Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

Το φαράγγι Τοπολίων – Κατσοματάδω και η σήραγγα από ψηλά!

Τέσσερα χρόνια μετά το πεζοπορικό οδοιπορικό μας στο μικρό σε μήκος αλλά πανέμορφο φαράγγι που συνδέει τα Τοπόλια με τον Κατσοματάδω του δήμου Κισάμου, δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί προς όφελος των δύο, κυρίως χωριών που συνορεύουν με αυτόν τον θησαυρό της φύσης. 

Και επειδή η αναγκαία παράκαμψη του κεντρικού δρόμου που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια από και προς την περιοχή θα διέρχεται από την πάνω πλευρά αυτών των δύο χωριών, όσο και αν καθυστερήσει, κάποια στιγμή θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, επισημαίνουμε τα εξής: Φυσικό επακόλουθο της νέας κατάστασης θα είναι η μείωση των διερχομένων οχημάτων από τον παλιό ιστορικό δρόμο της σήραγγας, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά όσους ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό, έστω και αργά, επιβάλλεται να εκλείψει η μέχρι σήμερα αδιαφορία των αρμοδίων με μία μελέτη που θα περικλείει την άνετη πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι με την διασύνδεση του τόσο από τα δύο χωριά καθώς επίσης και ενδιάμεσα με μονοπάτια προς το σπήλαιο της Του Θεού Σοφίας καθώς και της ιστορικής σήραγγας στα απόκρημνα γκρεμνά, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, δύσκολο και πολυέξοδο για την περίοδο εκείνη, δηλαδή  πριν από 100 περίπου χρόνια, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού εργατών χρησιμοποιώντας κασμάδες και  καλέμια. 

Το σπήλαιο τώρα έχει την δική του ιστορία με το εικόνισμα της Του Θεού Σοφίας που έφεραν δώρο από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο οι επιζώντες αγωνιστές από την Κρήτη μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους και αναβίωσε η εορτή στα χρόνια του αείμνηστου ιεράρχη μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη την 3η ημέρα μετά το Πάσχα ή Λαμπροτρίτη όπως αλλιώς ονομάζεται καθώς επίσης και με την τελετή αναπαράστασης της γέννησης του Χριστού ανήμερα των Χριστουγέννων.     
Η αξιοποίηση του φαραγγιού από τα Τοπόλια μέχρι και το καστανοδάσος του Κατσοματάδω θα αποτελέσει μια νέα αρχή για αύξηση του πληθυσμού τους με νέας ηλικίας οικογένειες και ίδρυση επί πλέον τουριστικών καταλυμάτων και άλλων επιχειρήσεων καθόσον εκτός των διερχομένων επισκεπτών σε περιοχές των δήμων Κισάμου και Σελίνου – Καντάνου κάθε Καλοκαίρι, θα αναπτυχθεί σημαντική προσέλκυση Ελλήνων και ξένων ακόμα επισκεπτών, για όλο τον χρόνο. 

Περισσότερα θα δείτε στο βίντεο που τραβήξαμε τότε, ενώ από την σημερινή μας επίσκεψη στην περιοχή απαθανατίσαμε την άγρια ομορφιά του από ψηλά.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com