Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Το ιστορικό φαράγγι Σπίνας και Καντάνου στο Σέλινο

Έρμαιο του φθοροποιού χρόνου εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων, παραμένει μια ιστορική περιοχή της πρώην επαρχίας Σελίνου κατά μήκος όλης σχεδόν της διαδρομής του παλαιού αμαξωτού – λιθόκτιστου δρόμου, παράπλευρα του φαραγγιού Σπίνας και Καντάνου. 

Αφορμή της χθεσινής μας μετάβασης ήταν η έντονη διαμαρτυρία ευαισθητοποιημένων πολιτών – αναγνωστών μας, για την απομάκρυνση πετρών από το λιθόκτιστο προστατευτικό τοιχίο. Παράλληλα όμως, διαπιστώσαμε ότι κάποιοι τείνουν να μετατρέψουν το ιστορικό φαράγγι σε τόπο απόρριψης στερεών απορριμμάτων! 

Για το ιστορικό φαράγγι και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κατοχή αναφερθήκαμε πολλές φορές με επανειλημμένα αφιερώματα δίχως να έχει γίνει κάτι που θα το αναδείκνυε και θα το έκανε περισσότερο επισκέψιμο προς όφελος κυρίως της μαρτυρικής κωμόπολης όπως και όλων των γύρω  χωριών.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που αφορούν την διάνοιξη του αμαξωτού δρόμου μέσα από το φαράγγι που αρχίζει και συνεχίζεται κατά το ήμισυ της διαδρομής του στα εδαφικά όρια της Σπίνας και τελειώνει μετά από 6,5 χιλιόμετρα στην Κάντανο, ήταν επιθυμία του τοπικού βουλευτού από το Ανισαράκι Γιάννη Μαρματάκη στη κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, με σκοπό να περνούσε ο δρόμος μέσα από την γειτονιά του για να συνεχιζόταν στο κέντρο της πολύπαθης μεταγενέστερα κωμόπολης, πλην όμως, εξαιτίας τοπικών διαφορών που προέκυψαν, ο δρόμος κατέληξε στην Κάντανο.   

Στα μεταγενέστερα χρόνια η Κάντανος παρά τα όσα αντιμετώπισε από τους ναζί που την έκαψαν δύο φορές, κατόρθωσε μετά την κατοχή να αναδιοργανωθεί και να αποτελεί κέντρο εμπορίου και να παραμείνει πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Σελίνου για πολλά χρόνια. 

Ο νέος κεντρικός δρόμος που διανοίχθηκε στη συνέχεια καταργώντας την συγκοινωνία από τον δρόμο του φαραγγιού στοίχισε πολύ λιγότερο στο κράτος και ήταν και κατά ένα χιλιόμετρο μικρότερος του άλλου εξυπηρετώντας καλύτερα την συγκοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις διαπλάτυνσης του, πλην όμως αναγκαιούν και άλλες για να μην υπάρχουν κατολισθήσεις από ορισμένα σημεία της πλαγιάς του βουνού.     

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα της επικίνδυνης κατάστασης του φαραγγιού από τις λακκούβες και τις “ξηλωμένες” πέτρες  του προστατευτικού τοιχίου καθώς επίσης και τα σκουπίδια  τα οποία μιλούν από μόνα τους! 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η αρχή του παλαιού δρόμου από την εδαφική αρμοδιότητα της Σπίνας και το τέλος στην Κάντανο. Ο παλαιός δρόμος έχει μήκος 6.5 χιλιόμετρα ενώ ο νέος 5,5. 

Ο παλιός δρόμος στην εδαφική αρμοδιότητα της Καντάνου χωρίς προστατευτικό τοιχίο… 

Τμήματα του παλιού δρόμου στην εδαφική αρμοδιότητα της Σπίνας 

Κατά μήκος του φαραγγιού έχουν ρίξει στερεά απορρίμματα και ένα ψόφιο γουρούνι.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com