Μεταξύ των λιγοστών ορεινών χωριών που κατόρθωσαν ν’ αντέξουν στις αντιξοότητες κάθε μορφής και να μείνουν “ζωντανά” έστω και με λίγες οικογένειες, συμπεριλαμβάνεται και το Κεφάλι στα Εννιά Χωριά του δήμου Κισάμου.
Κι ενώ άλλα ορεινά χωριά του νομού μας άντεξαν χάριν της κτηνοτροφίας, το Κεφάλι άντεξε αναπτύσσοντας εδώ και 50 χρόνια περίπου την πρώτη υποδομή στον τουρισμό με ενοικιαζόμενα δωμάτια έχοντας δημιουργό, τον αείμνηστο Γεώργιο Πολάκη, ανιψιό του σπουδαίου για την εποχή εκείνη, επίσης αείμνηστου, αγιογράφου Γεωργίου Πολάκη. Χρόνο με τον χρόνο το χωριό γινόταν όλο και πιο γνωστό, αφού ο κάθε περαστικός για την χρυσοσκαλίτισσα και το Ελαφονήσι ή τον γύρο της δυτικής Κισάμου, μπορούσε να γευματίσει στο καφέ παντοπωλείο του και να διανυκτερεύσει στα δωμάτιά του.
Πολλοί κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής παραδειγματίστηκαν από τον Γιώργο, τον άνθρωπο που… έβλεπε στο μέλλον και σήμερα, το Κεφάλι διαθέτει σύγχρονες ταβέρνες, ενοικιαζόμενες – άλλες ανακαινισμένες και άλλες εξ αρχής κτισμένες – πετρόκτιστες κατοικίες που διαθέτουν ακόμα και πισίνα με πανοραμική θέα το χωριό και την περιοχή.
Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από το Κεφάλι όπως είναι σήμερα.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος
Πανοραμικές όψεις με το Κεφάλι και τα χωριά Κούνενι και Παπαδιανά
Η παλιά βυζαντινή εκκλησία και κοιμητήριο είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Η πέρα γειτονιά των Πολάκηδων και η Κάτω γειτονιά στο χωριό καθ οδόν για την εκκλησία και την ιστορική Ενετική βίλα του Καλλέργη
Παλιά αρχοντικά που κάποτε είχαν ζωή
Συνταξιούχος πλέον του ΟΤΕ ο κ. Μανώλης Παπαδογεωργάκης συντηρεί την πατρική του περιουσία στο χωριό