Κυριακή , 25 Σεπτέμβριος 2022
Ανακοίνωση

Τα Θοδωρού, ένα νησί με ιστορία και μύθο γιόρτασαν τους προστάτες τους Αγίους Θεοδώρους


Μικρό και ιστορικό το νησάκι Θοδωρού απέναντι από την θαυμάσια παράλια της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά προσέλκυσε εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες παρά την φουσκοθαλασσιά, αιτία, όπου το λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου από την μικρή προβλήτα της Αγίας Μαρίνας επιτρέποντας για ασφάλεια την επιβίβαση επισκεπτών και προσκυνητών στα μικρά σκάφη μεταφοράς τους από και προς το νησί, μόνο από το λιμανάκι του Πλατανιά. Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης, βέβαια, ήταν να μην μπορούν όλοι να παραβρεθούν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και να περιμένουν την σειρά τους να επιβιβαστούν για ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.  Το «παρών» έδωσαν από την πλευρά του Δήμου Χανίων οι αντιδήμαρχοι Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης και Μανούσος Λιονάκης ενώ ήταν εκεί από πολύ πρωί η δασάρχης Χανίων κυρία Πολύμνια Σκλαβάκη.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί αναλυτικά την Δευτέρα στα Χανιώτικα νέα και θα αναρτηθεί κι εδώ στο Επαρχιακό φως.

 


 

 Στην παρέα στο σκάφος ο Γιώργος Καλιτσουνάκης είναι ο δεύτερος από δεξιά

 

  Από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με ιερατικό συλλείτουργο το οποίο αποτελούσαν οι εφημέριοι των Ενοριών Αγίας Μαρίνας, Αγίου Νεκταρίου Χανίων και Μανωλιόπουλου με τους πατέρες Γεώργιο Περάκη, Εμμανουήλ Πετράκη και Απόστολου Παρασκάκη, αντίστοιχα. Κι ενώ όλα είχαν μελετηθεί και φέτος άψογα από το Δασαρχείο, την Ενορία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγίας Μαρίνας τα «Θοδωρού», το Λιμεναρχείο, τον Ερυθρό Σταυρό με τους εθελοντές και τον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων, του οποίου στην περιφέρεια ανήκει πλέον η κωμόπολη της Αγίας Μαρίνας και το νησί, με την απαγόρευση των σκαφών για λόγους ασφάλειας των επιβαινόντων να μην αποπλέουν  από τον μόλο της Αγίας Μαρίνας, προκάλεσε σε αρκετό κόσμο θυμό επειδή δεν μπόρεσαν να μεταβούν στο νησί ή γιατί ταλαιπωρήθηκαν περιμένοντας ώρες στην αναμονή στο λιμανάκι του Πλατανιά υπογραμμίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος τη φράση: “ Χρειαζόταν περισσότερα ή μεγαλύτερα σκάφη και ας πληρώναμε…”.

Ιστορικά στοιχεία για τα Θοδωρού

Την ιστορία του νησιού ανέφερε στο κήρυγμα του ο εφημέριος της Ενορίας π. Γεώργιος, τονίζοντας ότι: “ Τα Θοδωρού, έχουν έκταση 697 στρέμματα και ενδιαφέρουσα  ιστορία. Το νησί ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια Ακυτος (που σημαίνει ακατάλληλο για κατοικία) ή Λητώα, ενώ αναφέρεται και ως Τούρλος. Τα Θοδωρού κατά τη Μινωική περίοδο ήταν ιερό άσυλο αλλά αργότερα στα χριστιανικά χρόνια και την περίοδο της Ενετοκρατίας άλλαξε ο χαρακτήρας και η χρήση του νησιού. Οι Ενετοί το ανέφεραν ως San Theodoro ή San Todaro και το 1574 αποφάσισαν να χτίσουν φρούριο στο νησί και να το ενισχύσουν για να εμποδίσουν τους πειρατές και τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κρήτη από την περιοχή του Πλατανιά. Έτσι, λοιπόν, έχτισαν ένα μεγάλο φρούριο στο υψηλότερο σημείο του νησιού και το ονόμασαν Τουρλουρού (turluru) κι ένα μικρότερο λίγο πιο χαμηλά το οποίο ονόμασαν San Theodoro. Και τα δυο φρούρια ήταν πολυγωνικά και κόστισαν περίπου 21,500 δουκάτα, ποσό μεγάλο για την εποχή, αλλά οι Ενετοί διέθεταν όσα χρήματα μπορούσαν περισσότερο για στρατηγικής σημασίας θέματα. Μια φρουρά από 70 άντρες έμενε μόνιμα στο νησί για να προστατεύει μαζί με αυτό ολόκληρη την απέναντι –  από Κολυμπάρι μέχρι Ακρωτήρι- περιοχή.  Το 1645 όμως οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Κρήτη και οι 70 άντρες ήταν πολύ λίγοι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Όταν διαπίστωσαν πως η μάχη είχε χαθεί, προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Αυτοπυρπολήθηκαν και έβαλαν τέλος στη ζωή τους στα Θοδωρού. Αυτό το ολοκαύτωμα προηγήθηκε κατά 221 χρόνια του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο που έγινε το 1866”.

