Σάββατο , 20 Ιούλιος 2024

Τιμή στη μνήμη των πεσόντων της μάχης του πύργου Δρομονέρου

Ο Δήμος  Πλατανιά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ζυμβραγού μετά την Θεία Λειτουργία το πρωί της Παρασκευής στον εορταζόμενο Ιερό Ναό του Ενδόξου Προφήτου Ελισσαίου στον οικισμό Δρομονέρου τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο πεσόντων που υπάρχει στον αύλειο χώρο της εκκλησίας για την 128η επέτειο της ομώνυμης μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων, το 1896. 

Με επιμνημόσυνη δέηση άρχισε η τελετή παρουσία αρκετού κόσμου για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και την Περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, όπου μεταξύ άλλων τόνισαν: “Είναι σημαντικό όταν ιστορικά γεγονότα σε σημεία του τόπου μας όπως εδώ με τη μάχη του Δρομονέρου ταυτίζονται με τον ίδιο τον τόπο και γι αυτό έχει μείνει ως μάχη του Δρομονέρου και μάλιστα εξαιτίας της επιτυχίας αυτής της μάχης των Ελλήνων Κρητικών έναντι των πολυάριθμων Τούρκων, ένα χρόνο αργότερα, το 1897 για πρώτη φορά η Ελληνική κυβέρνηση έστειλε εκστρατευτικό σώμα υπό τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσο  που αποβιβάστηκε στο Κολυμπάρι. Ήταν η αρχή της Ένωσης με τη Μητέρα Ελλάδα που επιτεύχθηκε μετά από λίγα χρόνια” σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης. 

Από μεριάς της η κυρία Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη τόνισε ότι “ σε αυτόν τον τόπο 600 άνθρωποι στάθηκαν απέναντι στον τουρκικό στρατό των δύο χιλιάδων αντιμετωπίζοντας τον ηρωικά γράφοντας άλλο ένα ιστορικό γεγονός θάρρους, αυταπάρνησης και αγάπης για την ελευθερία. Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα όχι με απλά λόγια αλλά με τις πράξεις μας προσπαθώντας αυτή την τοπική ιστορία να τη μεταφέρουμε και να τη μεταγγισουμε στους νέους με βιωματικό τρόπο μέσα από την τέχνη, μέσα από οτιδήποτε μπορεί να τους επιτρέψει να την πάρουν και να προχωρήσουν

Για τα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα της μεγάλης επιτυχίας που είχε η μάχη κατά των πολυάριθμων τούρκων, αναφέρθηκε λεπτομερώς η φιλόλογος Κατερίνα Καραπατάκη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Η μάχη του Δρομονέρου υπήρξε από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες για την ελευθερία της Κρήτης. Μια μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση των Τούρκων και τελικά στην πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 128 χρόνια πριν η επανάσταση ενάντια στους Τούρκους κατακτητές μαίνεται σε όλο το νομό. Στην πόλη των Χανίων ο τουρκικός στρατός εκτελεί και καταστρέφει αδιακρίτως και ενώ προχωρεί προς τα δυτικά, πολλά χωριά της ανατολικής Κισάμου και της δυτικής Κυδωνίας παραδίδονται στις φλόγες…” 

Συνεχίζοντας η κυρία Καραπατάκη κατέληξε επισημαίνοντας: “ Η μάχη του Δρομονέρου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Κρήτης. Όχι μόνο για τη σημασία της στην έκβαση της κρητικής επανάστασης και στην οριστική αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της ψυχής των κρητικών, την αμφισβήτηση του αδυνάτου, την περιφρόνηση του θανάτου, την ομοψυχία και τη συσπείρωση μπροστά στον κοινό εχθρό, την πρόταξη του εμείς έναντι του εγώ, τον άνευ όρων αγώνα για την ελευθερία του τόπου τους. Ο φόρος τιμής που αποτίνουμε σήμερα στους μαχητές Δρομονέρου, 128 χρόνια μετά, είναι και μια υπενθύμιση στις αξίες που με τη στάση τους υπερασπίστηκαν. Αξίες που οφείλουμε οι νεότεροι να διατηρήσουμε ζωντανές και άσβεστες στη μνήμη μας ώστε να μην επιτρέψουμε στο μέλλον καμιάς μορφής σκλαβιά και υποδούλωση”.  

Στην συνέχεια ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, αναγνώστηκαν τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, ψάλθηκε από όλους ο Εθνικός μας Ύμνος και η εκδήλωση τελείωσε με διανομή κολλύβων και κέρασμα που προσφέρθηκε από τον Δήμο Πλατανιά.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση στον εορταζόμενο Ιερό Ναό του Προφήτου Ελισσαίου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com