Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Θωράκιση και εκβάθυνση χρειάζεται το παλιό λιμάνι των Χανίων

Η ιστορία του ενετικού λιμανιού όπως και της παλιάς πόλης και του φρουρίου Φιρκά των Χανίων είναι γνωστή και.. χιλιογραμμένη με τελευταία αναφορά το δισέλιδο αφιέρωμα στην ιστορία της Ναυπηγικής στα Χανιά με το καρνάγιο του λιμανιού των Χανίων στις διαδρομές των “Χ.ν.” του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου 2020 από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Κώνστα. 

Εκείνο, όμως που χρειαζόταν από χρόνια το ενετικό λιμάνι και δεν έγινε ακόμα αφορά την σωστή θωράκιση όπως και εκβάνθυση της βόρειας πλευράς του καθόσον κατακλύζεται από αρκετά τουριστικά σκάφη όλη την περίοδο του έτους με αποκορύφωμα τους θερινούς μήνες δίχως να υπάρχει επαρκής χώρος ελλιμενισμού παρά του ότι έχουν προστεθεί πλωτές επεκτάσεις για αγκυροβόλια μικρών σκαφών. 

Για τον σκοπό αυτό σύμφωνα  με πρόσφατη προγραμματική σύμβαση στις επί πλέον μελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν για τοπογραφική λιμενική και περιβαλλοντικής κατάσταση καθώς επίσης και μελέτη προστασίας του λιμανιού και του κυματοθραύστη που παραμένει εδώ και χρόνια αναποτελεσματικός στην δυτική πλευρά της εισόδου – εξόδου σκαφών,  αναγκαιούν παρεμβάσεις με νέα δεδομένα.  Επίσης η εξωτερική θωράκιση κατά μήκος του λιμενοβραχίονα πρέπει να ενισχυθεί  με τοποθέτηση βράχων και όχι με τσιμεντένια μπλόκια. Και αυτό επειδή δεν πρέπει να αλλοιωθεί η φυσική ομορφιά, ενώ από την εσωτερική πλευρά να γίνει εκβάθυνση σε όλο το μήκος του λιμενοβραχίονα  μέχρι και την είσοδο – έξοδο στο Φάρο και του φρουρίου Φιρκά. 

Οι καιροί άλλαξαν και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες γεγονός που οφείλουν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν με σεβασμό.

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com