Υπάρχει και μύθος για το νησί!

Η λαϊκή θυμοσοφία όπως  και η παράδοση, γεννούν ιστορίες και συναρπαστικούς μύθους. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν το μύθο, τα Θοδωρού δεν υπήρχαν καθόλου, υπήρχε η θάλασσα του Κρητικού πελάγους. Όμως, μια μέρα, άγνωστο πότε, οι κάτοικοι της περιοχής στις παράλιες ακτές έμελλε να δουν ένα πελώριο τέρας να απειλεί την περιοχή τους. Το τέρας έφτασε στις ακτές ξημερώματα και οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι από τις άγριες φωνές που άκουγαν έσπευσαν να δουν τι ήταν. Είδαν ένα τεράστιο μαύρο όγκο να έρχεται καταπάνω τους, ενώ από πίσω ακολουθούσε το μωρό του. Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα τους για να σκοτώσουν το τέρας, πετούσαν δόρατα και βέλη αλλά το τέρας παρέμενε αλώβητο και ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους κατοίκους που απειλούσαν το ίδιο και το μικρό του. Καθώς τα δυο τέρατα πλησίαζαν, οι γυναίκες του χωριού έπεσαν στα γόνατα και άρχισαν να προσεύχονται στον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία για να σωθούν και ως εκ θαύματος, τα τέρατα μετατράπηκαν σε δυο τεράστιους πέτρινους όγκους, δυο καινούρια νησιά, ένα μεγάλο κι ένα πολύ μικρότερο. Αυτά τα νησιά ονόμασαν οι κάτοικοι Θοδωρού. Η μεγάλη τρύπα – σπηλιά πάνω στα βράχια του νησιού είναι το στόμα του τέρατος την ώρα που προσπαθούσε να επιτεθεί και ακόμα και σήμερα κάνει τους ντόπιους και επισκέπτες να αναφέρονται στα Θοδωρού με τον χαρακτηρισμό «το θεριό»”.

Στόχος να γίνουν επισκέψιμα

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι  “ο Δήμος Χανίων έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες υπογράφοντας σχετική σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ και τη Διεύθυνση Δασών για να είναι επισκέψιμη η νησίδα  Θοδωρού. Οι μελέτες είναι έτοιμες, η σύμβαση είναι στο γραφείο του κ. υπουργού και ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσουν τ’ απαραίτητα έργα της περιοχής ”.
Ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης δήλωσε: “ Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο πανηγύρι των Αγίων σε αυτό το θαυμάσιο μέρος, το οποίο, σύντομα θ’ αξιοποιήσουμε  τουριστικά αλλά με τον προσήκοντα σεβασμό στο ρόλο τον οποίο διαδραματίζει από χρόνια το νησί, παρέχοντας προστασία σε πολλά είδη άγριων ζώων”.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνση Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα υπάρξει δυνατότητα για τον χώροι αυτόν να μην είναι επισκέψιμος μία φορά το χρόνο αλλά περισσότερες φορές με αρχές και κανόνες. Υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Χανίων και η στόχευση είναι ο κόσμος να έρθει να δει, να ευαισθητοποιηθεί, να γνωρίσει και να προστατέψει αυτόν τον τόπο και γενικότερα τη φύση, το περιβάλλον του τόπου μας. Εμείς θα είμαστε εδώ και οπουδήποτε αλλού ώστε όλοι μαζί να προστατέψουμε και τούτο τον χώρο και γενικότερα τον Νομό μας και το περιβάλλον».

Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν όσοι ρωτήθηκαν για το αν θέλουν υπό όρους την τουριστική αξιοποίηση του νησιού. Ενδεικτικά καταγράφουμε τη δήλωση του Γιώργου Καλιτσουνάκη, που μας είπε: “ Είναι η πρώτη φορά που ήρθα και έχω εκπλαγεί με την ομορφιά του νησιού. Πρέπει, όμως, να το αναβαθμίσουν δίχως να προκληθεί αναστάτωση στον πληθυσμό των ζώων που φιλοξενούνται ώστε να μπορούν να έρχονται ελεγχόμενα φίλοι της φύσης και προσκυνητές”.

 Στιγμιότυπα από την μετάβαση προσκυνητών και επισκεπτών στη νησίδα

  Ειρήνη Καστρινάκη:  “ Έχω τάμα για ένα ατύχημα που έπαθε ο γιος μου σαν σήμερα και το εκπληρώνω ευχαριστώντας τους Αγίους που σώθηκε το παιδί μου”.

 

 Εθελοντές και εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο νησί

 


Ο πρόεδρος και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας τα «Θοδωρού», πρόσφεραν στους επισκέπτες παγωμένα μπουκάλια με νερό, κερνούσαν γλυκά και τσικουδιά.

 

 

 Οι αντιδήμαρχοι Χανίων με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών και τον γράφοντα

 

 

Κάνετε κλικ εδώ να δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση: 

Το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα θα το δείτε εδώ: 

Ένα σχόλιο

  1. xaralampos Tzigkounakis

    άντε και του χρόνου κοπέλια…

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com