Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τα Τσικαλαριά τίμησαν την παράδοση παρασκευάζοντας ανθόνερο

Μετά από μια διετή αναγκαστική διακοπή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας όπως για παράδειγμα είναι η παρασκευή ανθόνερου στα Τσικαλαριά, το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων πραγματοποιήθηκε το έθιμο που έφεραν πρόσφυγες Μικρασιάτες στα Τσικαλαριά του νομού Χανίων. ‘Ένα έθιμο που ρίζωσε για τα καλά  χάρη στη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του χωριού, ενός χωριού με πλούσια ιστορία και νοικοκύρηδες κατοίκους οι οποίοι διαθέτουν έναν πολύ αξιόλογο Πολιτιστικό Σύλλογο. 

Για την εκδήλωση τους μίλησαν στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαγγέλης Περάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσικαλαριών Σταύρος Κακατσάκης που μας είπαν τα εξής: “ Συνεχίζοντας φέτος, μετά από το 2019 που είχαμε πραγματοποιήσει την προηγούμενη γιορτή μας, τιμώντας ξανά την παράδοση των ξεριζωμένων ανθρώπων που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας  και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και πολλοί στο χωριό μας, δίνοντας του νέα πνοή με τον πολιτισμό και τα έθιμα τους. Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε όλοι μια αγαπημένη κοινωνία”, επισημαίνει ο κ. Περάκης για να συνεχίσει ο κ. Κακατσάκης υπογραμμίζοντας: “ Κάθε Μάρτιο που η ανθοφορία είναι πλούσια, κόβουμε τους ανθούς και τους βάζουμε στην κατάψυξη για να τους χρησιμοποιήσουμε την Κυριακή των Βαΐων όπως είχε καθιερωθεί ώστε να δίνουμε στην Εκκλησία να ράνει τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή. Το ανθόνερο βέβαια έχει χρήση και στη ζαχαροπλαστική. Παρασκευάζεται παραδοσιακά με απόσταξη. Στον πάτο του καζανιού βάζουμε φύλλα από νεράντζια με κλαδιά, ενώ στη συνέχεια ρίχνουμε τους ανθούς και βάζουμε νερό μέχρι να καλυφθούν. Ρίχνουμε και λίγο χοντρό αλάτι για συντήρηση του ανθόνερου και αμέσως μετά στο πυρομάχι για να βράσει και να αρχίσει να τρέχει το ανθόνερο όπως την τσικουδιά. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε για την πανοραμική της θέα αλλά και για το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου που ήταν εντελώς κατεστραμμένο και χτίστηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στο χωριό μας στη μνήμη των οποίων κατασκευάσαμε εδώ στην αυλή του εξωκλησιού ένα μνημείο, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα”.               

Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του Μανώλη Παπαδάκη και τον χορευτικό Όμιλο “Αροδαμός” ενώ σύντομη αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή έκανε η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών νομού Χανίων Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη. Χαιρετισμό με αναφορά στο ανθόνερο και την περιοχή έκανε επίσης η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη. 

Γιάννης Η. Κάκανος 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com