Δευτέρα , 4 Δεκ 2023

Το Γαβαλοχώρι ακόμα πιο όμορφο κι ελκυστικό (Και βίντεο)


Όπως όλα τα χωριά της ενδοχώρας έτσι και το Γαβαλοχώρι στον Αποκόρωνα, αντιμετώπισε στην δεκαετία του 1950  και στα μετέπειτα χρόνια την αδιαφορία της πολιτείας με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες ν’ αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο μετακομίζοντας σε κωμοπόλεις, στα Χανιά, στην Αθήνα, αλλά και πολλοί να προτιμούν την μετανάστευση σε χώρες του εξωτερικού. 

Το χωριό τους, όμως, ποτέ δεν το ξέχασαν και δεν είναι λίγοι αυτοί που επέστρεψαν. Πρόκειται για ένα παλιό μεγάλο χωριό που έχει πάρει την ονομασία του από τη βυζαντινή οικογένεια των Γαβαλάδων. Στα ενετικά χρόνια υπήρξε κοινωνικοοικονομικό κέντρο της περιοχής με πολλά αρχιτεκτονικά κτίρια να σώζονται ακόμα.   

Οι ανάγκες των καιρών για όσους έμειναν, τους υποχρέωσαν να πουλήσουν γη σε συνταξιούχους φίλους της Κρήτης από χώρες της Ευρώπης οι οποίοι έκτισαν σύγχρονες κατοικίες με άλλους εύπορους ξένους να μένουν μόνιμα και άλλους να παραθερίζουν για πολλούς μήνες κάθε χρόνο στο χωριό. 

Κι ενώ το Γαβαλοχώρι δεν είναι παραθαλάσσιο χωριό έχει αναπτύξει αξιόλογη τουριστική υποδομή προσελκύοντας αρκετό τουρισμό. Τους πρώτους τουρίστες, πριν από 45 χρόνια τους προσέλκυσαν το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο και τα πηγάδια. Σήμερα στο Γαβαλοχώρι οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται περίπου στους 550. 

Από την πρόσφατη επίσκεψη μας απαθανατίσαμε και από ψηλά την ομορφιά του την οποία θα δείτε και με σύντομα πλάνα βιντεοσκόπησης. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος


DCIM\100MEDIA\DJI_0890.JPG

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com