Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Θέρισο


Κι ενώ η Επανάσταση του Θέρισου έκανε παγκοσμίως γνωστό από τις αρχές του 20ου αιώνα το ομώνυμο χωριό του Νομού Χανίων, εν τούτοις το παραδοσιακό σπίτι που χρησιμοποιούσε ως στρατηγείο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, παραμένει ξεχασμένο από την Πολιτεία και ας έχει μετατραπεί σε Μουσείο – Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου – από χρόνια. 

 Εξωτερική όψη του άλλοτε Στρατηγείου…

Από το οδοιπορικό μας στο ιστορικό Θέρισο επισκεφθήκαμε αυτή την παλιά αρχοντική κατοικία που στέγαζε  τους οπλαρχηγούς. Εκεί υπάρχουν και ιστορικές φωτογραφίες της εποχής εκείνης με τους επαναστάτες κρητικούς και τον αρχηγό τους Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος να σημειωθεί ότι στο απολυτήριο του Γυμνασίου κρίθηκε από τους καθηγητές του να έχει διαγωγή… “κοσμία”. 


Ανήσυχο πνεύμα, λοιπόν, από μικρός ο Λευτέρης, έγραψε αργότερα λαμπρή ιστορία ως πρωθυπουργός της νεότερης Ελλάδος.

Στο άλλοτε “Στρατηγείο” ξεναγηθήκαμε από τον Γιάννη Βιδάκη, που μας είπε τα εξής: “ Πρέπει να διευκρινίσω ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές και όχι στο Θέρισο που πιστεύουν ορισμένοι από τους πολυπληθείς επισκέπτες μας. Από εδώ καταγόταν η μητέρα του κι έτσι ο Βενιζέλος είχε πολύ καλές σχέσεις με τους χωριανούς οι οποίοι ήταν δίπλα του. Το σπίτι στρατηγείο παραχωρήθηκε στον Βενιζέλο από την οικογένεια Μπούλακα. Στο πέρασμα του χρόνου αυτό το σπίτι άλλαξε ιδιοκτησίες με τελευταίο ιδιοκτήτη μέχρι το 1985 τον Γεώργιο Στρογγυλάκη. Η οικία απαλλοτριώθηκε με ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού, έγιναν οι απαραίτητες ανακαινίσεις και το 1987 εγκαινιάσθηκε ως Μουσείο Στρατηγείο της Επανάστασης του 1905. Εργασίες συντήρησης του κτηρίου έγιναν ξανά γύρω στο 1995 αλλά από τότε και μετά τίποτα άλλο δεν έχει γίνει και το ακίνητο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Για το χωριό μας η συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου, των οπλαρχηγών και όλων γενικά των επαναστατών είναι πολύ σημαντική! Αποτελεί μεγάλη τιμή, γεγονός το οποίο έχει εκτιμηθεί από όλους.
 Το χωριό μας παραμένει κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό ενώ από χρόνια  αποτελεί τουριστικό πόλο έχοντας καλές ταβέρνες, ένα παραδοσιακό καφενείο και τουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες. Οι οικογένειες του χωριού ανέρχονται γύρω στις 40 με τις περισσότερες να είναι νέες με μικρά παιδιά. Η απόσταση από τα Χανιά είναι μόνο 15 χιλιόμετρα και η ομορφιά αλλά και η καλή περιποίηση των επαγγελματιών συγχωριανών μας μοναδική θα πω καθόσον όλοι είναι και κτηνοτρόφοι”.

 

Ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα εξηγώντας τη σημασία τους, μας δείχνει ο  Γιάννης Βιδάκης κατά την ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου.       

 

 Πανοραμική όψη του Θερίσου από το δρόμο για τη Δρακώνα. 

 

Το παραδοσιακό καφενείο του Χαρίλαου Παπαδάκη είναι σήμερα το μοναδικό στο Θέρισο και λειτουργεί από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου με ιδιοκτήτη τότε τον μακαρίτη τον πατέρα του Αρτέμη.     

 

 

Εδώ θα διαβάσετε το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα. 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com