Πέμπτη , 12 Σεπτέμβριος 2024

Συνάντηση γνωριμίας με σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς στην Κρήτη

Ο κ. Ερατωσθένης Καψωμένος δεξιά με τον κ. Γεώργιο Φρυγανάκη, φιλόλογο (Μ.Ε.) ποιητή και πεζογράφο.

Διήμερη συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή το πρωί στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στον Πύργο Αλικιανού.

Για την εκδήλωση γνωριμίας των πνευματικών δημιουργών και τη μεγάλη άνθιση των γραμμάτων στην Κρήτη του 20ου αιώνα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Ερατωσθένης Καψωμένος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, εγκαινιάζει σήμερα, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, ένα νέο ετήσιο θεσμό, τη «Συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης».

Η ιδέα του θεσμού γεννήθηκε στη διάρκεια του Δέκατου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Χανιά, Οκτώβριος 2006). Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάστηκαν τότε, στο Νεοελληνικό Τμήμα του Συνεδρίου προνομοιακή θέση κατέχουν τα μνημεία του λόγου. Κι αυτό δεν είναι παράδοξο. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός του λόγου. Κι αυτό είναι εμφανέστερο στο νησιώτικο λαϊκό πολιτισμό, μάλιστα της Κρήτης, που παρουσιάζει τόσο στις καθημερινές, τις επικοινωνιακές εκφράσεις του όσο και στις έντεχνες, της λαϊκής ποίησης και αφήγησης, αξιοθαύμαστο πλούτο, ευελιξία και εκφραστικότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Καψωμένος σημείωσε: «Μια καινοτομία του 10ου Κρητολογικού Συνεδρίου ήταν η προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της λογοτεχνικής παραγωγής της Κρήτης μέσα στον 20ον αιώνα σε συνεργασία με τους τοπικούς Συνδέσμους Φιλολόγων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και λασηθίου, οργάνωσε, προκαταρκτικά, από το 2004, Ομάδες εργασίας για να καταγράψουν συστηματικά όλες τις εκφράσεις της πνευματικής ζωής της Κρήτης, από το 1990 ως σήμερα… Τα αποτελέσματα της επιβεβαίωσαν την υπόθεση εργασίας που ενέπνευσε αυτό το εγχείρημα: ότι στην Κρήτη του εικοστού αιώνα υπήρξε, παράλληλα με τους αγώνες, τις θυσίες και τις ηρωικές πράξεις, μια μεγάλη άνθιση των Γραμμάτων».

Καταλήγοντας ο κ. Καψωμένος επεσήμανε: « Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε σε συνεργασία με τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους και εταιρείες συγγραφέων αυτό το σημαντικό έργο. Να δημιουργήσουμε στη βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών ειδικό Τμήμα Κρητικής Ποίησης και Πεζογραφίας, σε συνδυασμό με αντίστοιχα αρχεία, που θα συγκεντρώνουν τη βιοεργογραφία των συγγραφέων, γραμμένη ή ηλεγμένη από τους ίδιους, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστη πηγή για τους ερευνητές. Και να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις μελλοντικές κρητολογικές σπουδές».

Η εκδήλωση γνωριμίας της πρώτης ημέρας συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή με τοποθετήσεις αρκετών ποιητών.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Η κα Μαρία Φρυγανάκη, εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στους απόντες συγγραφείς που απέστειλαν βιβλία από την βιοεργογραφία τους.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com