονται γύρω στα 300 μιτάτα και χρόνο με το χρόνο λιγόστευαν για να απομείνουν ελάχιστα να λειτουργούν μέχρι και πριν από δέκα χρόνια».  

???????????????????????????????

       ???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το Επαρχιακό φως ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’ ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com