Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024

Συζήτηση για το Brexit με Βρετανούς στο δημαρχείο Αποκορώνου (Και βίντεο)

Την ανησυχία τους για το Brexit εξέφρασαν στην πρέσβειρά τους Κέιτ Σμιθ Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Αποκόρωνα με δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αποκορώνου.

Το Βρετανικό Προξενείο στην Κρήτη και ο Δήμος Αποκορώνου πραγματοποίησαν την συνάντηση αυτή για ενημέρωση των βρετανών πολιτών του Αποκόρωνα, για το πώς η έξοδος της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει την κοινότητα τους.

Στο Δημαρχείο υποδέχτηκε την κα Κέιτ Σμιθ ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης με το επιτελείο των αντιδημάρχων και αρκετών δημοτικών συμβούλων. Την Πρέσβειρα συνόδευε η υποπρόξενος του Βρετανικού Προξενείου Κρήτης στο Ηράκλειο κα Αριστέα Χουρδάκη.

Μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα» και στο «Επαρχιακό φως»  ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε τα εξής: «Στον Αποκόρωνα μένουν μόνιμα 5.000 Βρετανοί υπήκοοι οι οποίοι διακατέχονται με το αίσθημα της ανησυχίας μιας και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ποιες συνθήκες θα επικρατήσουν μετά το Brexit.  Έρχεται, λοιπόν, η Πρέσβειρα τους κα Κέιτ Σμιθ να τους καθησυχάσει μεταφέροντας τους καλά νέα μιας και υπάρχει μια πολύ καλή σχέση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την αντίστοιχη της Μεγάλης Βρετανίας.  Όσοι διαμένουν μέχρι τις 29 Μαρτίου στη χώρα μας δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό γι’ αυτούς και θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος για όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, να επενδύσουν και να μείνουν εδώ».

Ο ίδιος επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενεργή παραμονή των φίλων Βρετανών στην περιοχή, τονίζοντας: «Για εμάς οι Βρετανοί υπήκοοι είναι διπλά Αποκορωνιώτες μιας και δεν γεννήθηκαν εδώ αλλά διάλεξαν τον τόπο μας για να μείνουν το υπόλοιπο της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην έχουμε μόνο πληθυσμιακή αύξηση στον Αποκόρωνα, αλλά κυρίως να έχουμε οικονομική ανάπτυξη». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της βρετανικής κοινότητα.

 Από μεριάς του ο  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος κ. Σταμάτης Σγουράκης υπογράμμισε: «Έχουμε την τιμή αλλά και την τύχη ως Δήμος Αποκορώνου να φιλοξενούμε γύρω στους 5.000 Βρετανούς πολίτες στην περιοχή μας και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλει και στην ανάπτυξη όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική του τόπου μας. Οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν μόνιμα εδώ και βεβαίως πρέπει να έχουν και το δικαίωμα  να εκφράζουν τις απόψεις τους και τις προτιμήσεις τους στη δημοτική Αρχή. Βεβαίως τα θέματα που μπαίνουν με το Brexit τα γνωρίζουμε, τα γνωρίζουν και αυτοί και ανησυχούν όπως ανησυχούμε κι εμείς».

Συνεχίζοντας ο κ. Σγουράκης, επεσήμανε ότι «όπως οι Ισπανοί πήραν μια απόφαση ότι οι Βρετανοί κάτοικοι της Ισπανίας μπορούν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, έτσι κι εδώ θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να παρθεί μια τέτοια απόφαση. Το δημοτικό μας συμβούλιο ομόφωνα έχει αποφασίσει γι’ αυτό και νομίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να το δει κατά πόσο μπορεί να το κάνει ή όχι. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζω την δυνατότητα που έχει. Πιστεύω, όμως ότι αφού το έκαναν οι Ισπανοί ότι θα μπορούσε και η Ελληνική Κυβέρνηση να το κάνει».  

Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ

Τελειώνοντας η συζήτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η κα Κέιτ Σμιθ με αποκλειστική δήλωση  στα ελληνικά τα οποία ομιλεί αρκετά καλά, σημείωσε: «Ήρθαμε εδώ στον Δήμο Αποκορώνου να συναντήσουμε τη μεγάλη Βρετανική Κοινότητα που συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική ζωή και να την ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit και επίσης να την ενημερώσουμε για τις πολιτικές αποφάσεις  της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον τους στην Ελλάδα».  Η ίδια τόνισε ότι «Είναι πολύ θετικό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση καλοδέχεται και εκτιμά την βρετανική Κοινότητα πάρα πολύ και γι’ αυτό έχουν δώσει εγγυήσεις, επιβεβαιώσεις για την μελλοντική ζωή τους και είμαστε πολύ ευγνώμονες γι’ αυτό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Νεκτάριος Μιχελαράκης, ανθυπαστυνόμος του Αστυνομικού Τμήματος Αποκορώνου με την κα Μαρία Ανδριώτη, υπαρχιφύλακα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Εξωτερική όψη του δημαρχείου

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com