Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

Θετικά νέα για την υγειονομική περίθαλψη στα Χανιά

Κατ’ εξαίρεση και αυτό επειδή το site μας δεν αποτελεί ηλεκτρονική εφημερίδα, αναρτάμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου για θέματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη στο Νομό Χανίων όπως αναφέρονται παρακάτω, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό υγείας κ. Παύλο Πολάκη.

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χανιά, 10-9-2019

Με ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση μονάδας παρασκευής οξυγόνου στο Νοσοκομείο Χανίων. Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής πολιτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους των Νοσοκομείων (υπήρξε περίοδος που η τιμή πώλησης του οξυγόνου είχε φτάσει στο αστρονομικό ποσόν του 1,04 ευρώ το λίτρο) καθώς επίσης και σχετικής αυτονόμησης των Νοσοκομείων από την προμήθεια υγρού οξυγόνου, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δώσαμε εντολή σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ) της χώρας να φροντίσουν ώστε να γίνεται η παραγωγή οξυγόνου στα Νοσοκομεία ευθύνης τους. Συγκεκριμένα η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης προχώρησε στο σχεδιασμό παραγωγής οξυγόνου στο σύνολο των 5 μεγάλων Νοσοκομείων του νησιού. Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκαν οι σχετικές προδιαγραφές και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις Παραγωγής Οξυγόνου στα ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο, Γ.Ν. Χανίων, Γ.Ν. Ρεθύμνου και Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000€.

Επισημαίνεται ότι η απόσβεση της εγκατάστασης δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, ενώ ειδικότερα στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου δεν υπερβαίνει τον ενάμισι χρόνο. Όπως ήταν αναμενόμενο ξεκίνησε από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ένα μπαράζ ενστάσεων και ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την παραγωγή οξυγόνου από τα Νοσοκομεία και κατ’ επέκταση την δραματική μείωση των εσόδων τους. Το Νοσοκομείο Χανίων, αφού κέρδισε τις δικαστικές διαμάχες (επίκεινται οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου) ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διαγωνισμό.

Τις επόμενες ημέρες υπογράφει την σύμβαση με τον μειοδότη και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης, προκειμένου το ίδιο το Νοσοκομείο να παράγει το οξυγόνο που θα καλύπτει τις ανάγκες του. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα που υπέστη, όπως ήταν αναμενόμενο, τη βάσανο των νομικών διαδικασιών. Ωστόσο η καθολική εγκατάσταση παραγωγής οξυγόνου στα Νοσοκομεία, πέραν της μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του οξυγόνου σε πανελλαδικό επίπεδο, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Ο Παύλος Πολάκης, που ως υπουργός είχε λόγω αρμοδιότητας την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της καινοτομίας, εύχεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην ενστερνιστεί και σε αυτό το θέμα την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία κυβερνητικής πολιτικής και να μην προχωρήσει στην σύμπραξη με ιδιωτικά συμφέροντα στα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά να ολοκληρώσει το εγχείρημα σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας, όπως ήταν ο δικός μας σχεδιασμός, ο οποίος λόγω των χρονοβόρων δικαστικών εμπλοκών που προκάλεσαν οι προμηθευτές δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

Τα καλά νέα όμως για τα Χανιά από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας συνεχίζουν να έρχονται ακατάπαυστα και απ’ όλες τις κατευθύνσεις.

Σήμερα, με χαρά ενημερωθήκαμε από έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης για την ένταξη της Πράξης «ΝΕΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής στην Κρήτη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη».

Μιας πράξης που αφορά στο νέο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατανιά, μιας δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή και η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Με την σημερινή λοιπόν απόφαση αυτή εγκρίνεται η ένταξη στο πρόγραμμα υλοποίησης (και ξεκινάει άμεσα) η ανέγερση και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (περιλαμβάνει την εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και την προμήθεια ιατροτεχνολογικού, ξενοδοχειακού και πληροφοριακού εξοπλισμού) του νέου ΠΠΙ Πλατανιά, συνολικού προϋπολογισμού 1.134.996,68 €, που θα αναβαθμίσει άρδην τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά που δέχεται μεγάλο τουριστικό βάρος, καθώς και των τοπικών κοινοτήτων Γερανίου, Μοδίου, Βρυσσών Κυδωνίας και Μανολιόπουλου.

Το αποτέλεσμα σύντομα θα είναι η κατασκευή ισόγειου κτιρίου με συνολικό εμβαδόν δόμησης 387,07 τ.μ. σε οικόπεδο επιφανείας 8093,81 τ.μ. εκτός σχεδίου και βορείως του οικισμού τουΓερανίου, ενώ θα περιλαμβάνει τέσσερα (4) Ιατρεία-Εξεταστήρια, Γραφείο Νοσηλευτών, Θάλαμο Βραχείας νοσηλείας, χώρους υγιεινής και ανάπαυσης προσωπικού, Ακτινολογικό, καθώς και εγκαταστάσεις για αναμονή των ασθενών και λουτρά ανδρών-γυναικών και ΑΜΕΑ.

Είμαστε υπερήφανοι και για αυτή την εξέλιξη, για την οποία όλα τα απαραίτητα στάδια σχεδιασμού, κατάθεσης φακέλων και εγκρίσεων υλοποιήθηκαν επί των ημερών μας στο Υπουργείο Υγείας. Αυτά (μεταξύ άλλων) είναι τα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας, πεπραγμένα που δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη να κρύψει κάτω από το χαλί από τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Ούτε βέβαια και να τα εντάξει στην τεχνητή «θύελλα ευδαιμονίας» που κατασκευάζουν καθημερινά τα ΜΜΕ που λιβανίζουν ακατάσχετα την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία.

Το Γραφείο Τύπου

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com