Με κυρίαρχο το συναίσθημα της αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες σε κατοίκους της περιοχής και μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού Ζυμβραγού του Δήμου Πλατανιά τελέστηκε στις 11.30’ το πρωί της Κυριακής ο αγιασμός των εγκαινίων στα ανακαινισμένα κτήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού. Των εγκαινίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στην πλατεία και κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά παρέστη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαλακωνάκης.
Για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού και το ξεχασμένο Μνημείο Πεσόντων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού Γιάννης Ιγγλεζάκης, υπογράμμισε τα εξής: « Το χωριό και όλη η περιοχή ανήκει στις πλέον προσοδοφόρες στην παραγωγή ελαιόλαδου. Είχαμε, όμως, μείνει λίγο πίσω. Η προσπάθειά μας τώρα είναι μεγάλη γιατί θέλουμε να αναβαθμίσουμε το Συνεταιριστικό Κίνημα του Νομού και έτσι μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα αφού είμαστε μια καλή ομάδα παραγωγών μέσα στον Συνεταιρισμό, η οποία προσπαθεί για το καλύτερο ως προς το προϊόν αλλά και για τον συνάδελφο παραγωγό. Ανακαινίσαμε κοντά στην πλατεία του χωριού μια παλιά αίθουσα του Συνεταιρισμού που ήταν αποθήκη λιπασμάτων και άλλων πολλαπλών χρήσεων. Ανακαινίσαμε ριζικά το υπόγειο του ελαιοτριβείου και όλο το κτήριο γενικά. Έτσι, λοιπόν, θα μπορούμε να προβαίνουμε και σε τυποποίηση του φημισμένου ελαιολάδου της περιοχής μας. Τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και το ελαιόλαδο βγαίνει με ψυχρή έκθλιψη κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Και κάτι ακόμα που θέλω να τονίσω είναι πως όλα τα έσοδα του Συνεταιρισμού φαίνονται που πηγαίνουν».
Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «το Μνημείο Πεσόντων κατασκευάστηκε επί των ημερών μου ως προέδρου της Κοινότητας το 1997 και γινόταν κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση αλλά στη συνέχεια παραμελήθηκε για πολλά χρόνια. Αρκετοί χωριανοί μας έδωσαν τη ζωή τους σε τέσσερις κατηγορίες πολέμων, στον αγώνα για τη Μακεδονία, στη Μικρασιατική καταστροφή, στην Γερμανική κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο. Σε Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού αποφασίστηκε να τελούμε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτώβρη».
Δήλωση επίσης μας έκανε και ο διαχειριστής του ελαιοτριβείου Γιάννης Βουτσάκης επισημαίνοντας ότι ο Συνεταιρισμός μας έχει έτος λειτουργίας το 1933 και είναι από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο το ελαιουργείο μας ήταν στο Δρομόνερο. Εδώ ήρθαμε το 1985 και μετά από αρκετά χρόνια εκσυγχρονίσαμε τα μηχανήματα μας σύμφωνα με την τελευταία τεχνολογία. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις ανακαινίσεις στα κτήρια και αγοράσαμε καινούργιο τρακτέρ και ανυψωτικό μηχάνημα μεταφοράς ελαιοκάρπου».
Ηλίας Ι. Κάκανος
Στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση, τις καταθέσεις στεφάνων και τον αγιασμό στην ανακαινισμένη αίθουσα του Συνεταιρισμού.
Από το κέρασμα που ακολούθησε στο ελαιουργείο